Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U PETROVOJ

Zbog smanjenih zaliha nekih krvnih grupa HZTM poziva građane na doniranje krvi: 'Radi se o prevenciji'

Sisak: Velik broj građana odazvao se akciji dobrovoljnog darivanja krvi
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
03.01.2023.
u 12:03

Nedostajanje zaliha krvnih grupa ovisi o trenutnoj potražnji te, kako je Jukić kazala, u transfuziji nema nikada 100 posto sigurnosti niti pouzdanosti da će svega biti

Zbog nadolazećeg blagdana kada se ne prikuplja krv i trenutnog smanjenja zalihe krvi A pozitivne krvne grupe, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu (HZTM) pozvao je građane na darivanje krvi kao prevenciju.

"Čim imamo jedan neradan dan odmah apeliramo i zovemo građane da daruju krv onim zalihama koje su trenutno niže", rekla je ravnateljica HZTM-a Irena Jukić Hini.

Dodala je da zavod trenutno nije u situaciji da krvi nedostaje, ali su smanjene zalihe te se bliži blagdan kada se ne prikuplja krv. 

Trenutno su niže zalihe A pozitivne krvne grupe, te krvne grupe s negativnim Rh faktorom.

Nedostajanje zaliha krvnih grupa ovisi o trenutnoj potražnji te, kako je Jukić kazala, u transfuziji nema nikada 100 posto sigurnosti niti pouzdanosti da će svega biti.

"Pacijenti su ti koji diktiraju stanje zaliha - trenutno je pojačani trend potražnje A pozitivne krvne grupe, a ovo je prevencija", rekla je Jukić.

Građani mogu darivati krv svaki radni dan i subotom od jutra do večeri u Petrovoj tri.

Za darivanje krvi je potrebno da se osoba dobro osjeća, da je dovoljno mlada (od 18 do 65 godina starosti), da ima više od 55 kilograma tjelesne težine.

Prije darivanja krvi obavi se i kratki liječnički pregled te pregled hemoglobina.

Također naglašava da osoba prije darivanja treba nešto pojesti i popiti.

>> VIDEO Markotić: Gripa se vratila na velika vrata, bit će još teže nakon blagdana

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije