Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policija na mukama

Zbog potpuno istog DNK ne znaju koji je brat silovatelj

francuska policija,portal
Reuters/PIXSELL
13.02.2013.
u 08:05

Pred zidom: Ni snimke ni DNK ne pomažu jer dvojica su blizanaca potpuno jednaka

Unatoč svoj tehnologiji koju posjeduje, unatoč činjenici da imaju uzorak DNK te da pouzdano znaju kako izgleda serijski silovatelj koji već mjesecima hara Marseilleom, francuska policija ne samo da ne može optužiti monstruma koji je u tri mjeseca seksualno napao šest žena već ga ne može čak ni pritvoriti.

Rijedak slučaj

Nakon što su uz pomoć videosnimki s mjesta napada dobili jasnu sliku lica silovatelja koji je od studenog prošle do siječnja ove godine silovao i opljačkao šest nesretnica u dobi između 22 i 76 godina, nakon što su čak dobili i njegov DNK, policija je saznala točnu adresu i prezime napadača, ali ne i njegovo ime! Naime, napade je počinio Yohan ili Elwin, jedan od dvojice genski potpuno jednake braće blizanaca koji stanuju na istoj adresi, a policija jednostavno ne zna koga od njih dvojice optužiti. Po izgledu su potpuno isti, DNK im je potpuno jednak, a obojica tvrde da s napadima nemaju nikakve veze. Žrtve silovanja potvrdile su kako je napadač jedan od njih dvojice, ali koji, to ni jedna nije mogla čak ni naslutiti.

– Ovo je izuzetno rijedak slučaj da je počinitelj zločina identični blizanac. Moramo utvrditi tko je od njih dvojice napadač, ali kako to učiniti, nitko nema pojma – kaže istražitelj Emmanuel Kiehl. Ovo ipak nije prvi ovakav slučaj. Tijekom 2009. godine identični su blizanci u Njemačkoj oslobođeni optužbe za pljačku draguljarnice jer sud nije uspio utvrditi kome točno pripada DNK nađen na gumenoj rukavici korištenoj u pljački.

Neka porota izabere

U drugom pak slučaju, dvije godine prije, braća Karl i Kyle Strongmann iz Alberte u Kanadi međusobno su se smjenjivala u svojim pojavljivanjima na sudu gdje su obojica preuzimala odgovornost za provale koje su se događale u tom gradu. Kako sud nije mogao utvrditi tko od njih laže, odnosno tko nije bio pljačkaš, obojicu su pustili na slobodu u nedostatku dokaza.

– DNK metoda nije toliko pouzdana kako se misli. Događaju se pogreške i u običnim slučajevima, a kamoli u složenim procesima. Kod identičnih blizanaca ne možete reći poroti da im je DNK jednak pa neka izaberu koga hoće – kažu istražitelji.

>> Naoružana skupina muškaraca silovala šest turistica u Acapulcu

Ključne riječi

Komentara 10

PA
parasa
09:42 13.02.2013.

A šta ako su obadva izmjenično bili silovatelji ???

MA
maxxxx
09:03 13.02.2013.

13.02.2013. u 08:50h Vexans je napisao/la: Jeli se netko sjetio otiska prstiju za koje se zna da su jedinstveni i neponovljivi? ------------------------------------------------------- ne, vjerojatno se to nitko nije sjetio Bravo riješio si slučaj!!!

VE
Vexans
08:50 13.02.2013.

Jeli se netko sjetio otiska prstiju za koje se zna da su jedinstveni i neponovljivi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije