Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vidljivo i u njemačkoj

Zbog zatvaranja balkanske rute došlo je do velike promjene

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
02.04.2016.
u 18:33

U ponedjeljak na snagu stupa kontroverzni plan EU-Turska koji bi trebao usporiti dolazak migranata u zapadnu Europu.

Zbog zatvaranja balkanske rute broj migranata koji su iz Austrije ušli u Njemačku pao je u ožujku ispod 5000, sedam puta manje nego u veljači, objavio je danas dužnosnik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pod pritiskom je da ispuni obećanje o usporavanju migrantskog vala, nakon što je u najmoćnije europsko gospodarstvo prošle godine stiglo milijun migranata i izbjeglica, izazvavši kritike tko će sve to platiti i kako će se ti ljudi integrirati u njemačko društvo.

U veljači je iz Austrije u Njemačku stiglo 38.570 migranata, već značajno manje od 64.700 u siječnju. Austrija je glavna ulazna točka za migrante u Njemačku.

Beč je u veljači uveo granične kontrole, izazvavši domino efekt u Europi zbog kojeg su u Grčkoj zaglavile tisuće ljudi, većina bježeći pred ratom i nasiljem u Siriji i drugim zemljama.

U ponedjeljak na snagu stupa kontroverzni plan EU-Turska koji bi trebao usporiti dolazak migranata u zapadnu Europu.

Njime su predviđeni financijski i politički ustupci Turskoj u zamjenu za prihvaćanje izbjeglica i migranata iz Grčke. Kritičari strahuju da će Europa zbog toga biti mekša prema Ankari oko pitanja kršenja ljudskih prava i medijskih sloboda.

>> Slovenija od ponoći počela primjenjivati Schengen, zatvara se balkanska izbjeglička ruta

>> Šverceri ljudima trguju organima migranata

Komentara 5

LU
lunar777
19:18 02.04.2016.

Taj sporazum je prevara, on uopće ne znači smanjivanje nego seljenje imigranata po cijeloj evropi.

DU
Deleted user
23:43 02.04.2016.

Zasto se EUROPA ne zapita: kako to da Saudijska Arabija gradi dzamije sirom Europe, grade islamske skole, ulaze u druge poslove, dijele novce muslimanima kapom i sakom a ne zele Sirijske izbjeglice? Pa ne treba biti genijalac da se taj "Plan" vidi a ovo novo liberalstvo ce biti kraj krscanstva, demokracije i civilizacije u Europi. Ni Turska kao i Srednji Istok nisu postali islamski preko noci.

Avatar tabadjija
tabadjija
19:40 02.04.2016.

Zašto se o ovoj temi kod nas nebi održao referendum. Ako je većina za prihvat izbjeglica onda ok. Nemam ništa protiv tih jadnih ljudi. Ali nek jedu go... ono koji su ih i zasra..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije