Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zbog smrti u sobi 423 ravnateljica 'na ledu’

03.05.2008.
u 00:26

– Pomagajte! Vatra! – zavapili su jučer oko 17 sati stanari četvrtog kata Doma za starije i nemoćne u Hegedušićevoj ulici. Plameni su jezici u to vrijeme već proždirali sobu 423 u kojoj je sama bila teško pokretna Mira Biljan Komorčec (77). Nesretna se starica, nažalost,  ugušila i izgorjela.

Bila je sama u sobi
Požar je, da nesreća bude gora, izazvala upravo Mira. U trenutku kada je došlo do najgoreg, starica je bila sama u sobi, pa joj nitko nije mogao pomoći. Ta bivša socijalna radnica teško je podnosila život u domu, u kojem je provela tri godine.

– Bila je prvi član komisije za prijam u dom i naš je dugogodišnji suradnik. Teško se mirila s nepokretnošću – potreseno je kazala jedna od djelatnica u domu.

U sveopćem metežu koji je nastao, netko je od zaposlenika ipak bio dovoljno pribran te  pozvao vatrogasce. Dojurili su u osam vozila, no sami se nisu mogli pobrinuti za evakuaciju korisnika doma, pa su zatražili pomoć i policije. Čak je 18 interventnih policajaca iz dimom zatočene zgrade izvlačilo izbezumljene starce te ih spasilo od sigurne smrti. Ravnateljica Jasminka Božić Glajski u trenutku izbijanja požara nije bila u domu, već na službenom putu. Pročelnika za zdravstvo Zvonimira Šostara to je razljutilo, pa je ravnateljicu  suspendirao zbog, tvrdi, propusta u obavljanju svoga posla.

– Mora se znati tko kako radi svoj posao. Ne može se dopuštati pušenje u sobama kada je to zabranjeno – uzrujan je bio gradski ministar zdravstva.   

Na mjesto nesreće Šostar je dojurio s gradonačelnikom Milanom Bandićem i zamjenikom načelnika PUZ-a Mihaelom Vargom. Dvadeset i dvoje stanara doma, koji su se najviše nagutali dima, prebačeno je na liječenje u KB Merkur, KB Dubrava, KB Sestre milosrdnice i KB Rebro, no nikome od njih život nije ugrožen, a na sreću nemaju ni opeklina.
 
– Normalno je da sam suspendirana jer sam odgovorna za dom. Koliko znam, suspenzija se odnosi na vrijeme dok traje istraga. Pušenje u domu nije dozvoljeno, osim u atriju prizemlja – rekla je J. Božić Glajski.  

Dotrčala rodbina
Priznala je da se nepokretnim stanarima ovaj porok ipak dopuštao u sobama jer, kako kaže, inače bi pušili pod plahtama. Nakon što su vatrogasci otišli, šokirani i iscrpljeni stanari doma još nisu mogli vjerovati što im se dogodilo. Izbezumljenih pogleda ležali su u naslonjačima u predvorju doma, a mnoge su obilazili djeca i rođaci.   

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije