Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aktualno prijepodne

Zastupnici 'rešetali' Vladu. Aktualac obilježen žustrim raspravama

Krešo Beljak
Foto: Screenshot
1/19
Autori: Bojan Arežina, Hina
14.11.2018.
u 14:00

SDP-ov Gordan Maras rekao je da postoji simbioza Andreja Plenkovića i Milana Bandića te da Bandić raznim makinacijama osigurava premijersku poziciju Plenkoviću, a Plenković Bandiću osigurava većinu u Gradskoj skupštini

Aktualnim prijepodnevom tijekom kojeg na zastupnička pitanja odgovaraju premijer Andrej Plenković i članovi Vlade Hrvatski sabor danas je počeo novu, 10. sjednicu koja će trajati do ustavne stanke 15. prosinca.

Predsjednik Vlade i ministri odgovorit će na 38 zastupničkih pitanja. Prvo je postavio SDSS-ov Milorad Pupovac, a dosta žustre bile su rasprave zastupnika Gordana Marasa, Brune Esih i Kreše Beljaka s premijerom Plenkovićem.

Nakon ''aktualca'' premijer će zastupnicima podnijeti Izvješće o sastancima Europskog vijeća, a potom je na dnevnom redu i konačni prijedlog Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima.

U nastavku pratite tijek događaja:

13.58 – Aktualno prijepodne je završeno. Određuje se stanka do 15.15 sati.

13.20 – Predsjednik HSS-a Krešo Beljak rekao je da je Plenković sve mlađi i mlađi te da se vidi da mu funkcija godi. Pitao ga je kako se osjećao u društvu, kako je rekao, stvoritelja privatizacijske pljačke HDZ-a devedesetih godina na promociji "uzničkih memoara" bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Pogledajte video:

– Pa kud baš vi o tim temama kaznenih djela, uzničkih refleksija? Kud baš vi? – rekao je Plenković, dodavši da Beljak vrlo bezobrazno aludira na način na koji je Vlada riješila krizu u Agrokoru. Rekao je Beljaku da pita zaposlenike Agrokora jesu li sretni što imaju plaću i radno mjesto, što je proces potvrđen na Visokom trgovačkom sudu...

Na kraju je rekao da je Beljak HSS kao "lijepog partnera" u Europskoj pučkoj stranci transformirao do neprepoznatljivosti.

– Žao mi je zbog vaše reakcije, iskreno, ja sam vas pohvalio, žao mi je što ste nervozni i idete odgovarati na jedan vrlo iritantan i bezobrazan način – rekao je Beljak.

Krešo Beljak
1/13

–  Možete vi biti i bezobrazni, bahati, što god hoćete, ali ne možete pobjeći od činjenice da je Krešo Beljak, kakav god bio, 1991. s 20 godina, ista smo generacija, napustio fakultet i otišao u rat. Gdje ste vi bili tada? Jeste li uzeli pušku i išli braniti domovinu poput Milijana Brkića ili mene koji smo ista generacija? Niste. Ali znate docirati i biti bezobrazni – rekao je Beljak, dodajući da je Plenkovića u HDZ učlanila Jadranka Kosor, a prije toga nije ideološki ni tehnički pripadao toj stranci. Rekao je da je Plenković novo uglađeno lice istog starog lopovskog HDZ-a.

13.00 – SDP-ov Peđa Grbin postavio je premijeru pitanje o brodogradilištu Uljanik, gdje, kako je rekao, situacija ne da nije bolja, nego je u bitnom gora, između ostalog zbog nedjelovanja Vlade.

– Radnici su u štrajku, posla i plaće nema, društva su u blokadi. Počela je isplata minimalca, međutim, i vi i ja znamo da je to samo privremeno rješenje. Postavlja se jednostavno pitanje – a što sad? – rekao je Grbin. Pitao je što građani mogu očekivati u pogledu brodogradilišta i stoji li Vlada još uvijek uz brodogradnju kao stratešku industrijsku granu.

Plenković je rekao da je Grbin odbio doći na sjednicu Vlade u Puli sredinom rujna te da je to čak i javno manifestirao, što je nazvao dozom velikog nepoštovanja prema Vladi, županiji i Puli. Rekao je da se problem akumulirao godinama.

– Osjećam ton prebacivanja odgovornosti i ne izgovarate rečenicu da je ova Vlada kao dio sanacijskog programa svojom odlukom u siječnju dala jamstvo od 716 milijuna kuna za restrukturiranje i sanacijski program Uljanika. Od tih 716 milijuna plaću su dobivali cijelu ovu godinu praktički i radnici Uljanika i 3. maj. Niste im to osigurali vi, već ova Vlada tim jamstvom – rekao je Plenković.

– Dok je bila vaša Vlada, od rujna do studenoga 2015., dano je najviše jamstava zbog kojih se sada protestira ovoj Vladi. Stopostotni suficit nam dolazi na rub zbog jamstva za Uljanik. Nemojte na nas prebacivati odgovornost uprave i onih koji su puno bliži tamo. Činimo sve i za kompaniju i radnike i ne dižemo ruke od hrvatske brodogradnje – rekao je Plenković.

Grbin je rekao da je odbio doći na sastanak jer je dobio niječan odgovor na pitanje hoće li tamo moći postavljati pitanja. Rekao je da je uvjet za kredit bio plan restrukturiranja u roku od šest mjeseci.

– Tko vam je rekao da je uprava nesposobna? Mi. Tražili smo od vas da reagirate i promijenite upravu. Što ste mi odgovorili na to pitanje? Nećemo – rekao je Grbin, dodajući da je odlika čitavog Plenkovićevog mandata nered, nerad i prebacivanje odgovornosti na druge.

– Produžili ste krizu u Uljaniku, bacili firmu na koljena. Može vas biti sram – rekao je Grbin.

12.50 – Odgovarajući na pitanje SDP-ova zastupnika Joška Klisovića o vanjskoj politici i globalnom kompaktu o migracijama, Plenković je rekao da ni od jednog aktera u bilo kojem trenutku u zadnje dvije godine nije čuo što je supstrativno problem u tom dokumentu.

– A nisam to čuo, ako hoćete, ni od predsjednice Republike. Osim da je namjeravala ići, pa da neće ići. Nisam čuo da je problem nekakva rečenica, formulacija ili bilo što u globalnom kompaktu o zakonitim migracijama – rekao je Plenković.

12.20 – Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku) postavila je pitanje premijeru o globalnom kompaktu o migracijama.

– Zašto se, zaboga, toliko broj država članica EU protivi ovom sporazumu ili o njegovom skorom usvajanju vode vrlo burne rasprave? Zašto, kada je njegov sadržaj, kako nas je uputio gospodin Jandroković, neprijeporan i pitanja su suvišna? – pitala je Esih.

– Dosad sam prateći vaše izjave te također izvještaje hrvatske državne Pyongyang televizije i ostalih nepristranih medija stekla dojam da nepismeni, neobrazovani i histerični ksenofobi obitavaju samo u Hrvatskoj, a kad tamo, ima ih svugdje, u cijeloj Europi – rekla je Esih.

Pogledajte video:

Plenković je rekao da Bruni Esih daje veliki plus na drugom postavljenom zastupničkom pitanju, za koje je rekao ga je pročitano malo egzaltirano. Rekao je da je kompakt pokušaj odgovora UN-a na fenomen koji se dogodio u svijetu, da je taj dokument ispregovaran i usuglašen te da nitko od stručnjaka u godinu i pol dana "ne vidi tako dramatičnu političku bombu koja je, eto, bačena u javne rasprave" osim određenih aktera i stranaka, vrlo sličnih po svjetonazoru i položaju, koji nastoje, kako je rekao, profitirati i ušićariti neki poen. 

– Mi u tom dokumentu ne vidimo problem, zašto je to vama problem, molim vas da to artikulirate – rekao je Plenković.

– Ja nisam, ali gospodin Juncker sigurno je vrlo zadovoljan vašim odgovorom – rekla je Esih. Dodala je da ovo potvrđuje Junckerove i Plenkovićeve najveće strahove, da onih koji brinu o sigurnosti svojih granica ima apsolutno svugdje.

– Znate li kako se oni zovu? Sad ide ona vaša najdraža riječ. Zovu se narod. Svih vas ostalih odnarođenih vladara apsolutnih istina nema toliko puno, ali ste globalno i strateški dobro raspoređeni. Imate vlast, moć, izmišljate vlastite svrhe, rastačete tradicije, uništavate nacije, stvarate nadvladu, svjesno relativizirate posljedice i time izazivate nemire i ratove u kojima naravno nikada sami ne sudjelujete jer zašto biste krvarili – rekla je Esih.

– Gospodine Plenkoviću, hrvatski narod od vas ne očekuje da budete poliglot, diplomat, supereuroman. očekuju da budete državnik, i sluga i vođa svog naroda koji će jednom ipak reći ''ne'' ovom perfidnom i tihom ratu, objavljenom europskim suverenim nacijama, pa tako i vašoj, hrvatskoj. Vaši sadašnji izbori oblikuju našu budućnost i u ovom ratu anemija vam nije opravdanje – zaključila je Esih.

11.30 – Zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić pitao je kako je došlo do današnjeg stanja sa šumama, to jest navodnog porasta prirasta i sječe. Sinčić vjeruje kako su podaci o sječi realni, dok je prirast manji nego ga se prikazuje. Pozvao je ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da objasni javnosti kako je u nekoliko godina došlo do 50 posto veće sječe u Hrvatskoj.

Pogledajte video prepirke Tolušića i Sinčića:

– Otkud vam pravo da radite ovo sa šumama i što će ostati nakon vas? – pitao je Sinčić Tolušića, koji mu je odgovorio da bi, da je bio u dvorani, a ne na kavi i šetnji, možda i čuo njegov raniji odgovor.

Tolušić je rekao da se drvnom masom upravlja transparentno i da imamo odličnu drvnu industriju.

– Širite krive, lažne i netočne informacije. Vi zastupate i pomažete švercere, one koji rade na crno, koji sijeku privatne šume, takve vi zastupate, i to je vaša politika. Zanima me da li vas takvi isti i plaćaju i od koga posuđujete novac – rekao je Tolušić, pa čitao navodnu objavu iz zatvorene grupe na Facebooku u kojoj je navodno Sinčić pozvao članove stranke da uzimaju sve što mogu na R1 račun za Živi zid kako bi vratili posuđenih 20.000 kuna.

– Tko vas financira? Šverceri i prekupci koje pomažete? Takva politika vam u Hrvatskim šumama i ovoj Vladi neće proći i može vas biti sram zbog takvih stvari – rekao je Tolušić.

– Bahatost vam neće pomoći, da se napravi takva prepiska potrebno je pet minuta, imate aplikaciju na internetu. Pitanje je koga vi zastupate – uzvratio je Sinčić. Poručio je da se siječe više nego ikada, a drva nedostaje više nego ikada. Optužio je Tolušića da štiti lobije u Hrvatskim šumama.

11.20 – Šef Mosta Božo Petrov postavio je pitanje Plenkoviću o povjerenstvu za hrvatsko praćenje dvaju poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije EU, koje se lani nije nijednom sastalo. Prozvao je zbog toga ministricu vanjskih i europskih poslova i potpredsjednicu Vlade Mariju Pejčinović Burić.

– S obzirom na to kako vodite Vladu, ne vjerujem da će ministrica snositi bilo kakvu odgovornost iako je sama priznala da drugi put u dvije godine krši odluku Vlade. Moje pitanje glasi, je li vam palo na pamet možda promijeniti ministra koji je na čelu tog povjerenstva? Staviti ministra branitelja Medveda? Pa da konačno to povjerenstvo profunkcionira, da bude od pomoći upravo žrtvama logora – rekao je Petrov.

– Vidim da se sa sjetom prisjećate vremena kad ste bili dio Vlade ili barem vladajuće koalicije, ali to su vam, gospodine Petrov, tempi passati i tako će ostati jako dugo vremena – uzvratio je Plenković.

Dodao je da je za to bilo zaduženo povjerenstvo kada je Petrov bio u Vladi, ali da je u međuvremenu priča dignuta na višu razinu te da postoji redovita mjesečna, a ako treba i tjedna koordinacija za vanjske i europske poslove koju vodi MVEP i koje temeljito i detaljno prati pregovore.

Pitanje ratnih zločina za Vladu i Hrvatsku je par excellence političko pitanje koje dižemo u svakom trenutku. Nitko ga ne zaboravlja niti stavlja sa strane, naprotiv. Naš je cilj da se svi ratni zločini procesuiraju – rekao je Plenković. Napomenuo je da je potrebno stalno voditi računa o žrtvama te da Vlada poduzima sve što je u njezinoj moći po tom pitanju.

Petrov je zamolio Jandrokovića da Plenkoviću kaže da nauči saborski poslovnik i da ne bude nervozan. Rekao je da ga ne interesiraju ni potpredsjednica Vlade ni Plenković već žrtve.

– Ministrica krši odluku Vlade, a vi kao pravnik s položenim pravosudnim ispitom znate da ne može neka odluka Vlade nestati, nego se mora ukinuti i proglasiti nova. Niste to napravili. Hrvatske žrtve srbijanskih logora prisiljene su same tražiti pravdu jer ih je država ostavila – rekao je Petrov, koji je na kraju pitao Plenkovića kako će se pojaviti u Vukovaru.

Zastupnici Mosta inače su došli u Sabor u majicama s natpisom "Iz EU fondova iskoristili 2,7 milijardi kuna manje od plana".

10.38 – Nezavisni zastupnik Ivica Mišić pitao je ministra prometa Olega Butkovića kada misli završiti prugu Zagreb – Vinkovci da ima prosjek brzine bar 130 km/h. Rekao je da je sadašnja brzina sramotna, da je sramotno sjesti u naše vlakove te da neke vagone koji voze prema Slavoniji mogu proglasiti muzejskim primjercima.

– HŽ Infrastruktura provodi niz projekata gradnje i rekonstrukcije pruga, ti projekti financiraju se iz fondova EU-a, a neke se dionice mogu graditi putem koncesije – rekao je Butković. 

– Bivši 10. koridor koji ide preko Vinkovaca, to je dionica na kojoj su već neke dionice i napravljene, a za ostale velike dvije dionice HŽ Infrastruktura osigurala je sva sredstva putem europskih fondova. Ukupna vrijednost tih dviju dionica je 800 do 900 milijuna eura. Izrađuje se dokumentacija i pripremamo je za sljedeći operativni program – rekao je Butković.

Mišić je rekao da bi to trebao biti prioritet te da željeznica ne može čekati dozvole.

10.20 –  SDP-ov Gordan Maras rekao je da postoji simbioza Andreja Plenkovića i Milana Bandića. Dodao je da je riječ o vrlo tijesnoj suradnji te da Bandić raznim makinacijama osigurava premijersku poziciju Plenkoviću, a Plenković Bandiću osigurava većinu u Gradskoj skupštini.

Pogledajte video Marasova pitanja i Plenkovićeva odgovora:

–  Građanima se gadi politički sustav upravo zbog toga što se na taj način radi, da se ljudi kupuju, nude usluge. Pogledajte Bandićev klub zastupnika koji je narastao na 11 zastupnika, stotine tisuća kuna zagrebačkih poreznih obveznika potrošeno je na picokijade, knjige u nekim gradovima, kako biste vi imali komotnu većinu i bili premijer –  rekao je Maras, pitajući Plenkovića je li ponosan na tu simbiozu koja je "zagadila hrvatsku političku scenu".

Plenković je odgovorio da Maras već drugi put opterećuje Sabor pitanjima koja se tiču Zagreba.

– Meni se čini da ste vi malo frustrirani i opterećeni. Već drugi put u dva mjeseca govorite o jednoj temi na krivom mjestu – rekao je Plenković, dodajući da se SDP doslovno topi i raspada.

– Kakvo je vaše pitanje, takav odgovor zaslužuje – rekao je. Obično se kaže ''ne'' dvaput o istom, vidim da vi to niste usvojili – dodao je Plenković. Rekao je da ljudi odlaze iz SDP-a te da je to do njih.

– Meni je to žao, meni bi stvarno bilo drago da možemo igrati ozbiljnu utakmicu, neki košarkaški hakl koji može biti egal, ali ne može. Sad je 12 razlike, a bit će skoro dvostruko razlike. To je vaš problem, a ne naš. E... Moraš se malo smijati –  rekao je Plenković.

Maras je rekao da se Plenković pripremi da postavi pitanje i treći put. Je li vjerodostojno da oni koji ga prije nisu htjeli za premijera sada glasuju za njega, pitao je.

– I gle čuda! Svi ili gotovo svi su vezani za Milana Bandića – je Maras.

– Dok se vi tako ponašate, normalno je da ljudi odlaze – dodao je.

– Umjesto da kažete "Nećemo podržavati političku trgovinu", vi ćete se praviti, "ha-ha, smiješno je sve, ja ću pristati na bilo što". To nije u redu – rekao je Maras, dodajući da ga simbioza podsjeća na raka samca i moruzgvu. Plenković je dosta usamljen u HDZ-u, a Bandić je moruzgva koji "hapa okolo sa svojim pipcima". Zajedničko im je da dolaze iz skupine beskralježnjaka – dodao je.

10.05 –  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić postavio je pitanje premijeru Andreju Plenkoviću komentirajući brojne afere u koje su, kako je rekao, bili upetljani neki njegovi najbliži suradnici.

– Sve ste znali i bili ste dobro informirani, čak ste u neke afere bili direktno uključeni – rekao je Bernardić spominjući afere Borg, Hotmail, elitne prostitucije...

– Građani gube povjerenje u institucije ove zemlje kad vide da se po pitanju procesuiranja odgovornih u tim aferama ne događa ništa. Znate li gdje je vaš glavni državni odvjetnik? Radi li, dolazi li na posao? Odgovorite! –  rekao je Bernardić.

Plenković je rekao da je Bernardić svašta nabrojio u svojim tiradama.

– U SMS aferi ja sam bio i predmet fabriciranja lažnih SMS-ova pa je i to jedan od zadataka policije i DORH-a da ih otkrije. Što se tiče vaše teze o kupnji mandata, ona ne da je neistinita, ona je patetična. Ljudi iz ovog dijela sabornice očito duboko nezadovoljni odlaze iz vaše stranke. Mislim da odlaze svojom voljom i demonstriraju svoje nezadovoljstvo vama – rekao je Plenković, dodajući da je stvar tih ljudi kamo će otići te da nitko od njih nije došao u HDZ.

– Iskreno bih vam savjetovao da radite malo na konsolidaciji. Nama je u interesu da imamo snažnu opoziciju, a ne rasulo koje gledamo vi i vaši članovi i koje se reflektira u rejtingu – rekao je Plenković.

– Sve te vaše izjave mi djeluju jako neuvjerljivo, a vaše između redaka nepoznavanje temeljnih načela diobe vlasti je zapanjujuće – poručio je premijer.

– Kada netko kao čelnik oporbe tako nešto kaže, onda šalje jako lošu poruku hrvatskoj javnosti, mladim ljudima, onima koji možda nisu pravnici i nisu razabrali što je čija uloga i tko što radi – dodao je.

Plenković je rekao da je možda šef SDP-ove Vlade Zoran Milanović tada državnog odvjetnika percipirao kao svog.

– Ja nikoga ne percipiram kao svog – dodao je.

– Hvala vam lijepa na savjetima, ali moram vas podsjetiti da ste upravo vi uklonili državnog odvjetnika Dinka Cvitana, koji sada hoda s tri tjelohranitelja, i postavili gospodina Jelinića. Što se tiče rejtinga, ako ste toliko sigurni da ste toliko jaki, zašto onda kupujete ruke u Saboru? Zašto ste kukavica i zašto ne raspišete izvanredne izbore? – pitao je Bernardić, dodajući da Plenković misli da su ljudi toliko naivni da ih može "farbati" i pljačkati.

Bernardić je rekao da ljudi masovno iseljavaju zbog nepravde, nepotizma i korupcije te da je u Plenkovićevom mandatu više od 130.000 ljudi napustilo zemlju.

9.50 – Dok je ministar uprave Lovro Kuščević odgovarao na pitanje HDZ-ove zastupnice Grozdane Perić, predsjednik Sabora Gordan Jandroković opomenuo je SDP-ova Gordana Marasa.

– Ja vas molim da se pristojno ponašate – rekao je Jandroković.

9.40 – Milorad Pupovac postavio je pitanje ministrici regionalnog razvoja Gabrijeli Žalac u vezi s isplatom novca gradovima na ratom pogođenim područjima. Vukovaru je isplaćeno oko 16 milijuna kuna, oko 10 posto ukupnog iznosa koji im stoji na raspolaganju, a drugim gradovima još i manje – rekao je Pupovac. Pitao je što Ministarstvo misli učiniti da se poveća iskoristivost fondova.

Žalac je rekla da su u svakom gradu definirali na koji način se sredstva mogu što prije usmjeriti do krajnjih korisnika.

– Moram priznati da su nakon promjene vlasti na lokalnoj razini bili određeni zahtjevi za promjenom planova, na što mi, naravno, ne želimo pristati jer želimo da se ova sredstava, gotovo milijardu kuna koja idu u ova područja, na što bolji način iskoriste – rekla je Žalac, dodajući da je ovo dobar put, ali da rezultati uvijek mogu biti još bolji.

Pupovac je rekao da su dva potencijalna uska grla – Ministarstvo, kojem je, kako je rekao, od 2014. trebalo godinu dana da donese program, te sami gradovi. Pupovac je upozorio da mnogi od tih gradova gube populaciju zato što nema radnih mjesta ni elementarnih pretpostavki za život poput vodovoda i struje.

Pogledajte video svađe Pernara i Plenkovića: Vi ste kralj štakora:

Komentara 146

GO
goran2hr
12:33 14.11.2018.

Bravo Bruna!

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
13:40 14.11.2018.

esih ima moj glad!

BO
boris
12:45 14.11.2018.

pa ova vlada je stvarno poludila

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije