Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Netanyahu prekinuo sastanak

Žestok sukob u Izraelu, ministri napali šefa vojske: 'Potpuna anarhija'

FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Netanyahu holds a press conference in Tel Aviv
Foto: POOL/REUTERS
1/6
05.01.2024.
u 23:00

Kasnonoćni sastanak rezultirao je "glasnom i ljutom svađom", izvijestilo je u petak nekoliko medija. Državna televizija Kan citirala je jednog sudionika koji je rekao da je izbila "potpuna anarhija".

Načelnik glavnog stožera izraelske vojske Herzi Halevi i desničarski ministri oštro su se sukobili na sastanku izraelske vlade tri mjeseca nakon početka rata u Gazi, objavilo je više medija, prenosi dpa.

FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Netanyahu holds a press conference in Tel Aviv
1/10

Ministri su oštro napali generala nakon što je najavio imenovanje povjerenstva koje će istražiti pogreške vojske koje su omogućile iznenadni napad Hamasa na Izrael 7. listopada.

Kasnonoćni sastanak rezultirao je "glasnom i ljutom svađom", izvijestilo je u petak nekoliko medija. Državna televizija Kan citirala je jednog sudionika koji je rekao da je izbila "potpuna anarhija".

Premijer Benjamin Netanyahu konačno je prekinuo sastanak, na kojemu se trebalo raspravljati o budućnosti Pojasa Gaze poslije rata, nakon što je nekoliko časnika napustilo prostoriju u bijesu, prema medijskim izvješćima koje vlada isprva nije potvrdila. Halevi je osobno verbalno napadnut.

VEZANI ČLANCI:

Desničarski članovi vlade kritizirali su vrijeme najavljene istrage dok su borbe još u tijeku. Imenovanje bivšeg ministra obrane Shaula Mofaza na čelo istražnog povjerenstva također je naišlo na žestoke kritike. Kao ministar obrane, Mofaz je nadgledao povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze 2005.

Nekoliko desničarskih ministara trenutno poziva na ponovnu izgradnju židovskih naselja u Gazi nakon rata. U četvrtak je ministar obrane Yoav Gallant odbacio "prisutnost izraelskih civila u Pojasu Gaze" nakon završetka rata.

Benny Gantz, ministar u izraelskom ratnom kabinetu, navodno je okrivio Netanyahua za "politički motivirani napad" ministara "usred rata". Netanyahuova stranka Likud odbacila je njegove kritike. Gantz, čija bi stranka, prema posljednjim anketama, trenutno bila daleko najjača u Izraelu, također je branio Halevijevu odluku o imenovanju povjerenstva, navode mediji. 

Netanyahu, kojem se već neko vrijeme sudi za korupciju, ne želi istragu do završetka rata u Gazi. Kritičari ga optužuju da je odgodio kraj rata kako bi ostao na vlasti, navodi dpa.

VIDEO Izraelci zatočili Palestince i skinuo ih u donje rublje

Komentara 3

PL
plotto
17:08 06.01.2024.

Izrael ima neočekivano velike žrtve i u tome je glavni problem.A sa druge strane, USA ne želi da se sukob raširi na cijeli Bliski Istok jer je ovo izborna godina i žele što prije rat u Gazi prebaciti na postizanje barem privremenog sporazuma.Ako se rat produži i rasplamsa,to će imati velike posljedice za demokrate i njihov izborni rezultat.

Avatar Tombstone
Tombstone
03:14 06.01.2024.

Lazete, po obicaju nakon naputka iz Bruxellesa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije