Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ponovno kod kuće

Živjela u Irskoj tri godine, no vratila se u Hrvatsku: Vani možeš uspjeti, ali...

Dublin
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
18.06.2018.
u 20:20

Splićanka Stela Grljušić (33) vratila se u Hrvatsku, ali ne da bi ostvarila karijeru pravnice za što se školovala

Splićanka Stela Grljušić (33) tri je godine živjela u Irskoj kamo je otišla nakon što je dala otkaz na sudu.

U Irskoj je radila kao "au pair" djevojka, odnosno čuvala je djecu u jednoj obitelji, a istodobno je pohađala Fitness institut.

Iako je završila pravni fakultet, danas radi kao osobna trenerica, za što se školovala u Irskoj nakon što je u veljači 2015. odselila iz Hrvatske.

– Otkazu na sudu prethodilo je godinu i šest mjeseci rada, gdje sam shvatila da svaki dan čekam marendu, a iza marende kraj radnog dana. Svaki dan sam čekala petak, a nijednu nedjelju nisam čekala ponedjeljak. Tada sam shvatila da nešto moram mijenjati i da ne želim život tako provesti – ispričala je ona za Slobodnu Dalmaciju.

No, nakon tri godine života u Irskoj, 33-godišnjakinja ipak se odlučila vratiti u Hrvatsku.

– U Hrvatskoj sam se okušala samo kao diplomirana pravnica, ali kao osobni trener nisam. Kiša mi je postajala sve nepodnošljivija, a osunčane fotografije koje su mi svakodnevno slale mama, sestra i prijatelji su zaista govorile 1000 riječi, pa sam jedno jutro samo rekla – ma, kvragu sve, idem biti osobni trener doma – kazala je ona. O povratku u Irsku sada ne razmišlja jer je zadovoljna poslom koji radi.

O životu u Irskoj kaže:

– Upoznala sam nekoliko Hrvata vani. Dojmovi su uglavnom dobri, irski standard je bolji od našeg i Hrvati tamo "dišu" bez kredita i dugova pa su manje čangrizavi, politika i novac nisu glavna tema. Svi ljetuju u Hrvatskoj i nadaju se boljem sutra i povratku u svoju zemlju. Rijetki su oni koji žele tamo ostariti.

No kaže kako niti u Irskoj nije sve tako bajno.

– Vani nije teško uspjeti ako si discipliniran, uporan i jako vrijedan. Irci cijene rad te ne postoji šansa da nećeš biti nagrađen. No, isto moram napomenuti, ako su ti radni kolege Irci, a ne drugi došljaci, koliko god se govorilo o nediskriminaciji i jednakim uvjetima u stvarnosti to tako ne funkcionira. Imaš priliku i bit će ti pružena tek nakon što neki Irac prije tebe zauzme bolju poziciju – kaže ova Splićanka.

Komentara 199

DU
Deleted user
20:37 18.06.2018.

Ja sam bio 6 god u Njemackoj i vratio sam se iz slicna razloga kao ova cura.Vani je ok ali samo dok ne pocnes zivjeti tj. ne pozelis kupiti stan,dobar auto,imati dobru obleku i gadgete i sl.Tada si u slicnim problemima kao i u Hrvatskoj.Ok ovisi o profesiji ali tko je gladnih ociju i sirokih prstiju bio u Hrvatskoj ,taj nebude prosao bolje ni vani.A uspjeh ..sorry al ako si se skolovao tu na faxu a odes van brisat case jbg. to je poprilicno tracenje zivota po meni tj neuspijeh.

Avatar AligatorXO
AligatorXO
21:02 18.06.2018.

Ono što nama treba je samo da se uvede više reda i manje prepreka pogotovo poduzetnicima početnicima. Ne možeš narod vabiti na poduzetništvo, a onda prvom prilikom prije nego li se čovjek snađe iz zasjede ga zaskočiti sa bezbroj inspekcija čiji je jedini posao sebu pridavati važnost.

TO
Tomisl
20:44 18.06.2018.

I ovakove ljude treba Hrvatska , a ne one koji sjede u kaficima i zale se na vladajuce , politiku, ustase, cetnike, balije,ratove , logore ;poslodavce , place , nerad , nered , izseljavanje i kojima su za vlastitu nesposobnost uvjek " drugi " krivi. Nigdje se uz malo truda i rada ne zivi tako dobro kao u nasoj lijepoj Domovini, a oni koje hoce otic , po volji im. Koga nema , i bez njega se moze i mora . Zivila Hrvatska !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije