Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novčano tržište

Zdravka 
Marića kolege ekonomisti dočekali burnim pljeskom

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
06.05.2017.
u 08:15

‘Vlada kreće u reprogram duga cestarskih tvrtki. Veći dio duga reprogramirat će se tako da se dogovori niža kamata i produlji rok otplate’

Idućih nekoliko tjedana ministar financija Zdravko Marić s kolegama iz Vlade kreće u reprogram duga cestarskih tvrtki. Plan je veći dio duga koji se popeo na 5,2 milijarde eura reprogramirati tako da se dogovori niža kamata na dug i produlji rok otplate. Marić će u tom dijelu imati podršku Svjetske banke, a kako je najavio novi aranžmani trebali bi biti potpisani u kasnu jesen.

– Manji dio vjerovnika želi isplatu, dok je veći dio njih sklon reprogramu obveza u smjeru niže kamate i duljeg roka otplate. Svi modeli pokazuju da je gradnja autocesta bila isplativa investicija koja je donijela brojne koristi, ali mora se restrukturirati dug i poslovanje cestarskih tvrtki – poručio je Marić. Raduje ga interes domaće financijske industrije za ove operacije, poručio je okupljenima na 20. Konferenciji Hrvatsko novčano tržište na kojoj su ga kolege iz svijeta banaka, investicijskih i mirovinskih fondova te makroekonomista dočekali pljeskom. Ministar Marić pred stručnjacima je objasnio da su srednjoročne projekcije rasta BDP-a konzervativne.

– Rasterećenje koje smo napravili poreznom reformom dovodi do ubrzanja rasta od 0,25 do 1 posto BDP-a – istaknuo je Marić objasnivši da rast može biti i jači od najavljenih 2,8 posto BDP-a za iduću godinu. A prvi podaci za prva četiri mjeseca pokazuju da se proračun puni dobro. Nijedan porez nije podbacio i svi donose prihode u skladu s očekivanjima, dok je porez na dobit donio veće prihode od očekivanih – podaci su koje je iznio ministar financija. Međutim, u srednjem roku ključni će biti rashodi.

– Da bismo ubrzali rast, korekcije i mjere za racionalizaciju neminovne su i tu moramo poduzeti aktivnosti da promijenimo strukturu u zdravstvu i javnoj administraciji – potvrdio je Marić istaknuvši da je evidentno da zdravstveni sustav nije fiskalno održiv ne dogode li se promjene. Uz reforme Marić drži da fiskalna politika u srednjem roku treba počivati na tri stupa: fiskalnoj konsolidaciji, aktivaciji državne imovine te gospodarskom rastu.      

Komentara 50

KL
klaramaric
08:21 06.05.2017.

Bravo Maricu ! Neka si dokazao da nisi kriv !

MI
mirelatadic
09:01 06.05.2017.

Pustite covjeka vise,ostao je na svojoj poziciji i pustite ga vise da radi svoj posao,jako je dobar u svom poslu i zna ga obavljati..idemo dalje i to je to!!!

JK
ja-kan
09:00 06.05.2017.

Mislim da će predstojeća PPV Vlada (Plenković-Pupovac-Vrdoljak) biti najveća katastrofa za hrvatski narod i Hrvatsku čiji će kraj biti kao i Agrokorov a to je BANKROT !! PPV Vlada = Vlada totalne korupcije !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije