Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HEP-OVA INVESTICIJA

Zmajlović stopirao projekt: Ombla ide na novu reviziju

ombla
Grgo Jelavić/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
13.04.2013.
u 18:15

Zadnju riječ o gradnji hidroelektrane pokraj Dubrovnika dat će eksperti iz Državnog zavoda za zaštitu prirode

Konačnu odluku o sudbini HEP-ova projekta hidroelektrane Ombla, prema svemu sudeći, donijet će Državni zavod za zaštitu prirode. To je rezultat jučerašnjeg dramatičnog sastanka održanog u Ministarstvu zaštite okoliša, između predstavnika Hrvatske elektroprivrede i čelnih ljudi tog ministarstva, na kojem je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović odbio dati mišljenje o prihvatljivosti projekta gradnje podzemne elektrane u blizini Dubrovnika.

Ignorirali upozorenja

Kako se doznaje, Zmajlović je predsjednika uprave HEP-a Zlatka Koračevića i člana uprave te kompanije za investicije Rodoljuba Lalića obavijestio kako u ovom trenutku ne može izdati takav dokument jer za to naprosto nije zadovoljena zakonska procedura – odnosno nije provedena ocjena prihvatljivosti na ekološku mrežu. Područje Omble spada u zaštićena područja europske ekološke mreže Natura 2000. Da bi ijedan projekt ove veličine bio proveden na tom području, potrebno je provesti proces kojim se utvrđuju mjere koje je u sklopu njega potrebno provesti kako bi bio prihvatljiv. Taj proces HEP nikad nije pokrenuo, uzdajući se u činjenicu da posjeduje valjanu građevinsku dozvolu izdanu na temelju procedure koja nije zahtijevala provedbu ocjene koju Ministarstvo sada traži. Ipak, zakoni su se u međuvremenu promijenili, a Hrvatska je usvojila i europske direktive, ponajprije Direktivu o staništima, na temelju koje bi Europska komisija mogla blokirati provedbu projekta.

U Ministarstvu su stoga još 2008. upozorili HEP da pokrene spomenuti proces, no u kompaniji se na te upute nisu obazirali. Doduše, HEP je na zahtjev EBRD-a – glavnoga kreditora projekta – proveo određene dodatne studije, no problem je što one na temelju hrvatskih zakona nemaju nikakvu pravnu snagu – jednako kao ni studije koje je svojedobno naručila bivša ministrica Mirela Holy.

Sve opcije na stolu

Ključnu ulogu u novoj proceduri imat će Državni zavod za zaštitu prirode, čijim će se mišljenjem Ministarstvo voditi. Ovisno o ocjeni Zavoda, procedura može biti gotova u nekoliko mjeseci, no može potrajati i do godinu dana. Dakako, može se dogoditi i da u Zavodu procijene kako je projekt neprihvatljiv za ekološku mrežu, nakon čega bi HEP morao ući u dugotrajnu i kompliciranu proceduru proglašavanja “prevladavajućeg javnog interesa”. Sve su opcije trenutačno na stolu.

>> HE Ombla ne smije se graditi, Mirela Holy traži Čačićevu ispriku

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije