Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GUŽVA NA SUDOVIMA

Zbog korupcijskih predmeta otežan rad najvećeg suda u zemlji

sanader (1)
Marko Lukunić/Pixsell
20.04.2012.
u 09:00

Ne treba zaboraviti da uz medijski razvikane postupke na zagrebačkom Županijskom sudu ima i tzv. običnih suđenja

Franjo Gregurić i Ivo Sanader, dva bivša hrvatska premijera, Vladimir Šeks, bivši predsjednik Sabora, Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade i bivši ministar gospodarstva, Ivan Jarnjak i Ivan Vekić, bivši ministri policije, Mladen Barišić, bivši šef Carine i rizničar HDZ-a, Ratko Maček, bivši glasnogovornik Vlade i HDZ-a, Ivan Čehok, bivši saborski zastupnik i bivši gradonačelnik Varaždina, Drago Tadić i Davor Patafta, poduzetnici, Smiljan Reljić, jedan od nekadašnjih čelnika tajnih službi, Tomislav Merčep, ratni savjetnik ministra policije....

Ne, nije to popis političkih i inih moćnika s nekakve izborne liste nego je to popis ljudi koji su bilo kao optuženici, bilo kao svjedoci ovaj tjedan prošli kroz zagrebački Županijski sud, kako bi “odigrali” svoju ulogu u nekom od ovotjednih suđenja na najvećem sudu u zemlji. A njih je, bogme, popriličan broj, pa se tako, primjerice, samo ovaj tjedan na zagrebačkom Županijskom sudu sudi Ivi Sanaderu u čak dva velika postupka – upravo je počelo suđenje za Fimi mediju, a nastavlja mu se suđenje za Hypo i Ina-MOL, Polančec na sud dolazi kao optuženik u slučaju Podravka, Merčep tri dana sjedi na optuženičkoj klupi jer je optužen za ratne zločine, Dragi Tadiću krajem tjedna trebalo je početi suđenje zbog jedne od najvećih pravosudnih afera, pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Glavaš, Čehok i Patafta trebali bi čuti je li USKOK-ova optužnica kojom se terete za kriminal od 50-ak milijuna kuna pravomoćna...

Kada se tome pridodaju i neka suđenja koja su u tijeku, a također bi se trebala održati ovaj tjedan, poput nastavka suđenja u aferi Vrtovi sunca, gdje se nekolicina dubrovačkih sudaca i poduzetnika tereti za kriminal “težak” 137 milijuna kuna, ili nastavka suđenja korumpiranim profesorima u Indeksu 5 ili pak suđenja za ubojstvo dvojice zaštitara Sokol Marića pri pljački poslovnice Fine u Zvonimirovoj 2005., onda je jasno da suci najvećeg suda u zemlji imaju pune ruke posla.

Koliko taj posao može biti naporan kako sucima, tako i tužiteljima, odvjetnicima, ali i okrivljenicima, svjedoči, primjerice, podatak da se u velikim postupcima neki od njih jednostavno –  preklapaju. Sanader će tako primjerice, ovaj tjedan, ali vjerojatno i svaki sljedeći, na sudu provesti četiri dana, kako bi mu se sudilo u slučajevima Fimi media, Hypo i Ina-MOL. U oba slučaja riječ je o izuzetno opsežnim predmetima, čiji spisi broje desetke tisuća stranica, gdje se broj svjedoka penje i na više od sto te u kojima će suđenja teško, uz korektnost svih stranka u postupku, trajati manje od godine dana.

No nije Sanader jedini u toj situaciji. Njegovu sudbinu u konkretnim slučajevima dijele i njegovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, ali i sutkinja Ivana Čalić, koja mu, primjerice, sudi za Fimi mediju te je članica vijeća u postupku Hypo i Ina-MOL. Primjera kao što je Sanaderov ima još, jer se zbog sve većeg broja velikih korupcijskih predmeta preklapaju sve strane u postupku, a sve to skupa podosta otežava i svakodnevnu organizaciju rada suda.

Naime, ne treba zaboraviti da osim medijski razvikanih postupka na zagrebačkom Županijskom sudu ima i tzv. običnih suđenja. Ona možda nisu toliko zanimljiva široj javnosti, no u njima sude, tuže i brane neki od aktera gore navedenih priča. Koliko je to sve komplicirano uskladiti, znaju samo oni i njihovi klijenti, a ovotjedne slike zagrebačkoga Županijskog suda javnost bi se možda trebala sjetiti kada se sljedeći put zaviče da nam je pravosuđe u globalu neučinkovito i – neradničko.

Komentara 5

DU
Deleted user
09:12 20.04.2012.

E moja novinarko, bezposlen pop i jarice krsti!! .

Avatar žič
žič
09:14 20.04.2012.

pa naše zakone nisu pisali marsijanci,na stotine svjedoka,40000-50000 tisuča stranica optužbe,no,zakoni zu zato i tako napravljeni da ovakvi slučajevi ne budu nikad završeni tj.da optuženi nikada ne odsluže eventualnu osudu,poslije osude žalbe,prigovori,nova sudjenja i godine prolaza i jednog dana u novinama osmrtnica.......u svojoj vili u dubrovniku OD STAROSTI je umro............

DU
Deleted user
10:02 20.04.2012.

Ima li ijedan od gore nabrojanih, a da nije iz ADZ-ja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije