Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rio +20

'Zeleni kapitalizam je pljačkaška orgija moći i nova kolonijalizacija'

rio  20 (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/4
22.06.2012.
u 15:49

Hrvatsku delegaciju predvodio je potpredsjednik Vlade Neven Mimica. Kazao je da je ozelenjavanje gospodarstva neophodno u promicanju učinkovitog korištenja resursa i održive proizvodnje i potrošnje

\"Zelena ekonomija\" koju promovira summit Rio +20 predstavlja \"novi kolonijalizam\" bogatih država prema zemljama u razvoju, istakli su kritičari skupa koji je u prethodna četiri dana u Rio de Janeiru okupio više od 50.000 predstavnika vlada, civilnog društva, poslovnog sektora i medija, na do sada najvećoj konferenciji UN-a o održivom razvoju.

Na konferenciji je sudjelovalo više od 190 država, a skup su obilježili i masovni prosvjedi.

- Zemlje sjevera sve su  bogatije zahvaljujući pljačkaškim orgijama i tjeraju zemlje juga da budu siromašni rančeri - istakao je predsjednik Bolivije Evo Morales. Zeleni i ljevičari upozorili su da \"zeleni kapitalizam pretvara svako drvo, svaku biljku, svaku kap vode i svako ljudsko biće u robu široke potrošnje\".

Ministar vanjskih poslova Brazila Antonio Patriota istaknu je da je u Riju počeo \"trodimenzionalni pristup razvoju, koji kombinira socijalna, ekonomska i ekološka pitanja\".

- Buduće strategije, bilo da se radi o vladama, poduzetnicima ili civilnom društvu, moraju ponuditi uravnotežen i integriran pristup koji obuhvaća tri stupa održivog razvoja - kazao je Patriota.

Hrvatsku delegaciju predvodio je potpredsjednik Vlade Neven Mimica. Kazao je da je ozelenjavanje gospodarstva neophodno u promicanju učinkovitog korištenja resursa i održive proizvodnje i potrošnje, pravednog rasta, otvaranju novih radnih mjesta koja poštuju ljudsko zdravlje. Mimica je zatražio da se načela zelene ekonomije primijene i na plavo gospodarstvo da se zaštite morski resursi i obala.

Komentara 12

WS
Wer Sind Sie Herr Sorge
16:38 22.06.2012.

Neven Mimica....na svakom sumitu rece drugu pricu Svi politicari su isti...kako sto duze biti u fotelji a kad vise nisu u jednoj onda horizontalno uskociti u drugu. Za to trebaju kontakte. To ja znam dobro. Ja ih imam u obitelji.

AU
autoritet
17:13 22.06.2012.

Latinska Amerika je zadnja šansa Zapada. Sve ostalo zaposjela je bankarsko-politička klika.

KA
Kakma
16:36 22.06.2012.

Grabezljivi zapad sa svojim pohlepnim bankama,ce upropastiti ovaj svijet,a onda ce i oni otici u propast sa svim tim milijardama dollara i eura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije