Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokretanje inicijative

Markić posjetila Glavaša u zatvoru, zovu HDZ u veliku desnu koaliciju

markić,glavaš
Foto: Pixsell
1/3
21.02.2014.
u 11:16

HDSSB nije nesklon razgovorima stranaka sličnog svjetonazora o zajedničkom nastupu na izborima za EP, ali odluku će donijeti Savez za Hrvatsku

Željka Markić posjetila je Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru. Susreli su se dan nakon njezina gostovanja na studentskoj tribini Sveučilišta u Mostaru. Posjet je bio planiran, unaprijed dogovoren i službeno ga je odobrila uprava mostarskog zatvora. Razgovor je trajao više od dva sata.

Odluka konsenzusom

Glavašu je predložila pokretanje inicijative okupljanja tzv. konzervativne Hrvatske u najširem mogućem smislu. Velika desna koalicija obuhvaćala bi Savez za Hrvatsku s HDSSB-om kao najjačom sastavnicom, sve pravaške stranke, udruge istog svjetonazora, ali i HDZ. Kako doznajemo iz vrha HDSSB-a, Glavaš je načelno prihvatio razgovor o tome kao i ideju da se uputi poziv Tomislavu Karamarku i HDZ-u, bez obzira na javne svađe i teške riječi koje u posljednje vrijeme upućuje predsjedniku HDZ-a. O razgovoru vođenom u petak 14. veljače u mostarskoj kaznionici Glavaš je razgovarao s dijelom vodstva HDSSB-a koje ga je posjetilo već u nedjelju. Složili su se da podrže inicijativu Željke Markić u ime svoje stranke, ali da konačnu odluku moraju donijeti članovi koordinacije Saveza za Hrvatsku koji tada još nisu bili upućeni u te pregovore.

“HDSSB nije nesklon razgovorima stranaka sličnog svjetonazora o zajedničkom nastupu na izborima za Europski parlament jer smatramo da je nacionalni interes da te stranke osvoje što veći postotak glasova”, objasnio nam je jučer Branimir Glavaš u telefonskom razgovoru. “No, ja nemam ovlasti govoriti u ime Saveza za Hrvatsku i HDSSB će svoju odluku donijeti u koordinaciji sa strankama Saveza konsenzusom. Odluka članica Saveza bit će obvezujuća i za HDSSB”, rekao je Glavaš.

Željki Markić se očito žuri, procjenjuje naš izvor iz osječke središnjice HDSSB-a, jer predlaže da se velika konzervativna koalicija formira što prije i izađe sa zajedničkom listom na izbore za Europski parlament u svibnju. O svojoj ideji je, kazala je Glavašu, nekoliko puta razgovarala i s predsjednikom HDZ-a. Naš izvor tvrdi da Karamarko ideju načelno nije odbio. Ali ni prihvatio. Ona optimistički procjenjuje da bi takva koalicija mogla osvojiti čak sedam mjesta od hrvatskih jedanaest u parlamentu EU. Ako se ta tzv. velika desna koalicija na formira, Savez za Hrvatsku mogao bi i sam izboriti dva zastupnička mjesta. Glavaš je, navodno, puno realniji i bio bi zadovoljan i s jednim parlamentarcem. Ali, zato je puno sigurniji u veliki uspjeh Saveza na parlamentarnim izborima. Procjenjuje da je Savez za Hrvatsku već sada postao “politički igrač” i da će na izborima 2015. osvojiti 10 posto glasova što bi moglo donijeti 20 do 25 zastupničkih mjesta u Saboru.

Prema onome što je Glavaš prenio svojim suradnicima, Željka Markić u razgovoru nije isticala svoje osobne ambicije, a posebno je naglasila da ona ne želi biti na listi za parlament EU. Ona ponavlja da svoje aktivnosti planira dugoročno. Razjedinjenost konzervativne, bolje rečeno desne hrvatske političke scene nije dobra za Hrvatsku. Željka Markić želi Hrvatsku s civilnim društvom kakvo ga vidi i zagovara njezina udruga U ime obitelji. Uspjeh referenduma o braku za nju je svakako dokaz da tako misli i većina u Hrvatskoj. U svojim akcijama ona se oslanja na Katoličku crkvu i kršćanske intelektualce. Glavašu je najavila svoj veći angažman u okviru Saveza za Hrvatsku i dolazak na prvi sljedeći službeni skup.

Otprve mu se svidjela

Teško je vjerovati da Karamarko može prihvatiti stvaranje zajedničke liste za europarlamentarne izbore jer bi to podrazumijevalo žrtvovanje još dva mjesta koja obećavaju ulazak u parlament EU. Osim toga, HDZ već ima do sada vrlo uspješnu Ružu Tomašić kao partnera na desnom krilu. K tome, HDZ nije navikao na saveze u kojima slabiji partneri traže značajniju ulogu. Zato je još teže ostvariva ideja Markić o koncentraciji na desnici, barem u ovom trenutku.

Teške optužbe i uvrede kojim se ovih dana gađaju HDZ i HDSSB, za Glavaša, tvrdi naš izvor, neće biti nepremostiv problem. U Osijeku su uvjereni da iza Vrkićeve kampanje i prebrojavanja Glavaševih kvadrata i stanova stoje Karamarko i HDZ. To što im Glavaš iz zatvora poručuje da ne ide u političku mirovinu i kako će im “zagorčavati život i biti noćna mora” dio je političkog folklora. Glavašu se pak Željka Markić očito svidjela, tvrdi naš izvor iz HDSSB-a. “Ostavila je na njega pozitivan dojam već nakon prvog susreta”, kaže ali dodaje da su svi u HDSSB-u svjesni da ona još uvijek “nije otvorila sve svoje karte”.

Komentara 222

VD
Valentin Dedic
11:33 21.02.2014.

Postoji samo jedan sveti cilj. Maknuti crvenu bandu za sva vremena.

BJ
bj1204
11:29 21.02.2014.

bravo, super, lijepo, obečavajuće, svjetlo na kraju tunela, ovo je bolje i od Monty Pytona i Mučki i Alo Alo i ...... neznam više uzbuđen sam viješću..........

DU
Deleted user
11:27 21.02.2014.

Po ovom se vidi da je Glavas veliki domoljub koji Hrvatskoj zeli sve najbolje zato pruza ruku pomirnicu svojim egzekutorima koji su ga smjestili u zatvor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije