Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI UZLET KRIPTA

Zeleno svjetlo američke komisije: Bitcoin je ponovo prešao 47.500 dolara

Bitcoin kriptovaluta
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/2
11.01.2024.
u 15:55

Analitičari Bernsteina procjenjuju da će se tokovi bitcoin ETF-a postupno povećavati i prijeći 10 milijardi dolara ove godine, a do kraja sljedeće doseći i 80 milijardi

Bitcoin je ponovo prešao 47.500 dolara nakon što je objavljeno da će američka komisija za trgovanje dionicama i vrijednosnicama dopustiti 11 burzovnih fondova, ETF-ova, trgovanje bitcoinom na burzama. Takvi fondovi, podsjetimo, funkcioniraju i imaju isti smisao kao i uzajamni fondovi, samo što su oni fleksibilni i likvidni zahvaljujući trgovanju na burzi pa kod njih svoje udjele možete prodati preko brokera, a vaša će sredstava biti automatski pripisana na vaš račun. Odnosno ne morate čekati na svoj novac kao što to biva s uzajamnim fondovima.

Konkretno, na takav način možete ulagati u bitcoin, a da ga zapravo i ne kupite na nekoj burzi kriptovaluta kao što su Binance ili Coinbase. Tako će nekoliko burzovnih fondova vezanih uz tekuću cijenu bitcoina već su počeli trgovati u SAD-u u ključnom trenutku za industriju kriptovaluta za koju se regulatorno odobrenje čeka više od desetljeća.

Zeleno svjetlo američke Komisije za vrijednosne papire i dionice konačno je stiglo kasno jučer kada je odobrila 11 takvih ETF-ova, okončavši višemjesečne pregovore s najvažnijim fondovima kao što su BlackRock, Ark Investments/21Shares, Fidelity, Invesco i VanEck. BlackRockov iShares Bitcoin Trust i Grayscale Bitcoin Trust započeli su trgovanje u ranim satima prije otvaranja tržišta.

VEZANI ČLANCI:

Očekuje se da će uskoro započeti VanEck Bitcoin Trust, Invesco Galaxy Bitcoin ETF i ARK 21Shares Bitcoin ETF. Očekuje se da će regulatorno odobrenje pokrenuti intenzivno natjecanje za tržišni udio među izdavateljima koji su već snizili naknade za proizvode znatno ispod standarda američke ETF industrije. Analitičari Bernsteina procjenjuju da će se tokovi bitcoin ETF-a postupno povećavati i prijeći 10 milijardi dolara ove godine, a do kraja sljedeće doseći i 80 milijardi.

Podsjetimo, još u ponedjeljak se dogodio incident u kojem je hackiran X profil američke komisije za trgovanje vrijednosnicama i dionicama kada je objavljeno da je odobreno trgovanje bitcoin ETF-u Ark21Shares što je izazvalo snažno kretanje bitcoina u jednom pa u drugom smjeru. Slična vijest jučer pogurnula ga je snažno prema naprijed, a s njim i kompletno tržište kriptovaluta.

VIDEO Hrvati opet ispali naivni: Dvaput zaredom nasjeli na istu 'nagradnu igru'

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar marlony
marlony
19:08 11.01.2024.

Manipulacije za lakovjerne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije