Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sramna prošlost

Žene u crnom i Art klinika u Beogradu traže istinu o Vukovaru

'SLAVONIJA  19.11.2009. VUKOVAR - Vukovar su jucer posjetile i clanice srbijanske udruge Zene u crnom koje su po prvi put u okviru sluzbenoga protokola polozile vijenac kod Borovo commerca Branimir Br
'Branimir Bradaric/Vecernji list'
18.11.2011.
u 19:59

Tridesetak aktivista nosilo je transparente na kojima piše "Solidarnost", "Odgovornost" i "Nikada nećemo zaboraviti žrtve Vukovara".

Oko 30 aktivista nevladinih organizacija Žene u crnom i Art klinika večeras su na Trgu Republike u Beogradu obilježili 20. godišnjicu pada Vukovara i od vlasti Srbije zatražili otkrivanje istine o ratnim zločinima u tom hrvatskom gradu, javlja agencija Beta i dodaje kako prosvjednici nose transparente na kojima piše "Solidarnost", "Odgovornost" i "Nikada nećemo zaboraviti žrtve Vukovara", a skup osigurava 30-ak policajaca.

Predsjednica organizacije Žene u crnom Staša Zajović rekla je agenciji Beta da je cilj prosvjeda građane Srbije podsjetiti na zločine počinjenje u Vukovaru prije 20 godina.

– Iz Beograda su u Vukovar otišle tisuće muškaraca pod okriljem JNA i paravojnih postrojbi kako bi razrušili ovaj grad i ubijali njegove stanovnike – rekla je Staša Zajović dodajući kako istraživanja kažu da 20 posto građana Srbije "ni danas ne vjeruje da su u Vukovaru počinjeni zločini". Ona tvrdi da je "sramna prošlost Beograda" to što su kolone s tenkovima iz Vukovara dočekivane "ovacijama".

– To pokazuje da su građani bili taoci tadašnjeg režima – rekla je Saša Zajović i optužila aktualnu srbijansku vlast da se samo deklarativno zalaže za pomirenje među narodima u regiji.

Žene u crnom traže i otvaranje arhiva Vojske Srbije kako bi se utvrdila istina o nestalima i otkrile grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji. Beta doznaje kako traže suđenja zbog osnivanja logora i ubijanja i mučenja hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Srijemskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu.

Komentara 109

OB
-obrisani-
20:42 18.11.2011.

E vidis ni ja ne razumjem tu politiku koja zrtvu i agresora izhednacuje... at je prosao ali mira nemamo.... Svakodnevna provokacija od strane onih koji rasipaju glupocu na ovim portalima... provokacije onih koji su dosli i ostali da zive uu nasoj zemlji ,nasem gradu cini se nikog ne zanima... Jedino sto traze i ocekuju jest suzivot sa onima koji su toliko zla ,boli i tuge nanijeli svim gradjanima Hrvatske..Dok se agresija ne prizna ,ne pronadju nasi najmiliji za koje se jos ni dan danas nakon 20 ne zna ,a oni koji znaju sute i sire lazi ,nema suzivota,nema ... Nit ce biti... ovo je sacica zena ,normalnih ljudi druge nacionalnosti koji ne misle kao tih 20% ... Pa zar oni misle da smo sami rusili svoj grad ,civile ubijali,sami se protjerali sa svojih ognjista...

OB
-obrisani-
20:43 18.11.2011.

Na 4 milijuna tridesetak razumnih civilizrianih gospođa i nije nešto ali bolje išta nego ništa!

DJ
djanii
20:12 18.11.2011.

Od tolikog beograda grada ili sela što već jest,samo šačica razumnih ljudi,pa kakvo pomirenje i suživot se očekuje,nema suživota ni oprosta niti je itko moguć na nas djelovati da opraštamo tolike žrtve i toliku patnju,a danas se nastavlja patnja. Nijedne srpske novine iliti štampa ne pišu o krvnicima i okupacviji Vukovara,Škabrnje itd itd itd ,a kad je o Oluji rieč onda i Hrvatski mediji nazovi hrvatski pišu zlo o Hrvatskoj vojsci,e o tome treba računa povesti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije