Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUČENJE I UBOJSTVO 48 CIVILA

Zbog neurednih dostavnica odgođena odluka o optužnici za Voćin

Voćin: Predsjednica Grabar-Kitarović na obilježavanju 28. obljetnice žrtava Voćina u Domovinskom ratu
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/2
24.11.2020.
u 17:00

Dio optuženika nedostupan je hrvatskom pravosuđu, a sjednica optužnog vijeća je na zagrebačkom Županijskom sudu odgođena jer sud nije zaprimio diplomatsku dostave iz Srbije

Ni jučer nije potvrđena optužnica za jedan od najgrozomornijih zločina  iz Domovinskog ratu, počinjenog od srpnja do prosinca 1991, u  Voćinu, Bokanima, Humu i Ćeralijama, kada su pripadnici Belih orlova zvjerski mučili i ubili 48 civila. Zbog toga zločina optužene su 32 osobe, predvođene Borivojem Radosavljevićem, komandantom štaba srpske paravojne  paravojne postrojbe TO Podravska Slatina.

Dio optuženika nedostupan je hrvatskom pravosuđu, a sjednica optužnog vijeća je na zagrebačkom Županijskom sudu odgođena jer sud nije zaprimio diplomatsku dostave iz Srbije. U ovakvim slučajevima praksa je da se prije odluke o eventualnom suđenju u odsutnosti o tome obavijeste optuženici koji su nedostupni, te da preko međunarodne pravne pomoći ispitaju i očituju o optužnici tamo gdje žive, uglavnom u Srbiji.

Tužiteljstvo je tražilo i da se odredi istražni zatvor trojici optuženika, a o svemu tome odlučit će se na idućoj sjednici optužnog vijeća koja je zakazana za 15. prosinca.

Radosavljević i ostali terete se i za pljačkanje hrvatskih kuća te rušenje župne crkve sv. Marije u Voćinu. Riječ je bila o gotičkoj crkvi iz 15. stoljeća koju su, prema optužnici, prvo pretvorili u skladište oružja i streljiva, da bi je potom 14. prosinca 1991. srušili do temelja aktiviranjem eksploziva i gađenjem hicima iz tenkova. U optužnici je opisana i tortura koji su civili prošli prije smrti, pa su tako neki zaklani na kućnom pragu, nekima je u kuću ubačena bomba prije no što su dokrajčeni hicima, dok su drugi zarobljeni te odvedeni u kontejnere gdje su satima mučeni noževima i čavlima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije