Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedovoljno za izvoz

Zbog suše i visokih cijena sve manje svinjskog uzgoja

'plus.........29.11.2006. bistrica - lojzova hiza, svinje foto: marko lukunic'
23.01.2013.
u 14:50

Cijena živih svinja nije porasla i bila je na razini iz godine ranije pa smo svi bilježili samo nove gubitke. Zato će se ove godine manje svinjogojaca upustiti u tov svinja, a i zadržat će manji broj tovljenika

Slavonski svinjogojci strahuju da neće proizvesti dovoljno svinja za domaće tržište jer se broj krmača iz godine u godinu smanjuje u oborima slavonskih seljaka, a jedna od razloga je prošlogodišnja suša.

- Suša je smanjila urod kukuruza, primjerice kod mene i do 70 posto pa nismo imali dovoljno hrane već smo bili prisiljeni kupovati hranu koja je zbog velike potražnje i nestašice, poskupila i do 50 posto. Cijena živih svinja nije porasla i bila je na razini iz godine ranije pa smo svi bilježili samo nove gubitke. Zato će se ove godine manje svinjogojaca upustiti u tov svinja, a i zadržat će manji broj tovljenika - kaže Dobromir Čović, predsjednik Udruge svinjogojaca Vukovarsko-srijemske županije dodajući kako su domaći svinjogojci nespremni za ulazak u EU jer u Hrvatskoj se ne proizvodi dovoljno svinja ni za domaće potrebe, a kamoli za izvoz.

Čović spominje primjer Španjolske koja je sa svojom autohtonom andaluzijskom pasminom napravila bum na EU tržištu, a Hrvatska i Slavpnija bi mogla ponuditi autohtnu crnu slavonsku svinju koja je, kako kaže Čović, poluekološki proizvod jer se hrani prirodno i živi u prirodnim uvjetima, a ne u boksovima. U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 2010. bilo 9 500 krmača, a u prošloj godini na farmama Agrokora 5 350 dok je kod seljaka bilo samo 3 500 krmača.

Komentara 2

Avatar airbizz
airbizz
09:01 24.01.2013.

da je jedna suša dotukla svinjogojstvo jedne države-nemoguće.ovo kod nas je sistematsko uništavanje proizvodnje unazad 15 godina.nesposobna ekonomija.

SU
suncobran
10:32 24.01.2013.

smišljeno i nekome pogodovano da se uništi malog seljaka a sad se kuka da se nema nije mi jasno zašto su se dozvoljavali uvoziti odojci koje su vani plačali 19 kuna dok se kod nas seljake ucijenjivalo da netrebaju odojke ali ako hočeš platim ti po 10-12 kuna ali nikako na papire ti si riješi markice kako znaš dok ti isti odojci putuju za dalmaciju bez ikakvih kontrola i provijera i sad smo gdje jesmo seljaci prestali proizvodit da si ne stvaraju gubitke a uvoznici nisu stigli uvesti toliko koliko se potražuje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije