Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki problemi

'Živim na otoku i sve se više osjećam kao da živim na Marsu'

otok
Foto: Tino Jurić/Pixsell
25.04.2014.
u 17:00

Loša povezanost sa kopnom, skupi život, prekratka turistička sezona i mali broj stanovnika najteži su problemi života na otoku koje su nabrojali naši komentatori u VL Inicijativi.

Loša povezanost sa kopnom, skupi život, prekratka turistička sezona i mali broj stanovnika najteži su problemi života na otoku koje su nabrojali naši komentatori u VL Inicijativi u kojoj se bavimo temom "Kako poboljšati život na otocima".

"Živim s obitelji na otoku Rabu te se sve više osjećam kao da živim na Marsu", napisao je komentator sidex koji je u osam točaka objasnio sve loše strane života na tom otoku te dodao da svi njegovi poznanici i on već duže vrijeme traže kupce za svoje nekretnine kako bi se odselili.

Kao boljke života na otoku sidex piše da ne može kupiti jeftiniju godišnju kartu za trajekt, da nema nikakve zdravstvene zaštite, bez članstva u vladajućoj stranci se ne može dobiti posao, kada puše bura zatvara se cesta pa nikakvi turistički i linijski autobusi ne mogu do otoka. Smeta mu i što vlasti dva ili tri puta na tjedan organiziraju "fešte sa raznim udrugama" i time štete ljudima koji imaju restorane i pokušavaju zaraditi u sezoni koja traje "maksimalno dva mjeseca". Žali se i na velike troškove za odvoz smeća te traži spajanje otoka Raba tunelom sa Golim otokom i dalje na Jurjevo ili Senj, jer bi tada turisti i kada jako puše bura mogli na otok i s njega, a domaće stanovništvo bi moglo tražiti posao i zdravstvenu zaštitu na kopnu.

"Sezona na cijelom Jadranu prekratko traje"

"Država ne treba pomagati otocima na način da u njih dodatno ulaže. Dovoljno bi bilo da od otoka ne uzima kao do sada. Razvoj se može poticati na način da, na primjer, PDV na otoku ne bude 25 posto već 10 posto, porez na dobit može se za otočne firme ukinuti ili da bude minimalan", piše komentator gstanoje te predlaže i da se izvan turističke sezone za sve građane i vozila uvede povlaštena cijena za trajekte. "Nemojmo samo razmišljati o tome da mi pomažemo otoke 'dajući im nešto' već napokon shvatimo da je najveća pomoć ako im ne uzimaš previše", zaključuje gstanoje.

"Sezona na cijelom Jadranu prekratko traje, a za to je krivo Ministarstvo turizma jer ne radi na promociji", piše komentator Somelier koji smatra da se Hrvatska u promidžbi turizma treba više okrenuti nordijskim i baltičkim državama. "Za otoke su jako važni i bazeni i treba ih graditi što više", nastavlja i dodaje kako sunčanih dana ima dosta pa vodu u bazenima "do Nove godine" možemo solarno zagrijavati". Njegov prijedlog je i uvođenje hidoaviona koji bi vozili sa kopna na otoke.

"Jedino rješenje su podvodni tuneli"

Komentator svitilnik predlaže da se urede postojeće lučice u svim otočkim mjestima s vezovima za jedrilice i manje brodove te da se naplatom tih vezova "podebljaju" proračuni tih mjesta. "Od toga bi imali koristi mjesni ugostitelji, ribari, trgovine i svi drugi mali obrtnici jer bi se gosti zadržavali u njihovim mjestima", piše svitilnik dodavši da bi se time smanjila potreba za većima marinama i "spriječila dodatna betonizacija obale".

"Jedini način da se pomogne otocima je da se oni fizički povežu s kopnom. U tom smislu jedino rješenje su podvodni tuneli. Na taj način bi od otoka učinili kopno, povećala bi se turistička konkurentnost i smanjile cijene zemljišta", piše komentator hegedus koji smatra da od otoka građenjem solarnih elektrana treba napraviti "visokorazvijena područja s neovisnim energetskim sustavom".

"Otoke iskoristiti za miran i tih život onih koji ne uživaju u velegradu"

Leptirica piše da otoke treba "iskoristiti za miran i tih život onih koji ne uživaju u velegradu". "Treba pokušati po otocima otvarati velike medicinske centre koji bi privlačili mlade i obrazovane ljude osiguravajući im poslove", piše komentatorica Leptirica i dodaje da bi se time otoci dobili nove obitelji s malom djecom kojima bi trebalo potom izgraditi dobru školu što bi privuklo i profesore i učitelje na otok.

Smatra da bi "ljudima iz sjevernih krajeva Europe i Amerike, a pogotovo se to odnosi na umirovljenike", trebalo omogućiti da dio godine provedu na našim otocima "u toploj i ugodnoj klimi" uz prihvatljive cijene najma kuća, soba i apartmana. "Na taj bi način privukli opet neke nove goste i probudio bi se život na otocima", piše Leptirica koja također ističe da bi trebalo poboljšati prometnu komunikaciju otoka s kopnom.

"Kako bi se poboljšao život na otocima za početak treba Zagreb preseliti na neki otok"

Komentator mihan predlaže da se na otocima počnu osnivati "zajedničke tvrtke sa poduzetnicima iz sjevernih dijelova Europe koji bi prepoznali prednosti postojećih klimatskih uvjeta". "Osim proizvodnje određenih kultura, razvijali bi se i razni oblici turizma", piše mihan te dodaje kako bi Vlada treba poticati mjere za ostvarenje tog plana i da "porezna politika mora biti dopadljiva i razumna".

Josip nn smatra kako se situacija na otocima može poboljšati "samo ako se poboljša ukupna situacija u državi". "Kako bi se poboljšao život na otocima za početak treba Zagreb preseliti na neki otok", piše komentatorica MarijaSal koja očito smatra da vlast u Zagrebu ne razumije probleme otočana te, ako bi htjeli nešto promijeniti, prvo bi  trebali dio života živjeti na njima.

Iznosite svoje mišljenje i dalje na našoj VL Inicijativi o poboljšanju života na otocima, a mi ćemo kontaktirati stručnjake koji će komentirati vaše prijedloge i iznijeti svoje mišljenje o rješavanju ovog gorućeg problema hrvatskog društva.

Sudjelujte u raspravama i u našim drugim VL Inicijativama.

Komentara 9

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
13:37 25.04.2014.

Hm, prošlo je vrijeme prodavanja kamenjara koji ništa ne vrijedi po 100 eura za kvadrat. Bedaci na kontinentu ostali su bez posla i novaca, pa ga više ne mogu razbacivati oko sebe. A i otočani su se dosta bahatili cijenama, a nikakvom ponudom. Danas Švabo jeftinije prođe tjedan dana sa avionom u Tajlandu, nego pokraj tvornice salonita na Jadranu.

PA
parasa
17:33 25.04.2014.

Evo, idem dobrovoljno do kraja života živjeti na bilo koji otok u Jadranu. Neka mi država mjsečno na konto šalje 30 tisuća kuna, naravno za prve dvije godine, svaka daljnja godina povišca od 12% i potpisujem da sve troškove snosimm sam, bez ičije pomoći.

SP
sportash
14:13 29.04.2014.

Da bi naši otoci i dalje ostali blago treba samo 1-2 stvari.Prvu slijedeću sjednicu Vlada treba održati na nekom od naših otoka sa samo 1 točkom dnevnog reda:Život na otoku i tom prigodom nitko od njih ne smije reći ništa nego moraju pozvati "obične" i relevantne ljude s otoka i pustiti ih da pričaju/predlože kako poboljšati život na otocima i onda te njihove misli ODMAH po povratku u Zagreb što je moguće prije sprovesti u djelo ! Samo tako se tamo situacija može poboljšati ! (Ovo je izrekao :Tomislav Šprajc,Naselje Tošina,G.Verdija 13,51410 Opatija,tom.spr.196839@gmail.com,092/231 72 23.)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije