Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lateralno nasilje

Zlostavljanje na poslu najčešće je u zdravstvu: Medicinske sestre 4 puta izloženije nasilju nego drugi

Zagreb: Prosvjed medicinskih sestara, tehničara i nemedicinskog osoblja na Zrinjevcu
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
23.08.2023.
u 09:49

Lateralno nasilje se često definira kao čin prijetnje, ponižavanja ili fizičkog, mentalnog ili emocionalnog ozljeđivanja pojedinca ili skupine. Ukupno 110 ispitanika ili 40 posto od 275, reklo je da je doživjelo uznemiravanje na radnom mjestu u prethodnih šest mjeseci.

Čak 91,3 posto od 483 medicinskih sestara i tehničara primijetilo je ili doživjelo lateralno nasilje na poslu, pokazuje istraživanje provedeno u Hrvatskoj 2022. godine koje navodi posljednji broj časopisa Sestrinski glasnik. Zlostavljanje na poslu najčešće se događa u zdravstvu, a medicinske su sestre najranjivije i četiri su puta izloženije od većine drugih profesija raznim oblicima nasilja, ističe se u članku autorica s Veleučilišta u Šibeniku.

Lateralno nasilje se često definira kao čin prijetnje, ponižavanja ili fizičkog, mentalnog ili emocionalnog ozljeđivanja pojedinca ili skupine. Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi objavila je da je medicinsko osoblje doživjelo 330 verbalnih i 720 fizičkih neželjenih događaja u bolničkim uvjetima tijekom 2017. godine. U jednoj studiji provedenoj u Osijeku 2017. godine, ukupno je 64 posto sudionika izjavilo da je doživjelo vikanje i druge iracionalne ispade, a 68 posto njih reklo je da je čulo glasine i tračeve koji se o njima šire.

Ukupno 110 ispitanika ili 40 posto od 275, reklo je da je doživjelo uznemiravanje na radnom mjestu u prethodnih šest mjeseci. Također, tri ili više neželjenih događaja doživjelo je tjedno 18 posto ispitanika. Na pitanje "Koliko često na Vašem radnom mjestu vidite svoje kolege da se ponašaju u skladu s lateralnim nasiljem?” gotovo polovica ispitanika, njih 46,2 posto odgovorila je da je to svakodnevno. Produženo radno vrijeme, smjenski i noćni rad, odgovornost u donošenju odluka, kontakt s pacijentima i njihovim obiteljima te emocionalna iscrpljenost zdravstvenih djelatnika doprinose povećanom morbiditetu psihičkih poremećaja i psihosomatskih bolesti.

POVEZANI ČLANCI:

Također, zlostavljanje medicinskih sestara može uzrokovati ozbiljnu depresiju i nisko samopoštovanje sestara. Medicinske sestre koje često doživljavaju lateralno nasilje, obraćaju manje pažnje na svoje pacijente i dužnosti sestre, što može rezultirati pogreškama u liječenju ili ozljedama pacijenata, ističe se. Priznanje tih problema može biti dio njihova rješenja, ističu autorice i zagovaraju podizanje svijesti o postojanju lateralnog nasilja i njegova prepoznavanja. One smatraju da je prijeko potreba stalnu edukaciju o pristojnom ponašanju u timskoj komunikaciji u zdravstvu.

>> VIDEO Drama u Zagrebu: Muškarac prijetio da će skočiti s kuće, pucao na policiju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije