Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Životna priča Marka Pipunića: Hrvatski kralj pršuta iz Slavonije

Naslovnica 14.5.2017.
14.05.2017.
u 00:15

Čovjek koji vodi Žito, poslovno carstvo s 1500 zaposlenih.

Sve donedavno Marka Pipunića čak ni mnogi njegovi Osječani praktički ne bi prepoznali na ulici. Šutio je, reći će, i radio, i tako više od četvrt stoljeća, ostajući u sjeni i podalje od očiju javnosti – i na to gleda kao na uspjeh. Izgradio je pak pravo poslovno carstvo koje broji 1500 zaposlenih, proizvedu 15 milijuna litara mlijeka i 60 milijuna jaja godišnje, iz pogona im svakoga dana “iscuri” 100 tona ulja i 1000 tona šećera. 

Obrađuju 22.000 hektara zemlje, na svinjogojskim farmama uzgoje 150.000 tovljenika godišnje, po čemu su drugi u Hrvatskoj, iza Agrokora. Otvorili su i modernu pršutanu nasred Slavonije. To je, ukratko, osječka Žito grupa. Njezin vlasnik Marko Pipunić nedavno je proglašen i poduzetnikom godine. Htio je on, nasmijat će se, i dulje ostati anoniman, ali nagrade privlače pozornost.

– Ne mislim da smo mi previše bitni za medije. Javnosti su puno zanimljivije loše priče, dobre vijesti pročitaju u jednoj rečenici. Pozitivne priče, nažalost, nisu motivirajuće, pogotovo jer se poslovni uspjeh u Hrvatskoj u posljednjih 25 godina poistovjećivao s političkom podrškom. Uopće se nije ulazilo u analizu je li netko sposoban, talentiran, zna li. Čim je netko uspješan, misli se da je povezan s politikom, uvijek je “netko od nekoga”. Možda je to bilo i logično jer je dobar dio poduzetnika u Hrvatskoj, u jednom periodu, i bio produkt određenih političkih garnitura pa je zavladao stav kako smo svi isti. Ali nismo, ne postoje dvije iste osobe, pa ni dva ista uspjeha – počinje Marko Pipunić.

Procijenio je, stoga, da je mudrije “ne dokazivati da si vrijedan, nego se skloniti sa strane, šutjeti i raditi”.

>>Cijeli članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od nedjelje ili prelistajte naše e-izdanje.  

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Milan Bandić: Opsjednut sam ženama, na mojoj ih je listi više nego muškaraca

>>Crkva za 21. stoljeće: Hoće li svećenik krstiti djecu gay parova katolika?

Velika nagradna igra Večernjeg lista - sutra prvi kupon: Kupon izreži, Hyundai odvezi

 

 

 

Komentara 4

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
23:07 13.05.2017.

Čovjek proizvodi!

ST
Stipan
21:35 13.05.2017.

Bio je i u Dalmaciji kralj pršuta i propao!

Avatar Jmslbrod
Jmslbrod
10:08 14.05.2017.

Vi slavite "kraljeve",a zbog takvih megalomana ste unistili u suradnji sa politickim elitama unistili hrvatsko selo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije