Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
olakšati samohranim roditeljima

Živi zid traži da država plaća punu alimentaciju djeci

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.03.2018.
u 13:00

- Socijalna država treba voditi računa o tome da sva djeca trebaju imati jednaka prava i jednake mogućnosti – ustvrdila je Palfi.

Živi zid u saborsku je proceduru uputio prijedlog izmjena i dopuna Zakona o uzdržavanju koji se odnosi na privremeno uzdržavanje djece, a kojim traži da država plaća punu alimentaciju djeci.

Namjera zakona je olakšati položaj samohranih roditelja i njihove djece. Potpredsjednica Živog zida Vladimira Palfi Sinčić tako je upozorila kako danas postoji veliki nesrazmjer kod djece koja su uzdržavana jer od bivših partnera svojih roditelja dobivaju alimentaciju u punom iznosu dok država taj dio plaća samo djelomično.

- Socijalna država treba voditi računa o tome da sva djeca trebaju imati jednaka prava i jednake mogućnosti – ustvrdila je Palfi.

Poznato je da postoji zakonski minimum za alimentaciju i nema nikakvog smisla da država, kada preuzme to uzdržavanje na sebe, plaća 50 posto tog zakonskog minimum, dodaje Vlasta Krpetić Meić iz Kluba zastupnika Živog zida.

- Ovim izmjenama tražimo da se plaća 100-postotni zakonski minimum kako bi osigurali prava djece i olakšali im ionako teški položaj i siromaštvo. Čitav postupak dobivanja prava na privremeno uzdržavanje predug je – Kaže Krpetić Meić te traži da ga se s tri mjeseca skrati na 30 dana.

Ivan Pernar vjeruje kako bi ovo bila spasonosna mjera za žene koje su većinom samohrani roditelji.

- Sada je na vladajućoj većini da prihvaćanjem našeg zakona pokaže je li im uistinu stalo do žena – zaključio je Pernar.

Komentara 4

Avatar babas
babas
13:37 23.03.2018.

Nema para,treba hraniti levičarske nevladine udruge!

DU
Deleted user
13:26 23.03.2018.

država, to smo mi, zašto da plaćam alimentaciju tuđoj djeci... halo...

NE
Neufahrn
13:35 23.03.2018.

Posto zivi zid ima parlamentarce i imaju predlog da se p,aca elementacija a oni beru 15 000 tisuca kuna mjesecno neka plate oni 10 000 tisuca a sa 5000 mozedu dobro zivjeti jer tako i tako nerade pa mozedu i manje jesti i piti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije