Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaoštravanje odnosa

Zbog progona egipatskih vojnih vlasti žive u veleposlanstvu SAD-a

kairo, egipat
AFP/PIXSELL
31.01.2012.
u 07:58

Spor između Washingtona i Kaira započeo je nakon što su egipatske vlasti provele nekoliko racija u prostorijama raznih nevladinih organizacija

Nekoliko američkih državljana "uselilo" se u prostore američkog veleposlanstva u Kairu nakon što su se našli na udaru egipatskih vojnih vlasti, piše BBC.

Do ovakve je situacije došlo nakon sve češćih i ozbiljnijih nesporazuma koji izbijaju između vojnih vlasti u Egiptu i tzv. prodemokratskih grupa koje djelomično financiraju i Sjedinjene Američke Države.

Ovu informaciju potvrdila je i glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland, koja je kazala da će američki državljani ostati u veleposlanstvu SAD-a u Kairu sve dok ne dobiju potrebne dozvole za izlazak iz zemlje.

Među njima je i sin američkog tajnika za promet Ray LaHood.

Spor između Washingtona i Kaira započeo je nakon što su egipatske vlasti provele nekoliko racija u prostorijama raznih nevladinih organizacija, između ostalog i u onima koje financira SAD, nakon čega su otkrivene nepravilnosti u radu. Vojne su vlasti nakon toga uvele zabranu putovanja za šestero američkih državljana među kojima su i ovi koji su se sklonili u veleposlanstvo.

Egipatske vojne vlasti okarakterizirale su ih kao strane plaćenike, dok je Washington, s druge strane, najavio da bi mogao preispitati davanje vojne pomoći Egiptu koja trenutačno iznosi oko 1,3 milijarde dolara godišnje.

Ovog tjedna održava se i redovni sastanak predstavnika egipatske vojske i SAD-a u Washingtonu, pa će jedna od glavnih tema razgovora sigurno biti i problem rada nevladinih organizacija u Egiptu.

Ključne riječi

Komentara 10

TO
Toni50
09:47 31.01.2012.

Zbog progona egipatskih vojnih vlasti žive u veleposlanstvu SAD-a Sada su našli pravu crkvu gdje če se bogu moliti.. Prave se budale kao pobjegli na sigurno a ne u ruke onih koji su im to namjestili priredili.... Aktivnim podržavanjem i i suradnjom sa Mubarakom destlječima...

UN
unbekant
10:13 31.01.2012.

Americka okupatorska vlast i sama priznaje da su njeni placene ubice ucestovale i podsticale rusenje jedno demokratskog sistema u jednoj demokratskoj drzavi,to rade i u Siriji,Libiji Afganistanu,Iraku,fuj prlajva americka demokracija.

IS
istima
08:54 31.01.2012.

a ja iz naslova zaključio da egipatske vojne vlasti žive u veleposlanstvu SAD-a....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije