Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon tragične nesreće

Željeznički stručnjaci Europske komisije putuju u Grčku, šef postaje zadržan u pritvoru

Sudar u Grčkoj
Foto: REUTERS
1/13
06.03.2023.
u 14:48

Radnici grčkih željeznica u ponedjeljak štrajkaju šesti dan zaredom, izražavajući tako nezadovoljstvo zbog sigurnosnog stanja željezničke mreže u zemlji

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak je najavila da će stručnjaci za pitanja željezničkog prometa otputovati u Atenu nakon što se u Grčkoj prošli tjedan dogodila nesreća u kojoj je poginulo 57 ljudi. "Sigurnost željezničkog prometa je najvažnija", tvitala je Von der Leyen nakon što je u ponedjeljak razgovarala s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom. Raspravljali su o "daljnjoj tehničkoj potpori koju EU može pružiti Grčkoj kako bi modernizirala svoje željeznice i poboljšala sigurnost željezničkog prometa", napisala je.

Zbog nesreće je u pritvoru u Grčkoj zadržan šef postaje u gradu Larisa, a željeznički radnici nastavljaju štrajkati i prosvjedovati. Odvjetnik pritvorenog šefa postaje u ponedjeljak je izjavio da su njegova klijenta istražitelji u nedjelju ispitivali više od sedam sati. Bude li proglašen krivim za ubojstvo iz nehaja, mogao bi dobiti kaznu od najmanje deset godina zatvora, ali i doživotni zatvor. 

VIDEO U sudaru vlakova u Grčkoj deseci mrtvih i ranjenih: 'Čuli smo snažan udarac. Ovo je tragedija'

Riječ je o najtežoj željezničkoj nesreći u povijesti Grčke. Radnici grčkih željeznica u ponedjeljak štrajkaju šesti dan zaredom, izražavajući tako nezadovoljstvo zbog sigurnosnog stanja željezničke mreže u zemlji. Sindikati tvrde da su sigurnosni standardi s godinama oslabjeli i da su željezničkom sustavu prijeko potrebni što hitnija obnova i javna ulaganja.

Podsjetimo, zbog željezničke nesreće u nedjelju su u Ateni izbili sukobi policije i prosvjednika. Prosvjednici su palili kante za smeće i bacali molotovljeve koktele, a policija je odgovorila suzavcem i šok granatama u središtu grčke prijestolnice. 

Prema podacima policije oko 7500 ljudi okupilo se ispred parlamenta u Ateni opremljeno transparentima, odazivajući se pozivu studenata, željezničara i zaposlenika u javnom sektoru. Pustili su stotine crnih balona u nebo u znak sjećanja na žrtve sudara.

"Osjećamo ogroman bijes", rekao je za AFP sindikalac Mihalis Hasiotis koji se pridružio povorci.

"Pohlepa i nepostojanje mjera za zaštitu putnika doveli su do najveće željezničke tragedije u našoj zemlji".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije