Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvorena vrata

Znanstvenici: Nije nam važna oprema, pamet je u glavama

Ekonomski institut
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/2
04.04.2014.
u 16:30

Svoj posao učenicima su predstavili Mustafa Nušinović, umirovljeni znanstvenik, i novak Bruno Škrinjarić

Ljepilo i škare. Kasnije i pisaći stroj te mali “verglec” za računanje. Standardna je to oprema znanstvenika prije četrdeset godina. Objašnjava tako Mustafa Nušinović, nedavno umirovljeni znanstvenik s Ekonomskog instituta u Zagrebu koji je jučer otvorenim vratima obilježio 75 godina postojanja.

– U gotovo pola stoljeća svog djelovanja na Institutu naučio sam da nije uopće važno kakva se oprema koristi. Pametne rečenice ne dolaze iz strojeva, već iz glava – govori Nušinović koji je vrlo rado, iako je u mirovini, mlađim generacijama došao pokazati što se sve u Ekonomskom institutu radi.

A jučer su ga posjetile brojne grupe srednjoškolaca i studenata za koje su znanstvenici pripremili predavanja o korupciji, nezaposlenosti, financijama, ali i mnogim drugim temama. Također, zainteresirani su mogli razgledati sva priznanja i književna izdanja instituta još od 1939. godine. Međutim, najveći interes posjetitelja Dana otvorenih vrata izazvalo je predavanje znanstvenog novaka Brune Škrinjarića, koji je objasnio put od fakulteta do rada na Ekonomskom institutu.

– Neću lagati, teško je postati znanstveni novak – kroz smijeh je rekao Škrinjarić koji je, uz prosjek 4,9 na Ekonomskom fakultetu te preporuke svojih profesora, započeo svoj rad na institutu, a i izradu doktorskog rada. Što će nakon izrade doktorata, još nije siguran, ali nada se da će ostati u akademskim vodama.

– Ali ne u području mikroekonomije – šali se znanstveni novak koji je jedinu četvorku na fakultetu imao upravo iz tog predmeta. Budućim kolegama savjetovao je i da što prije nauče raditi u računalnim programima, ali, složio se s kolegom Nušinovićem, ništa bez sivih stanica.

>> Spas od bankrota: Kako bi oporba i stručnjaci riješili goruće probleme

Komentara 3

Avatar superhik74
superhik74
21:09 04.04.2014.

S obzirom da jos koristi tipkaci stroj, to objasnjava zasto nam je ekonomija u tako dobrom stanju. Vjerujem da je sve u glavi. Rezultati se vide. Pravi ekonomski procvat. Svicarci i Norvezani cekaju u redu na radne vize za Hrvatsku.

IS
istri
16:52 04.04.2014.

kako vidim :nema utasa nema cetnika nema pravih komentatora. nije za njih interesantna tema.

IS
istri
16:46 04.04.2014.

Nusinuvica i Skrinjarica bi pitao ,otkud dolaze rijeci sto karamarko izgovara svakim danom? ja kao nize inteligencije nebi rekao da mu ne dojdu iz glave vec prije bih raka,iz G::::E.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije