Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv micanja

Hasanbegović: Slične ploče HOS-u treba podići diljem Hrvatske

Zlatko Hasanbegović
Foto: Borna Filić/PIXSELL
30.08.2017.
u 09:45

Jedino moguće rješenje jest da ova ploča ostane, rekao je Hasanbegović

Zlatko Hasanbegović, bivši HDZ-ov ministar kulture i saborski zastupnik Neovisni za Hrvatsku kazao je u srijedu za spornu ploču u Jasenovcu sa 'Za dom spremni' kako je "jedino moguće rješenje da ona ostane, te da se slične ploče i spomen obilježja pripadnicima HOS-a bez ikakvih ograničenja podižu diljem Hrvatske", dodavši kako je potpuno neprihvatljivo da zakoniti simbol jedne zakonite ratne postrojbe bude predmet bilo kakvih preispitivanja i dovođenja u pitanje. 

Uvjeren je kako je predsjednik Vlade Andrej Plenković "podlegao političkih pritiscima svojih koalicijskih partnera, HNS-a i Milorada Pupovca te da je donio političku odluku da se pronađe rješenje koje on nazvao ne - micanje ploče, nego izmjena dijela sadržaja ploče i slično".

Sada treba pronaći pravni modalitet, jer u ovom trenutku ne postoji bilo kakvo zakonsko uporište za micanje ove ploče, rekao je inicijator promjene imena Trga maršala Tita Zlatko Hasanbegović za N1.

Upitan, ne smatra li spornim pozdrav "Za dom spremni" kazao je kako je grb HOS-a zakonit i ne postoji bilo kakvo zakonsko uporište za zabranu simbola i grba HOS-a. "O pozdravu Za dom spremni sam govorio i kao povjesničar i kao ministar kulture, jasno sam rekao da je neprijeporno da je proizašao iz baštine ustaškog pokreta i opterećen hipotekama koje dolaze iz te ideologije, naglasio je. Nema potrebe u modernoj Hrvatskoj posezati za simbolima propalih režima, nego koristiti službene simbole Republike Hrvatske, uz jednu jednu iznimku, a to je da je taj pozdrav Za dom spremni sastavni, neodvojivi i zakoniti dio grba jedne hrvatske ratne postrojbe u sastavu hrvatske vojske. Tu počinje i završava sva rasprava", poručio je.

Upitan treba li zabraniti taj pozdrav odgovorio je kako za to nema potrebe. "U kontekstu očekivanih rješenja o zabrani ili modelima isticanja onog što se naziva simbolima totalitarnih pokreta, osobno sam protivnik bilo kakvih zabrana", rekao je. "Zabranama se ne može postići ništa, one izazivaju bunt i prkos. Nama treba jedna nova politička kultura i jedna nova državna i nacionalna paradigma koju sam zastupao i kao političar i kao ministar kulture, a to je da je istinski temelj na kojem počiva hrvatska država pobjeda u Domovinskom ratu", ocijenio je. Sve drugo, kaže, znači zazivanje beskrajnih podjela bez početka i kraja.

Zapovjednik vukovarskog HOS-a Zvone Ćurković i predsjednik Udruge zagrebačkih veterana branitelja Vukovara rekao je jučer za HTV kako je njegov osobni stav u vezi sa spomen-pločom u Jasenovcu da HOS treba napraviti gestu i skinuti samo u Jasenovcu znak HOS-a s te ploče, iz poštovanja prema nevinim žrtvama. Međutim, dodao je, na sva ostala mjesta to se ne bi odnosilo. "To je legitimni znak HOS-a koji je u vrijeme predsjednika Franje Tuđmana i ministra Gojka Šuška bio legalan, legalno registriran", istaknuo je.

Komentara 329

DR
drugPlenky
10:18 30.08.2017.

Mene vrijeđaju srpske novosti svakog Petka i nikog nije briga. Nebi ni mene da ih ja kao i svi drugi porezni obaveznici ne plaćamo preko 4 miliona kuna godišnje. Molim premijera da me zaštiti

Avatar AligatorXO
AligatorXO
09:59 30.08.2017.

Pozdrav "Za dom" treba destigmatizirati i stvar je riješena. Jednostavno da ne može jednostavnije !!!

PV
prcko.vitamincic
10:24 30.08.2017.

E moj narode, ne mogu se prestati čuditi koliko su Hrvati naivni kada misle da će ih Srbi pustiti na miru!? Zar mislite da hijene ikada odustaju?! Samo onda kada su u manjini i kada osjete da su slabije, samo onda odustaju, a čim osjete da su u većini, evo ih, napadaju. Dakle, dragi Hrvati, samo se dobro naoružati i biti spreman, kada hijene krenu u napad, dobro ih udariti tako da im to ne padne na pamet barem neko vrijeme. Hrvati samo žele svoje, a Srbi žele i Hrvatsku za sebe jer eto, glupi Hrvati su im dopustili da žive na teritoriju Hrvatske. Srpska propaganda, udba, Pupovac, i kompanija se svaki mjesec sastaje u Beogradu i planira kako naštetiti Hrvatskoj, a da bude stvar gora, Hrvati dio toga sami financiraju. Dokle više tako?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije