Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI

Zeleno svjetlo otvaranju poglavlja Pravosuđe i temeljna prava

Vladimir Drobnjak
Arhiva VL
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
18.02.2010.
u 16:20

Odbor stalnih predstavnika Vijeća EU (COREPER) pozvao je hrvatsku stranu da dostavi svoja pregovaračka polazišta za otvaranje poglavlja koje je Nizozemska bila držala na ledu zbog topničkih dnevnika.

Odbor stalnih predstavnika Vijeća EU (COREPER) odblokirao je na sjednici u četvrtak otvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava, koje su do prošloga tjedna na ledu držali Nizozemci zbog  topničkih dnevnika. Puna suradnja s Haaškim sudom ostaje, međutim, mjerilo za njegovo zatvaranje. Hrvatsku je COREPER pozvao da za to poglavlje dostavi svoje pregovaračko polazište. Prema hrvatskim diplomatskim izvorima, ono je spremno i COREPER će ga dobiti već ovaj petak. Potom Europska komisija mora izraditi zajedničko pregovaračko polazište za zemlje članice EU te se otvaranje toga poglavlja očekuje na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji 12. travnja.

Na istoj je sjednici COREPER prihvatio zajednička pregovaračka polazišta za poglavlja Okoliš i Ribarstvo, koja je od sada bila blokirala Slovenija. O njima će se pregovori otvoriti u petak. Hrvatska je strana ispunila i većinu mjerila za zatvaranje poglavlja Okoliš, jer ju je EK s njima upoznala iako je otvaranje poglavlja bilo blokirano.

U travnju se također očekuje otvaranje pregovora o poglavlju Tržišno natjecanje jer su stručnjaci Europske komisije povoljno ocijenili drugi natječaj hrvatske Vlade za prodaju škverova.

Komentara 7

CR
crnidzafer
17:07 18.02.2010.

vrime je da hrvatska napokon pocne zavrsavati ove pregovore sa eu

XA
xaron
19:23 18.02.2010.

A sada konacna prepreka za EU, REFERENDUM

BT
bili-tartuf
16:40 18.02.2010.

kada sve sredimo, od lustracije starih lopova i pijavica ,korupcije, nesposobne administracije, uvoz-izvoz...pokle nam visé niti ne triba EU...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije