Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u trendu pape franje

Zbogom, zlato – I hrvatski su biskupi zavoljeli željezne križeve

'09.04.2013.Zagreb-Zasjedanje Hrvatske biskupske konferenicje u Nadbiskupskom dvoru na Ksaveru. Josip Bozanic. Photo: Boris Scitar/VLM'
Foto: 'Boris Scitar/Vecernji list'
1/10
10.04.2013.
u 13:22

Većina je na zasjedanje došla sa željeznim, posrebrenim križevima kao novim trendom simbola biskupstva

I hrvatski biskupi počeli su slijediti papu Franju, barem što se križeva tiče. Većina onih koji su došli na jučerašnje redovito proljetno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije umjesto uobičajenih zlatnih, imali su željezne ili srebrne naprsne križeve. Naprsni križ (lat. pectoralis) jedan su od simbola biskupstva, kao i biskupski prsten, štap ili mitra. To je veći, masivniji križ, pozlaćen ili posrebren, ponekad urešen i dragim ili poludragim kamenjem, a svaki od biskupa uglavnom ima nekoliko takvih križeva. Mnoge dobivaju kao darove pa ih mijenjaju od prigode do prigode.

Pastir siromaha

Izbor pape Franje središnja je tema biskupskog zasjedanja, a posebno izvješće podnijet će sudionik konklava nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić. A za papu Franju, uvodničar, predsjednik HBK nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić rekao je kako je "bio i ostao pastir siromaha koji daje svoj glas onima – koji glasa nemaju"

– Dok se radujemo papi Franji, usrdno molimo neka predanim služenjem učvršćuje braću u vjeri i bude vidljivo počelo jedinstva i temelj zajedništva ljubavi u Crkvi i u svijetu. Blagoslovljen koji dolazi uime Gospodnje – poručio je mons. Puljić.

Međutim, aktualna tema (prema je predsjednik HBK nije najavio) sigurno će biti povrat zemljišta u Dajli u vlasništvo Crkve, koje je (slučajno ili namjerno) objavljeno nekoliko dana prije biskupskog zasjedanja. Tom se odlukom Visokog upravnog suda otvara stara rana u Porečko-pulskoj biskupiji, a to je prijetnja bankrotom na koju je upozoravao bivši biskup Ivan Milovan zbog četiri milijuna eura koje, prema ugovoru, biskupija mora isplatiti talijanskim benediktincima.

Odluka ondašnjeg HDZ-ova ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da država ospori povrat Crkvi oduzetog zemljišta i vrati ga u svoje vlasništvo suspendirao je potpisani ugovor, koji je podigao golemu prašinu u javnosti jer su iz Porečko-pulske biskupije, primjerice, pisali kardinalu Bozaniću da će morati prodati Eufrazijevu baziliku ako žele isplatiti benediktince.

Dobiti novog blaženika

Biskupi će razgovarati i o važnom događaju kako za Crkvu u Istri tako i cijeloj Hrvatskoj, a to je beatifikacija istarskog svećenika Miroslava Bulešića 28. rujna.

– Dobiti novog blaženika, k tomu mučenika razlog je radosti i ponosa – rekao je predsjednik HBK mons. Puljić. Biskupi će u novoj zgradi HBK (koja sigurno ne bi bila po mjeri skromnome papi Franji) zasjedati do četvrtka kada će biti i konferencija za medije, na kojoj će se doznati sve o čemu su biskupi razgovarali ovoga proljeća.

Sjednicama je nazočan i apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije