Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burno na Markovu trgu

Zekanović Grmoji rekao 'Mrš': Fizički mi je prijetio. Grmoja: Napao me iz čista mira

Nikola Grmoja i Hrvoje Zekanović
Foto: Sabor
15.11.2018.
u 11:26

Sudjelovali su u kreiranju grupe Borg, a danas su glavni kritičari zbivanja oko Agrokora, kaže Zekanović

HRAST-ov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović očekuje, kaže, ispriku Mostovog Nikole Grmoje zbog njihovog sinoćnjeg verbalnog obračuna tijekom saborske rasprave i kako je rekao, zbog prijetnji fizičkim napadom koje mu je Grmoja navodno uputio, ali ispriku traži i od predsjedavajućeg Milijana Brkića jer mu je kao žrtvi fizičkog napada udijelio kaznu. Grmoja pak uzvraća kako ne vidi razlog zbog kojeg bi mu se ispričao jer Zekanoviću nije uputio niti jednu ružnu riječ niti mu je prijetio fizičkim obračunom.

Rasprava u kojoj je Zekanović napao Grmoju da kaže gdje je Most svjetonazorski, nakon nekoliko opomena predsjedavajućeg rezultirala je izbacivanjem Zekanovićeva iz sabornice nakon što je Grmoji rekao "mrš".

Pogledajte video sukoba:

- Postoje stranke koje su formalno u oporbi, a zapravo to nisu, poput Mosta, koji još uvijek ima državne dužnosnike poput Krunoslava Karalića u Ministarstvu poljoprivrede. Stalno se prikazuju kao kritičari Vlade. Sudjelovali su u kreiranju grupe Borg, a danas su glavni kritičari zbivanja oko Agrokora, što nije vjerodostojno pa kada se takvima kaže da su izbačeni iz Vlade i da bi i danas bili u njoj da ih Plenković nije izbacio, onda se uznemire. U nedostatku argumenata krenu se obračunavati na neprimjeren način - tvrdi Zekanović. Žao mu je, kaže, što u Saboru postoji čovjek koji ima "kuražu" doći do svog kolege u saborsku klupu i fizički mu prijetiti. Nije želio objasniti kako mu je Grmoja prijetio, kaže pozvao ga je na fizički obračun izvan Sabora. Zamjera i predsjedavajućem Milijanu Brkiću koji ga je izbacio van, a tvrdi da je nekoliko puta uzalud zvao saborsku stražu da ga zaštiti od Grmoje.

Nikola Grmoja i Hrvoje Zekanović
1/13

- Moguće je da svi pogriješe pa tako i da gospodin Grmoja u afektu kada je čuo istinu učini nešto što i sam smatra neispravnim i volio bih čuti njegovu ispriku. Volio bih čuti da to nije on, da nije sklon nasilju i obračunima. Vidjet ću što ću dalje, ako ne bude isprike, pokušat ćemo raskrinkati ekipu do kraja, da se vidi jesu li Mostovci u vlasti ili u opoziciji – zaključuje Zekanović.

Mostov Nikola Grmoja pak kaže kako mu nije jasno što se sinoć dogodilo.

- Kolega Zekanović umjesto da replicira Miri Kovaču odnosno odgovori na repliku, počeo je obračun sa mnom. Koristio je jako neprimjerene izraze, došao sam do njega i pitao ima li neki problem sa mnom i ako ima da izađemo van da mi to objasni. On je već tada počeo cviliti da mu ja fizički prijetim. Hrvatski Orban se jako prepao kad sam sjeo do njega. Kad sam se digao onda mi je viknuo "mrš". Ponovno sam se vratio i pitao može li mi objasniti u čemu je problem no i tada je izgubio hrabrost. To me ne čudi s obzirom na to da je imao dovoljno godina da se priključi Domovinskom ratu, a sad priča o srbijanskoj agresiji, a pola našeg kluba koji su imali dovoljno godina su bili u ratu. Tako da ti lažni suverenisti me ne zanimaju. Žao mi je što sam uopće ušao u bilo kakvu raspravu s Hrvojem Zekanovićem, ali čovjek me napao iz čista mira, zanimljivo kada sam ja kritizirao HDZ – objašnjava Grmoja.

Ne vidi razlog zbog kojeg bi se ispričao Zekanoviću.

- Pogledajte moju raspravu niti jednu ružnu riječ nisu uputio Zekanoviću za razliku od njega osim što sam pokazao jednu lijepu fotografiju njega i Andreja Plenkovića ispred šibenske katedrale gdje su jako nasmiješeni i gdje se spremaju za zajednički izlazak na izbore što su i učinili. Nisam mu prijetio fizičkim obračunom, rekao sam da izađemo van da mi objasni u čemu je problem, ali vjerojatno se on mene toliko boji da je to shvatio kao nekakvu fizičku prijetnju – kaže Grmoja. Zekanovića je, dodaje, pitao što se boji jer je on kad je Grmoja rekao da izađu vani počeo zvati Milijana Brkića u pomoć da mu fizički prijeti.

- Rekao sam mu: ti si hrvatski suverenist, a bojiš se jednog saborskog zastupnika koji je sjeo do tebe. Ja neću tražiti ispriku jer mi je vikao "mrš", meni isprika od Hrvoja Zekanovića ne treba. Ja bih volio da Hrvoje Zekanović bude konzistentan i da ne napada oporbu kada oni kritiziraju HDZ. Samo to, to bi bilo dovoljno, a nikakvu ispriku – zaključuje Nikola Grmoja.

Do sukoba je došlo kada je Grmoja pozvao povredu poslovnika nakon replike HDZ-ovca Mire Kovača, kojeg je optužio da obmanjuje javnost oko Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Republike Srbije Europskoj uniji. To je zasmetalo Zekanoviću.

– Moram reći na početku da mi strašno ide na živce kada kolega Grmoja na ovaj način krši poslovnik. Kolega, meni je bila upućena replika, a ne vama. Znači, ja odgovaram, ne vi. Je li vam to jasno? Čisto malo da to pogledate – rekao je Zekanović koji je uputio i kritiku Kovaču.

Grmoji je također rekao da se dogovori koje je njegovo svjetonazorsko stajalište o globalnom kompaktu o migracijama. Grmoja je potom opet pozvao povredu poslovnika.

– Kolega Zekanoviću, jako ste mi se nekorektno obratili. Znači, uopće vam se nisam obraćao. Kada govorite o tome zašto sam ja, a ja sam izašao na izbore sam s Mostom, dobio povjerenje hrvatskih građana, a vi ste s ovim čovjekom ovdje – evo vas na slici... Pogledajte, s Andrejem Plenkovićem, vidi ovdje kako ste simpatični... vas dvojica. Nešto je Plenković bolje izgledao nego sada. Tako da nemojte vi meni govoriti što sam ja i tko sam ja. Ja sam kod svakog glasovanja glasovao, nisam pobjegao od bilo čega, a vi sad glumite velikog suverenista, a s HDZ-om ste zajedno izašli na izbore. Nemojte meni to prodavati – rekao je Grmoja.

Predsjedavajući Milijan Brkić izrekao mu je opomenu s oduzimanjem riječi jer se nije pozvao na članak poslovnika. Zekanović je pozvao na povredu poslovnika.

– Drago mi je da izgledam jednako dobro kao što sam izgledao i prije tri godine, dvije i po godine kad je bila kampanja. Baš smo dobro ispali, ona slika ispred katedrale s palcima. Sjajno! Za razliku od vas, ja sam gospodinu Plenkoviću rekao ''ne'', a vas je potjerao, vama je dao košaricu. Da je bilo po vama, vi biste bili mali, dobri, još biste imali svoje ministre i sinekurice, ali ne možete jer ste dobili nogu u guzicu – rekao je Zekanović podrugljivim tonom, što je dočekano smijehom u sabornici.

Brkić je i njemu izrekao opomenu. Zekanović i Grmoja nastavili su se prepirati tijekom replike HDZ-ova Davora Ive Stiera. Grmoja je prišao Zekanovićevu sjedalu, a Zekanović mu je rekao "Mrš!", nakon čega je Brkić Zekanoviću izrekao opomenu s udaljenjem sa sjednice.

Pogledajte i video prepirke Brune Esih i Andreja Plenkovića u Saboru:

Komentara 54

ZA
zagora
10:06 15.11.2018.

Dobio potporu Hrvatski gradana ? a ne Hrvata ! uHravatskoj nema HRVATA? sve gradani. Njemci govore o njemcima ,talijani o talijanima,francuzi o francuzima itd. samo u Hrvatskoj neodlucuju Hrvati vec GRADANI kao da Hrvatska nije domovina HRVATA!!! Sta nam napravii komunizam,partija,jugoslavija svi TKZ antifasisti bolje receno CRVENI FASISTI

HR
Hrvatska
10:04 15.11.2018.

Podrska Zekanovicu.

UU
uhljeb u holdingu
11:01 15.11.2018.

Taj Grmoja je toliko jadan, bahat i bezobrazan a o kulturi da ne govorim da bih ga i sam vrlo rado propustio kroz šake drage volje, da se malo nauči pameti seljo blitvarski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije