Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ženska grupa Korak

Žene sa sela teže iziđu iz nasilne obitelji: 'Tukao me pred djecom, svakodnevno...'

Ženska grupa Korak
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/6
23.09.2016.
u 09:25

Korak u skloništu godišnje zbrine oko 50 osoba.

U početku je sve bilo u redu, ali kada su nam djeca porasla i krenula u vrtić, sve je krenulo niz brdo. Postao je ljubomoran, u svima vidio ljubavnike, tukao me svakodnevno. Trpjela sam dok me nije toliko istukao pred očima djece da sam skoro izgubila svijest. Skupila sam hrabrosti, otišla u Korak i razvela se. Danas smo moja djeca i ja, sretni bez njega - tek je jedna od priča 50-ak žena koje godišnje prođu kroz sklonište za žrtve nasilja koje od 2002. godine vodi karlovačka Ženska grupa Korak.

Mirjana Duduković, voditeljica Ženske grupe, kaže kako je žalosno da se broj zlostavljanih žena koje dolaze u sklonište ne smanjuje.

- Na izlazak iz kruga obiteljskog nasilja češće se odlučuju žene iz grada, dok je veliki problem sa ženama s ruralnog područja koje nemaju kamo i trpe nasilje od supruga, njegovih roditelja, a onda i vlastite djece - kazala je Mirjana Duduković koja je sa članicama Ženske grupe, u sklopu obilježavanja Dana protiv nasilja na ženama, pustila 300 crnih balona u zrak u znak sjećanja na istu broj žena koje su u zadnjih deset godina ubijene od strane nasilnika.

Samo ove godine u Hrvatskoj je ubijeno 11 žena

Komentara 9

KI
Kiki42
11:41 23.09.2016.

Učio decu kako treba sa ženama.

OS
osica
11:44 23.09.2016.

"mi bi sve iništa" nasilja je sve više. Nemamo novaca za pomoći takvim načetim obiteljima , prepuštene su sami sebi, jer svatko je zatvoren u svoja četiri zida, a ako i pokuša tražiti pomoć od institucija za drugoga, da se se utvrdi, izvidi..... i sl. Službe vam kažu " vašu osobnu , dajte izjavu , zvati ćemo vas za svijedoka..... Bože moj, "zar meni to treba, da budem na meti jedog alkoholičara, ispijenog mozga.....? Osobno iskustvo, ne mogu zamijeniti one koji ga ili ju puste , nakon razgovora po nečijoj prijavi a ja sam onda izložena potencijalnom nasilju dok sam živa. Jučer sam imala jedan takav poziv nakon više od 5 godina, nije me zaboravio. Vidjeti ću što ću poduzeti ako se ponovi. Za sada je daleko.

Avatar comparator
comparator
09:51 23.09.2016.

Normalna žena nikad neće dozvoliti nasilje ako i sama nije svijesno pristala na takvu nastranu zajednicu u to sam siguran jer znam iz nekih poznanstava na takve primjere . Žena zbog svoje sklonosti alkoholu i vlastite nesposobnosti pristaje na ponižavanje dok muškarac svoju sklonost alkoholu opravdava potrebom za druženjem na poslu s kolegama također sklonim tom poroku.Problem se javlja kad takva disfunkcionalna obitelj ima bolesnu djecu s nasljednim psihičkim poremečajima. Alkohol i droga prisutna je kao povezujući faktor i ovisnost o prihodima u društvu koje sve više tone u socijalu umjesto u razvijanje osobne odgovornosti . Zapravo mnogi od tih ljudi veže svoje ponašanje prema prilikama koje im obećava zajednica jer njihova inteligencija prihvaća isključivo riješenja koja im pogoduju u održavanju njihovog ustaljenog komfora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije