Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ode 50.000 kuna

Zbog nenaplaćenih potraživanja kažnjeni Grad Novska i njena dva gradonačelnika

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
04.02.2020.
u 14:30

Kako stoji u prekršajnom nalogu Vlado Klasan kažnjen je zbog 5,463 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja  u periodu od 1. siječnja do 24. svibnja, kada je izgubio izbore, a sadašnji gradonačelnik Marin Piletić zbog 1,583 milijuna novih nenaplaćenih potraživanja od tog dana do kraja 2017.

Prema Prekršajnom nalogu Ministarstva financija, Porezne uprave Zagreb, Grad Novska treba platiti 50 tisuća kuna, a bivši gradonačelnik Vlado Klasan (DLS) i aktualni Marin Piletić (HDZ) po 9 tisuća kuna kazne jer “kao pravne osobe nisu poduzeli mjere za potpunu i pravodobnu naplatu prihoda po osnovu dospjelih potraživanja za prihode poslovanja te dospjelih potraživanja nefinancijske imovine koja je na dan 31. prosinca 2017. godine ukupno iznosila 7.047.209,43 kuna“.

Kako stoji u prekršajnom nalogu Vlado Klasan kažnjen je zbog 5,463 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja  u periodu od 1. siječnja do 24. svibnja, kada je izgubio izbore, a sadašnji gradonačelnik Marin Piletić zbog 1,583 milijuna novih nenaplaćenih potraživanja od tog dana do kraja 2017.

Aktualni gradonačelnik ističe kako je riječ o prijavi Vlade Klasana, a koja je rezultirala kaznom i samom prijavitelju.

„Nakon što sam preuzeo mandat poduzeo sam sve mjere da ova dospjela potraživanja naplatimo kako Grad ne bi gubio svoje prihode. Izmijenili smo sistematizaciju, zaposlili osobu za prisilnu naplatu što je zakonska obveza. Sanirali smo tih 7 milijuna i danas je nešto manje od 3 milijuna kuna potraživanja sveukupno. Tu su i dospjela potraživanja za ovu godinu, koja će se uredno podmiriti jer više od 90 posto građana i pravnih osoba uredno podmiruje sve obveze.“ – rekao nam je gradonačelnik Novske Marin Piletić dodavši kako je Ministarstvo financija utvrdilo da nema osnove za postupanje jer nije pronađena niti jedna druga nepravilnost ili zlouporaba položaja i ovlasti ili druge radnje koje su navedene u prijavi.

I drugi kažnjeni novljanski gradonačelnik, onaj bivši, ima opravdanje za svoj dio nenaplaćenih potraživanja. Uz to demantira tvrdnje kako je on poslao prijavu Ministarstvu financija.

„Ja sam pod svojim imenom, a ne anonimno, prijave slao DORH-u i USKOK-u, ne Ministarstvu financija. A glede nenaplaćenih potraživanja ja sam 1. siječnja 2013. Od bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Antuna Vidakovića i njegova zamjenika Marina Piletića preuzeo dug od 5,077 milijuna kuna. Dakle, sa zadnjim danom moga mandata razlika je manje od 400.000 kuna. Stoga se može zaključiti da sam u svom mandatu poduzeo sve da se naplate dospjela potraživanja, ali nije bilo vremena da saniram njihov dug. A Piletić jeu samo šest mjeseci stvorio više od 1,583 milijuna novih nenaplaćenih potraživanja..“ – rekao nam je bivši gradonačelnik Novske Vlado Klasan.

U svakom slučaju, tko god bio kriv ili ne, Grad Novska ostat će bez 50.000 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije