Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLIMATSKE PROMJENE

Znanstvenici šokirani: Na Antarktici izmjerena najviša temperatura u povijesti

Antarktika
Foto: Reuters (Ilustracija)
14.02.2020.
u 11:17

"Vidimo trend zagrijavanja u mnogim mjestima koje promatramo, ali nikad nismo vidjeli nešto ovako", rekao je istraživač Carlos Schaefer

Čini se kako su klimatske promjene počele debelo naplaćivati danak. Toj tezi u prilog ide šokantna činjenica od prije pet dana kada je na otoku Seymouru na Antarktici izmjerena rekordna temperatura, a koju su znanstvenici opisali kao nenormalnu.

Brazilski znanstvenik na otoku Seymour  izmjerio je temperaturu od 20,7 stupnjeva Celzijevih, a to je ujedno i najviša temperatura koja je tamo ikad zabilježena.

Temperatura viša od 20 stupnjeva izmjerena je 9. veljače i iznosi gotovo cijeli stupanj više od prethodnog rekorda od 19,8 stupnjeva, izmjerenog na otoku Signy u siječnju 1982, piše BBC.

Svjetska meteorološka organizacija ovom prilikom priopćila je kako se temperatura tamo podigla za tri stupnja u odnosu na razdoblje od prije 50 godine. 

"Vidimo trend zagrijavanja u mnogim mjestima koje promatramo, ali nikad nismo vidjeli nešto ovako", rekao je Carlos Schaefer, koji radi za projekt koje financira brazilska vlada, a koji mjeri učinak klimatskih promjena.

Komentara 13

DU
Deleted user
16:36 14.02.2020.

Jedna teorija jednog dijela znanstvenika nije razlog zašto bismo trebali plaćati veće poreze, ako im je toliko stalo do klime neka onda daju novac iz svog džepa.

SM
Smola
13:58 14.02.2020.

Jel to znanstvenik Mickey Mouse, koji se potpisao na onu neku povelju o klimatskim promjenama?

Avatar kozorog
kozorog
11:49 14.02.2020.

20,7-19,8=0,9... daleko je to od tri stupnja... znači, 50 godina mjere temperature, a prije 40 su izmjerili 19,8, da bi danas izmjerili 20,7... led na arktiku nije bitan, on je ionak sav u vodi, ak se sav topi, čak će manji volumen zauzeti. grenland.. tamo ga ima nešto, vele da 30 mil kubika, i da bi on digao razinu mora za 75 metara... i ja računam, i vidim da bi to tak bilo, samo imam jedan problem, što rubovi mora i oceana, tj. obale, nisu okomite, to nije čaša, nego su obale uglavnom plitke, što znači da bi se ta silna voda iz ledenjaka 'rastočila' po tim niskim ravnicama, i 'popile' bi tu vodu, umjesto 75 metara, ne bi bilo ni 10% toga, provjerite, ma pokušajte samo izdvojiti površinu kopna koja je niža od 75 mnm, pa ćete dobiti zanimljivu sličicu.kad znate kolja je površina svih oceana, nekako vas prestane biti strah, i znate da se radi ipak o manjim 'promjenama'. koje se btw ciklički ponavljaju milijunima godina, i da smo mi sad u jednom toplom razdoblju, znači trebamo očekivati otapanje ledenjaka, jer je sve to već bilo. ne trebamo paničariti, samo trebamo gledati što su stari pametni narodi radili, zašto stara ribarska sela nisu bila na samoj obali, zašto danas kad ronimo vidimo ostatke zidina u morima na dubinama većim i od 40 metara... još kad bi uključili mozak, nikad ne bi ljudski rod i fosilna goriva krivili za prirodnu pojavu, koja nikad nije prestala. kupite jedan co2 mjerač, pa javite kad bude pokazao više od 400 ppm....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije