Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VJERNI GOSTI

Zbog eura i Schengena u Hrvatsku će i Nijemci koji još nisu ljetovali kod nas

TURISTI
Miroslav Lelas/Pixsell
20.01.2023.
u 07:29

Nakon božićnih blagdana, u Njemačkoj je situacija puno jasnija i pozitivnija i Hrvatska s optimizmom može očekivati turističku sezonu, kažu u predstavništvu HTZ-a u Njemačkoj

Nijemci su brigu i strahove s kojima su čekali ovu zimu ostavili iza sebe. Cijene plina na kraju nisu eksplodirale, dosta se tog energenta zahvaljujući relativno visokim temperaturama za ovo doba godine i uštedjelo, otvoreni su novi kanali za opskrbu i spremišta su puna. Prije nekoliko dana otvoren je i prvi LNG terminal u Njemačkoj, inflacija nije odskočila od europskog prosjeka, a umirujuće je djelovalo i obećanje njemačke Vlade da od 1. ožujka jamči cijene plina i grijanja. Njemačkim domaćinstvima će tako biti garantirana cijena za 80 posto potrošnje i, za razliku od lani kad se činilo da bi kriza s energentima mogla biti takvih razmjera da je recesija neizbježna, Nijemci sada lakše dišu.

Rat više nije šok-tema

Rat u Ukrajini i dalje je, dakako, prisutan u medijima i javnosti, ali to više nije šok-tema i u život su se vratile i teme poput putovanja. To se ovih dana itekako vidi i po živosti na turističkim sajmovima, koji se napokon vraćaju u izdanju na kakvo je branša navikla prije korone.

– Nakon božićnih blagdana sve je ovdje puno jasnije i pozitivnije – kaže Romeo Draghicchio, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj.

– Situacija se uvelike stabilizirala i što se Nijemaca tiče, Hrvatska s optimizmom može očekivati ovogodišnju turističku sezonu. Trenutačni interes i buking su kao u ponajboljim godinama prije korone, a Hrvatska je i dalje među pet favorita za ljetni odmor, uz domaće, njemačke destinacije, Italiju, Španjolsku i Tursku. U 2022. Nijemci su kod nas postavili nove rekorde, prebacili su i pretpandemijske brojke, a cilj da se to ponovi u 2023. zasad se čini posve realnim. Također, s njemačkog tržišta ove se godine može očekivati i produljenje sezone, što je također jedan od prioriteta našeg turizma, i Nijemaca će kod nas itekako biti već od ožujka i travnja – uvjeren je Draghicchio, koji dodaje kako su Hrvatskoj puno pozitivnog publiciteta u Njemačkoj donijeli ulazak u Schengen i eurozonu, ali i nastup vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Da stvar bude bolja, to se već i materijalizira svakodnevno novim rezervacijama.

– O, da. Više puta smo ovih dana čuli od posjetitelja sajma kako će ove godine prvi put na odmor u Hrvatsku baš zbog toga što smo sada u Schengenu i eurozoni – kazuje Anđelka Kusturin iz Turističke zajednice Kvarnera, koja je ovih dana na sajmu CMT (Caravan, Motor, Tourismus) u Stuttgartu. – Sajam je, inače, odlično posjećen, potpuno se vratila atmosfera kakva je bila prije korone, ljudi su, više je nego očito, željni i druženja i putovanja. K tome, Nijemci i dalje vole prospekte i kataloge, nije im dovoljan internet, a posjet našem štandu je toliki da nam je u jednom trenutku čak ponestalo turističkih materijala. U međuvremenu smo popunili zalihe, a Nijemci vole i uživo čuti neke detalje koje ne mogu naći na internetu. Pitaju, recimo, što ako ne stignu na trajekt i zadovoljni su kad čuju da im karta vrijedi i za prvi sljedeći – prenosi naša sugovornica dojmove o raspoloženju ponajvećih svjetskih putnika Nijemaca.

Lani rekordan broj

U Hrvatskoj ih je, inače, lani bilo više od 3,4 milijuna (ostvarili su gotovo 25 milijuna noćenja), bili su najbrojniji kao i svake sezone, a bilo ih je čak četiristotinjak tisuća više nego pretpandemijske 2019. Bez granica i s eurom, ove bi godine, kako sada stoje stvari, čak i ti rezultati mogli biti premašeni. Dakako, ne bude li do početka sezone putovanja nekih novih nepredviđenih izazova.

– Buking za Hrvatsku u Njemačkoj je počeo odlično. Ne smeta mu ni to što su cijene u odnosu na prošlogodišnje rasle. I to barem deset posto. Štoviše, ono što je skuplje bolje prolazi. Istina, neki postavljaju pitanje cijena, Nijemci ipak spadaju u racionalne goste koji paze na svoje eure, ali spremni su platiti kvalitetu. Trenutačno ponajbolje ide ekskluzivni smještaj poput kuća i vila za odmor, ali i ekskluzivni smještaj u kampovima, gdje sedam dana boravka doseže cijenu od 1800 do 2500 eura. Među traženijim proizvodima su trenutačno i krstarenja Jadranom – otkrivaju predstavnici njemačkog turoperatora ID Riva Tours, koji su se također na stuttgartskom sajmu osvjedočili da su Nijemci spremni za sezonu putovanja 2023.

Očekuje se da to potvrdi i münchenski sajam turizma idući mjesec, na kojem će Hrvatska, što će također imati znatnog promidžbenog odjeka, biti i zemlja partner. To je, pak, itekako značajno za domaći turizam jer je upravo Bavarska njemačka savezna država koja Hrvatskoj svake godine i daje ponajviše gostiju. 

VIDEO Istraživanje navika hrvatskih turista: Idu li na more i koliko troše?

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
07:43 20.01.2023.

Jedna turistička država mora imati otvorenu granicu, € i što opsežniju mrežu AC te što više trajektnih linija i katamarana. Onda tek ide turistička infrastruktura, povrh toga... Ukratko, € i s time povezana transparentnost cijena širom Europe je već polučio prve učinke - na nama je da sezonu, a i pre- i posezonu, odradimo što bolje. Nema više onih gadnih uličnih bankomata gdje su "odrali" turiste s tečajem 6,10 kn za 1 € ili pak da im banke naplaćuju kojekakve provizije za kn skinute s inozemnih kred. kartica. Fair play-a mora biti... Zato € za turizam je neki imperativ.

PO
Poletarac101
08:51 20.01.2023.

Nemaju ni Njemci više financijskih mogučnosti kao što su imali.. Kod nas dolaze oni koji si jedva mogu priuštiti godišnji(šparaju prek cijele godine)oni sad po ovim cijenama kod nas ili ne dolaze ili idu u Tursku i Grčku.

5S
505.scrtom
11:48 20.01.2023.

a dobro nam došli. iznenadit će se kada vide da su cijene više nego kod njih,lol.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije