Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRITISAK ADMINISTRACIJE

Doktor kritizirao HZZO pa ga ravnatelj prijavio, a isti dan prijavila ga i inspekcija koju vodi ravnateljeva supruga

Zagreb: Predstavljen je projekt Zdravstvena pismenost
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
31.07.2023.
u 10:16

Na dan kad je primio obavijest da je ravnatelj HZZO-a Vukelić protiv njega podnio prijavu zbog Facebook objave, dr. Bressan primio je i obavijest od Državnog inspektorata RH, koji je na temelju anonimne prijave i „neposrednog opažanja televizijskih emisija“ odlučio protiv njega podignuti prekršajnu prijavu.

Nastavlja se pritisak zdravstvene administracije na obiteljske liječnike, upozorava Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM). Posljednji slučaj odnosi se na riječkog liječnika Leonarda Bressana, kojega je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Lucijan Vukelić prijavio Povjerenstvu za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore i to zbog komentiranja "organizacije rada i postupanja HZZO-a", priopćili su iz KoHom-a.

Doktor Bressan je 18. travnja 2023., želeći opisati s kakvim se administrativnim problemima suočavaju obiteljski doktori, a zbog čega im za pacijente ostaje manje vremena, na svom privatnom Facebooku prepričao nekoliko svojih radnih dana. U tom kontekstu spomenuo je i pritisak HZZO-ovih kontrolora. Oni su inzistirali da dr. Bressan, bez obzira na pacijente u ordinaciji, odmah po njihovom zahtjevu žurno obavijesti 15 pacijenata (koji su na bolovanju) da se jave kontrolorima u prostorije Zavoda te da za svakog tog pacijenata otvori karton i pošalje ga u HZZO. Dr. Bressanu to nije bilo moguće napraviti isti dan zbog velikog broja pacijenata u ordinaciji te velikog broja mailova i poruka pacijenata na koje je po završetku rada morao odgovoriti.

S administrativnim je poslom završio tek u 21:40 kad je bilo kasno za zvati 15 pacijenata telefonom. Kartone je u HZZO poslao sutradan i zamolio kontrolore HZZO da sami nazovu pacijente jer zbog velike gužve u ordinaciji on to nije stigao, opisuju slučaj KoHom-ovog člana dr. Bressana.

VEZANI ČLANCI:

"KoHOM ističe da svaki građanin RH, pa tako i liječnici, sukladno Ustavu i drugim zakonima, imaju pravo javno komentirati rad institucija i ustanova jer je njihov rad financiran iz javnih izvora - i javan. Uostalom, KoHOM je više puta javno poslao priopćenje iz kojeg se vidi da obiteljski liječnici imaju veliki problem s, od HZZO-a, nametnutim im administrativnim opterećenjem, zbog čega najviše trpe pacijenti. Stoga prijavu ravnatelja Vukelića protiv dr. Bressana smatramo grubim i opasnim pokušajem političkog pritiska te pokušajem ozakonjivanja verbalnog delikta jer je dr. Bressan uz lako provjerljive istinite činjenice, iznio i vlastiti vrijednosni sud. Pitamo se zbog čega ravnatelju javne ustanove HZZO, koji se i direktno i preko proračuna RH financira sredstvima građana, smeta to da njihov rad bude transparentan i javan?", pitaju obiteljski liječnici.

Zanimljivo, ističu, na dan kad je primio obavijest da je ravnatelj HZZO-a Vukelić protiv njega podnio prijavu zbog Facebook objave, dr. Bressan primio je i obavijest od Državnog inspektorata RH, koji je na temelju anonimne prijave i „neposrednog opažanja televizijskih emisija“ odlučio protiv njega podignuti prekršajnu prijavu. Doktora Bressana terete da prije šest mjeseci - u javljanju uživo u televizijski program - nije nosio masku?!  "Riječ je o javljanju uživo za N1 televiziju, 21. siječnja 2023. u 10:48 u subotu, kada ordinacija nije radila i u njoj nije bilo niti je moglo biti pacijenata. Druga prijava odnosi se na javljanje uživo za RTL televiziju, 14. siječnja 2023. u 21:18, dakle u vrijeme kada je radno vrijeme bilo završeno, a u ordinaciji također nije bilo niti je moglo biti pacijenata. Dr. Bressan je s novinarima razgovarao na propisanoj udaljenosti. Podsjećamo da su siječnju 2023. epidemiološke mjere počele popuštati i ne može se govoriti o tome da je dr. Bressan nekoga mogao ugroziti, a za što je optužen", navode iz KoHom-a te dodaju detalj koji mnogo govori o tome kako kod nas stvari  funkcioniranju:

"Vjerojatno je slučajnost to da je pročelnica Državnog inspektorata Ureda Rijeka Marija Vukelić, supruga ravnatelja HZZO-a Lucijana Vukelića". KoHOM zaključno smatra da bilo koje institucije i ustanove RH ne bi smjele djelovati pod političkim ili osobnim pritiscima pojedinaca. "Nadalje, kad je riječ o HZZO-u, KoHOM drži da bi prioritet njihovog djelovanja trebala biti pravodobna zdravstvena usluga, zbrinjavanje pacijenata, dostupnost liječnika, dostupnost dijagnostike i lijekova, osiguravanje i unaprjeđivanje kvalitete i sigurnosti zdravstvene zaštite, administrativno rasterećenje obiteljskih doktora i osiguravanje dostatnih financija, a ne smišljanje kako dodatno opterećivati i zastrašivati liječnike, oduzimati im od plaće i oduzimati im vrijeme za pacijente", poručuju iz KoHOMA. 

VEZANI ČLANCI:

VEZANI ČLANCI: Radila je u banci, a onda na selu napravila novi dom i mamac za turiste: 'Živjeli smo kao Tarzan i Jane'

 

Komentara 6

DU
Deleted user
15:20 31.07.2023.

Samo što mu još javno ne odrube glavu jer se usudio javno iznijeti ono što ne valja i što treba promijeniti. Što se oni njemu imaju osvećivati, čak nemaju apsolutno nikakve argumente da pobiju njegove navode pa onda ga optužuju da u razgovoru s novinarima nije nosio masku i da je prekršio epidemiološke mjere, koji su to jadnici i bagra. Ne nosi ni Beroš kad dava intervju već unatrag nekoliko godina, a maske su bile obavezne kao ni zagrebački epidemiolozi koji davaju intervjue za tv kuće, šta njih ne prijavite i sakcionirate ako imate muda? Pazi ti nepotizma i namještanja, muž ravnatelj riječkog hzzo-a, a žena pročelnica riječkog ureda državnog inspektorata, neka se malo dražavno odvjetništvo pozabavi ovim bračnim parom i načinom kako su došli do tih funkcija, to bi bilo od većeg i važnijeg interesa za javnost nego opravdane primjedbe spomenutog doktora na račun hzzo-a.

MR
mrck1996
15:01 31.07.2023.

Sustav koruptivne kriminalne hobotnice nas jos jednom uci da su korupcija, nepotizam i lova prije svega. Isto tako da ce bilo koga ko stane na put neradu, nemaru i pljacki hrvatskih gradana progutati mrak ili ce samo ostati bez posla

ST
struky3_
13:43 31.07.2023.

Državna vlast se teško osvećuje onima koji joj stanu na žulj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije