Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JP Morgan odlučio

Zbog netransparentnosti zatvoren račun Svete Stolice

\'(FILES)The JP Morgan Chase headquarters in New York is seen in this March 17, 2008 file photo.  Banking giant JP Morgan Chase reported on January 15, 2010 a big jump in net profit to 3.27 billion do
DON EMMERT/Reuters
20.03.2012.
u 14:08

Račun u milanskoj podružnici zatvoren je zbog nedostatka informacija o novčanim transferima.

JP Morgan Chase, američki bankarski gigant, zatvara račun Vatikanske banke u svojoj talijanskoj podružnici zbog zabrinutosti u transparentnost poslovanja financijskih institucija Svete Stolice. Potez JP Morgana udarac je pokušajima Vatikana da svoju banku uključi na europsku "bijelu listu" država koje se pokoravaju međunarodnim standardima koji onemogućavaju utaju poreza i pranje novca.

Banka formalno znana kao Institut za djela vjere (IOR) provela je velike reforme prošle godine kako bi dobila odobrenje Europe i ostavila iza sebe skandale koji uključuju optužbe za pranje novca i prijevare. JP Morgan pismenim je putem obavijestio IOR o zatvaranju računa u milanskoj podružnici i to tako što će od 16. ožujka postupno zatvarati njihov račun, a do 30. ožujka račun bi potpunosti bio zatvoren.

Iako nitko iz JP Morgana kao ni iz vatikanskog IOR-a nije želio komentirati zatvaranje računa, donosi Reuters, bankarski gigant navodno je račun odlučio zatvoriti zbog nedostatka informacija o novčanim transferima.

Talijanski mediji naglašavaju da je oko milijardu i pol eura prebačeno preko računa IOR-a u zadnjih 18 mjeseci te kako njihov račun u JP Morganu služi kao "čistionica", odnosno kako je svakodnevno pražnjen te su sredstva na kraju radnog dana prebacivana na IOR-ov račun u Njemačkoj.

Ugled IOR-a okaljan je nizom skandala. U rujnu 2010. talijanski istražitelji zamrznuli su 23 milijuna eura u dvije talijanske banke nakon otvaranja istrage o mogućem pranju novca. Iz IOR-a su tada tvrdili da nisu učinili ništa loše nego su samo prebacivali sredstva s jednog računa na drugi. Računi su odmrznuti u lipnju 2011., ali rimski istražitelji nastavili su istragu.

Javni ugled banke narušen je i takozvanim skandalom Vatileaks kada su povjerljivi dokumenti, uključujući i pisma upućena papi Benediktu, objavljeni u talijanskim medijima. Neki od objavljenih dokumenata jasno ocrtavaju razinu sukoba među vodećim vatikanskim dužnosnicima i njihovim stavovima o stupnju transparentnosti prije prihvaćanja međunarodnih bankarskih zakona.

Komentara 12

GA
gadovi
14:47 20.03.2012.

Ah ta transparentnost ! Tko ju samo izmisli. Zar nije bolje kad ofce imaju jaku vjeru?

OB
-obrisani-
14:52 20.03.2012.

američki bankarski gigant odlučio >>>>> ha,haaaaa,haaaaaaaaaaaaa AMERICKI .... da nego sto ZZZZ banke su transparentne a pogotovo FED

Avatar kobra11
kobra11
14:29 20.03.2012.

Zar je moguce?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije