Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rizična financijska operacija

Zbog konverzije franka povećane rate u eurima

švicarski franak
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
23.09.2015.
u 19:20

Spašavanje dužnika u CHf snizilo vrijednost kune za 1% jer banke kupuju eure

Banke su se počele pripremati za konverziju kredita u švicarskim francima! Analitičari uočavaju da je početak tjedna donio "blaže deprecijacijske pritiske na kunu", a na domaćem deviznom tržištu vrijednost eura kretala se između 7,63 i 7,645 kuna. Stanje s deviznog tržišta brzo se preslikalo i na službenu tečajnu listu HNB-a pa je euro poskočio s prošlotjednih 7,54 na današnjih 7,625 kuna. Prema službenim objašnjenjima, veću potražnju za zajedničkom valutom eurozone stvaraju "korporativni sektor, institucionalni investitori i banke", ali neslužbeno se skok eura dovodi u vezu sa zakonom o konverziji kredita iz CHF u eure. Zbog tog zakona Vlada je već dobila packe Europske središnje banke koja prigovara zbog retroaktivne primjene, izostanka dogovora s bankama i mogućih posljedica na tečaj.

Eurski krediti u većini

Bez obzira na to što su se banke izjasnile protiv Vladina zakona te su se spominjala razna pravna sredstva kojima će se boriti protiv predložene konverzije, u financijskim krugovima kažu da su se banke ipak počele pripremati za konverziju jer im je postavljen kratak rok za tu opsežnu operaciju. Osim pojedinačnih izračuna dužnicima, koji moraju biti gotovi do sredine studenoga, banke trebaju nabaviti dodatne devize za konverziju u eure te pokriti otpis glavnice u CHF. Prema procjeni središnje banke, za tu će im operaciju trebati oko milijardu eura. Očekuje se da će središnja banka osigurati potrebna devizna sredstva za transakciju jer bi u protivnom kuna nastavila slabjeti, što bi pogoršalo poziciju eurskih dužnika, a oni su u većini. Ivana Jović, glavna ekonomistica PBZ-a, upozorila je u ovotjednim analizama banke da je do "očekivanog uključivanja HNB-a izgledan daljnji rast tečaja uz povećanu nervozu na domaćem tržištu".

Draghi brani HNB

Europska središnja banka i njezin guverner Mario Draghi smatraju da bi niža razina međunarodnih pričuva mogla narušiti funkcionalnu nezavisnost Hrvatske narodne banke. Vujčić na sve to ponavlja da HNB ima "odlučnost, instrumente i kredibilitet" da sačuva tečaj koji je u nekoliko dana otklizao oko jedan posto. U odnosu na prošli tjedan rata kredita od 300 eura ovaj je tjedan skuplja 25 kuna. Inače, kuna je u odnosu na euro počela nešto izraženije slabjeti od 2011. godine ako se promatra posljednjih deset godina. Tečaj eura prema kuni sad je 4% jači nego 2006. godine. Kuna je ovaj tjedan oslabjela i u odnosu na franak te za jedan CHF treba izdvojiti 7,01 kunu, a prošli tjedan trebalo je 6,86.

>> BDP neće porasti 1,1, nego 0,5%, a konverzija će dignuti poreze

>> Jednoglasno izglasan zakon kojima se omogućava konverzija kredita u švicarcima

Komentara 89

ZO
zoom
08:41 24.09.2015.

"hvala" milanoviću i SDP-u što su svojim neustavnim zakonom o švicarcima svima nama ostalima koji plaćamo EUR kredite podigli mjesečne rate! honorirat ćemo vam to vrlo brzo na izborima crvenim kartonom!!!!

SO
Somelier
08:23 24.09.2015.

Svojevremeno sam komentirao da je konverzija S.Franka u Euro naj veća glupost i trik ove vlade pred izbore. Napisao sam da se krediti moraju pretvoriti u kunske kredite i da je to jedino pravilno i pošteno što se sada i dokazalo.

DU
Deleted user
21:20 23.09.2015.

kad sam ja o tome pisao,ne samo da ce porasti rate u Eurima,nego ce ljudi za svoju tesko ustedenu ustedevinu moci manje kupiti,drugovi su mi udarali minuse.ovo je samo pocetak,a vidjet cete kako ce to zavrsiti.trebalo se pomoci onima kojii su kupili prvu nekretninu da se smjeste sa djecom pod svoj krov,a onima koji su kupovali skupe automobile i apartmane na moru i koje sad iznajmljuju i kasiraju svaki mjesec nije se trebalo pomagati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije