Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIK VISOKOG KAZNENOG SUDA

Željko Horvatović: Rasteretit ćemo županijske sudove nekih uskočkih predmeta

Zagreb: Javnosti predstavljeni predsjednik Visokog kaznenog suda, njegova zamjenica i glasnogovornik
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
09.04.2021.
u 20:07

VKS će nadzirati rad županijskih sudova, uskočkih sudova i sudova za ratne zločine. Od početka godine riješili su 98 predmeta

Kada sudac donosi odluke, on tim odlukama bitno utječe na formiranje društvenih vrijednosti od kojih su pravo i pravda najbitniji. Sudac mora voditi računa i da je sudac i kada izađe iz sudnice. Imamo samo jedno pravosuđe i moramo se potruditi da popravimo lošu reputaciju koju imamo. Ovo što se događalo s dvojicom sudaca u Osijeku bitno je utjecalo na percepciju javnosti o pravosuđu koja je u mojih 30 godina sudačke karijere na najnižoj razini – kazao je Željko Horvatović.

Njega je Državno sudbeno vijeće nedavno imenovalo predsjednikom Visokog kaznenog suda što je bilo poveće iznenađenje. Riječ je o sudu koji je s radom počeo 1. siječnja, a od tada do sada već je zaprimio 267 predmeta. Od tog broja, suci VKS-a riješili su 98 predmeta, od čega su 21 bile žalbe na presude, s tim da su četiri te žalbe već riješene.

– Imamo dobru poziciju jer smo krenuli od nule, no još je prerano reći kakva nam je dinamika rješavanja predmeta. Za objektivnu procjenu trebat će proći barem godinu dana. Suci ovog suda trenutačno rade u tri do četiri sudačka vijeća, a mislim da bi bilo dobro da imamo još jedno vijeće. Na sudu ima 11 sudaca, a optimalno bi bilo 15 pa planiram tražiti od DSV-a raspisivanje natječaja što prije – kazao je Horvatović.

Pojasnio je da će VKS nadzirati rad županijskih sudova, uskočkih sudova i sudova za ratne zločine. Županijskih sudova ima 16, uskočka su četiri, a četiri su i za ratne zločine.

– Županijske sudove ćemo pokušati rasteretiti jednog dijela uskočkih predmeta koji se mogu prebaciti na bliže sudove. Takva mogućnost postoji u zakonu, a o tome odlučuje Vrhovni sud. Ne bi se radilo o kapitalnim predmetima, već o predmetima iz uskočke nadležnosti koji se bave recimo krijumčarenjem ljudi ili tome slično – kazao je Horvatović. Pojasnio je i da je plan da se rasteretiti prvo pokuša zagrebački Županijski sud koji posljednjih godinu dana otežano radi zbog pandemije i potresa.

 

>> VIDEO Zdravko Mamić o sucima

Komentara 1

CO
Condorgrab
09:42 10.04.2021.

Dobro je što će drugi sudovi sada biti malo rasterećeni jer nakon osječkog slučaja više nisu znali kamo s tolikom lovom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije