Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GODINA USPJEHA

Zbog ovog će Hrvati pamtiti sportsku 2013. godinu

Vedran Ćorluka, Mario Mandžukić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/12
25.12.2013.
u 13:13

Hrvatski sportaši su nas u 2013. godini uistinu mnogo puta učinili ponosnima. Možemo se samo nadati kako će 2014. godina biti još uspješnija.

Godina na izmaku bila je još jedna u nizu uspješnih godina hrvatskog sporta. Iako je tu bilo i razočarenje, puno je uspjeha po kojima će nam 2013. ostati u lijepom sjećanju. Nogomet je najpopularnija sporedna stvar na svijetu, a Hrvati su ove godine imali dosta razloga za slavlje. Za reprezentaciju je ovo bilo turbulentna godina u kojoj smo i promijenili izbornika (op.a. Niko Kovač zamijenio Igor Štimca), ali nam se ipak u dodatnim kvalifikacijama osmjehnula sreća i dodijelila nam Island pa smo uspjeli izboriti Svjetsko prvenstvu u Brazilu, koje će definitivno biti sportski događaj broj jedan 2014. godine.

Osim po plasmanu u Brazil, godinu ćemo pamtiti i po velikoj 2:0 pobjedi na Maksimiru protiv Srbije u ožujku kada smo slavili golovima Marija Mandžukića i Ivice Olića.

Mario Mandžukić će osim gola Srbiji, godinu pamtiti i po golu Islandu u dodatnim kvalifikacijama, ali i crvenom kartonu u toj utakmici. Bila je ovo godine Super Marija jer je i s Bayernom osvojio trostruku krunu, a osim što je bio najbolji strijelac bavarske momčadi u prvenstvu, postao je prvi Hrvat koji je zabio u finalu Lige prvaka.

Što se tiče hrvatskih klubova na europskoj sceni, drugi put u povijesti nakon 2010. godine imali smo dva kluba u Europskoj ligi. Dinamo je treću godinu zaredom planirao u Ligu prvaka, ali bečka Austria u dvije utakmice je bila prevelika prepreka pa su se modri morali zadovoljiti Europskom ligom. Iako su bile velike najave o europskom proljeću nakon što su izvučene skupine, bila je to još jedna loša sezona plavih u Europi gdje su u šest utakmica osvojili samo jedan bod.

S druge strane, Rijeka se nije razbacivala velikim najavama, ali su zato ostavili kud i kamo bolji dojam u skupinama Europske lige i u 6. kola osvojili četiri boda, a pritom je Kantrida bila neosvojila tvrđava za Stuttgart, Lyon, Betis...

Duvnjakova godina

Još jedna uspješna godina je iza rukometaša. Ovu godinu definitivno je obilježio Domagoj Duvnjak koji je predvodio Hrvatsku do brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. U polufinalu su bolji od nas bili Danci, ali u borbi za treće mjesto Slovenci protiv nas nisu imali šanse.

Duvnjak je bio i uspješan na klupskom planu gdje je odveo HSV do naslova u Ligi prvaka. Uz Duvnjaka europski naslov s HSV-om slavila su još dvojica hrvatskih reprezentativaca - Blaženko Lacković i Igor Vori.

Ženska rukometna reprezentacija nažalost ovu godinu neće pamtiti po dobrome. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo ispali smo od Francuske, a priliku za veliki rezultat ova će generacija imati 2014. godine jer smo onda uz Mađarsku domaćini Europskog prvenstva.

Brončani vaterpolisti, Jug drugi u Europi

Kao i rukometaši, i vaterpolisti su na Svjetskom prvenstvu osvojili broncu. Oni su u Barceloni u polufinalu izgubili od kasnijeg pobjednika Mađarske, dok su u susretu za treće mjesto bili bolji od Italije.

Što se kluba tiče, Jug je na Final Fouru u Beogradu igrao u finalu, ali nažalost do naslova nisu mogli, bolja od njih bila je Crvena zvezda.

Košarka se vratila

Ove godine napokon su nam razlog za zadovoljstvo pružili i košarkaši. Oni su na Eurobasketu u Sloveniji ušli u polufinale, ali više od toga nije išlo pa su se morali zadovoljiti četvrtim mjestom. Svakako treba istaknuti Bojana Bogdanovića koji je uvršten u najbolju petorku Eurobasketa.

Košarkašice nisu bile tako uspješne pa su nastup na Eurobasketu u Sloveniji završile u drugom krugu.

Od momčadskih sportova s loptom svakako još treba izdvojiti odličan nastup hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije koja je na Europskom prvenstvu osvojila peto mjesto.

Prvo zlato za Hrvatsku u karateu

Hrvatske karatistice osvojile su zlato na Europskom prvenstvu, a to je prva zlatna medalja za hrvatsku žensku reprezentaciju u ekipnoj konkurenciji. Zlato su u Hrvatsku donijele - Ana-Marija Čelan, Ana Lenard, Azra Saleš i Ivona Tubić.

Godina Josipa Glasnovića

Bila je ovo i godina Josipa Glasnovića koji se na Europskom prvenstvu u trapu osvojio zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji, ali i u momčadskoj zajedno sa Giovannijem Cernogorazom i Antonom Glasnovićem.

Nedodirljiva Sandra

Sandra Perković i ove je sezone pokazala kako je nedodirljiva u bacanju diska. Na Svjetskom prvenstvu u Moskvi pokorila je konkurenciju, a istu je stvar napravila i na mitinzima Dijamante lige. Jedino ostaje žal što je zbog problema s ozljedom na Hanžekovićevom memorijalu završila druga.

Fantastični jedriličari

Godinu na izmaku po fantastičnim rezultatima pamtit će i jedriličari. Tonči Stipanović je na EP-u u klasi Laser u irskom Dun Laoghaireu osvojilo treći uzastopni naslov. Malo manje uspješni na EP-u bilu su Šime Fantela i Igor Marenić koji su osvojili brončanu medalju.

Povijest je ispisala Tina Mihelić koja na Svjetskom prvenstvu u Kini u klasi Laser Radial osvojila zlato. Bilo je to prvo žensko seniorsko zlatu u povijesti hrvatskog jedrenja.

Kostelićevo srebro

Uspjeha je bilo i na snijegu, a za to se pobrinuo Ivica Kostelić koji je na Svjetskom prvenstvu u Schladmingu osvojio srebrnu medalju u superkombinaciji. Zlato je ispred njega uzeo nedodirljivi Ted Ligety.

Zlatni četverac

Hrvatski četverac na pariće, u sastavu David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković, je na Svjetskom prvenstvu u korejskom Chungjuu osvojio zlatnu medalju. Ovo je drugi naslov svjetskog prvaka za naše veslače, a najbolji su bili i 2010. godine.

Buden srebrna na SP-u u streličarstvu

Hrvatska je prvi put u povijesti na SP-u imala dvije streličarke u borbi za medalje. I dok je Ivana Buden osvojila srebro, Maja Orlić završila je na četvrtom mjestu.

Čilićeva suspenzija, Dodig odličan u parovima

Tenisku godinu Hrvata svakako je obilježila suspenzija Marina Čilića koji zbog pogreška ITF-a nije mogao igrati četiri mjeseca. Marin je na kraju dokazao da nije kriv, međutim to se odrazilo i na rezultate Davis kup reprezentacije koja je nakon pet godina ispala u Euroafričku zonu I jer bez njega nismo imali velike šanse u dvoboju za opstanak u Svjetskoj skupini protiv Velike Britanije.

Velika godina je iza Ivana Dodiga. S Brazilcem Marcelom Melom izborio je završni turnir u Londonu na kojem su između ostalih i pobijedili legendarnu braću Bryan, ali su zaustavljeni u polufinalu.

Pamtit ćemo i ovogodišnji US Open jer smo na njemu imali pobjednika i pobjednicu u juniorskoj konkurenciji. Kod mladih tenisača najbolji je bio Borna Ćorić, a kod tenisačica Ana Konjuh.

Zlatni Ruiwu Tan i Sanra Paović

Hrvatska je ove godine dobila i europskog stolnoteniskog prvaka, u konkurenciji parova Ruiwu Tan je s Poljakom Zeng Yi Wangom bio najbolji na Europskom prvenstvu u Beču.

Svakako treba izdvojiti i veliku pobjedu Sandre Paović koja je na europskom prvenstvu u stolnom tenisu za sportaše sa invaliditetom osvojila zlatnu medalju.

Mirko osvojio K-1 Grand Prix

Mirko Filipović u 39. godini okrunio je veliku karijeru osvajanjem K-1 Grand Prix turnira u Zagrebu u spektaklu pred 14.000 navijača. U finalu je jednoglasnom odlukom sudaca pobijedio Ismaela Londta.

Ledena bajka traje

Za kraj svakako treba spomenuti i hokejaše Medveščaka koji su ove godine počeli igrati u drugoj najjačoj ligi svijeta, ruskom KHL. Medvjedi su složili vrlo respektabilnu momčad te su na dobrom putu da već u prvoj sezoni izbore doigravanje.

Hrvatski sportaši su nas u 2013. godini uistinu mnogo puta učinili ponosnima. Možemo se samo nadati kako će 2014. godina biti još uspješnija te kako ćemo uz uspjehe sportaša i slavlje s njima bar nakratko moći zaboraviti na ostale probleme.

Komentara 6

Avatar Kristijan Krkač
Kristijan Krkač
18:55 25.12.2013.

Kaj je tu novo? Svaka je godina ujedno i godina hrvatskog športskog uspeha. To je tak nekak normalno da bi jedina vijest dostojna bilo čega trebala bit vijest o tome da nije bilo nikakvih uspjeha, kaj je malo vjerojatno, pa je logički posljedično ovo bezvezna vijest.

Avatar Francetic
Francetic
08:11 26.12.2013.

@Melinda Sve te sjajne uspjehe je osvjetlio Joe Simunic svojim domoljubnim cinom i pozivom na ljubav sto su pozdravili svi Hrvati kao i cijeli svijet. Na srecu Simunic nas je usrecio i sada ce svi cekati narednu akciju i pocecee nam slati devize. Zato bi bilo pozeljno da Simunic ako ima imalo ljudskoga u sebi da se javno isprica Hrvato mrzcima, srbima, Jugonostalgicarima kao i cijelome svijetu zbog akcije koju kao sportas nije vec prije napravio. A jos manje da sada kao heroj moli fifu za podizanje spomenika jer to je najmanje sto fifa i svijet mogu za Joa-a napraviti ! (i povuci ga ...)

Avatar Francetic
Francetic
08:13 26.12.2013.

Joe Simunic Legenda !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije