Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBLJETNICA PADA

Žilavost obrane Vukovara svjetski je fenomen: 2000 branitelja na 30.000 okupatora

Siniša Hančić
17.11.2021.
u 10:07

Jedan je od razloga što je obrana Vukovara opstala gotovo tri mjeseca i pomoć dragovoljaca koji su pristizali u Vukovar i kao pripadnici ZNG-a, pripadnici MUP-a, te pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS). Mnogi hrvatski povjesničari slažu se da je dolazak dobrovoljaca iz svih krajeva Hrvatske bio domaćim braniteljima snažan vjetar u leđa. JNA je bila u velikim problemima jer su računali da će im za osvajanje grada s tolikim snagama trebati 5 do 10 dana, pa je svaki novi dan u kojem “nadrogirane ustaše” nisu pali bio nova muka za Glavni štab u Beogradu.

Komentara 28

KN
knez94
10:23 17.11.2021.

Vukovar je bio ogromni fijasko JNA. Uopće ne znam što su očekivali. Napadali su izvrsno motiviranog neprijatelja koji je dobro poznavao čitavu taktiku i strategiju JNA. Veliki broj ljudi koji su branili Vukovar služio je vojni rok u JNA i tako stekao osnovnu vojnu obuku. Čitava Yugo doktrina bila je bazirana na ratovanju protiv puno veće oružane sile pri čemu bi jedinice TO vodile aktivnu gerilsku borbu.

DU
Deleted user
11:29 17.11.2021.

Obrazloženje ovog, kako ga autorčlanka naziva ''svjetskog fenomena'' je u genetici Hrvata, njihovoj vjeri i ljubavi prema domovini. Još poraznije omjere snaga imali su i branitelji Gvozdanskog i Sigeta. Turski neprijatelj ih ipak nije mogao osvojiti sve dok braniteljima nije ponestalo municije, hrane i drva za ogrjev. Bolje časno umrijeti nego nečasno živjeti i predati svoj dom u ruke neprijatelja......nit je vodilja Hrvatskih branitelja u Hrvatskoj povijesti već stoljećima.

DU
Deleted user
18:46 17.11.2021.

JNA je bila iznenađena vrlo žestokim otporom na vukovarskom smjeru i napravili su nevjerojatnu grešku, tj. prekršili su dogmu koja se uči na svim vojnima akademijama - uveli su tenkove i oklopne transportere u urbano ratovanje gdje su, umjesto efekta kojeg su očekivali, zabilježene scene gorećih tenkovskih kolona. To je onda "ošinulo" Generalštab koji je krenuo s još više sile, još više artiljerije itd. itd. Izgubila se iz vida svrsishodnost osvajanja Vukovara i krenulo se po generalskim sujetama, koje su bile gadno načete porazima u Vukovaru. Danas se često čita da što bi bilo da su zaobišli Vukovar i krenuli na Osijek - e pa dobili bi još i gori oružanih otpor nego što su naišli u Vukovaru odnosno ta njihova ideja da se ide na bliže ciljeve, e da se izbjegnu dugačke i lomne logističke linije (vidi knjigu Kadijevića) je izrodila neke od pirovih pobjeda JNA, u Vukovaru je kompletno razbijena elitna pančevačka brigada i da se krene dalje više nije bilo "force".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?