Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eparhija zagrebačko-ljubljanska

Zbog dugova imovina SPC-a na 'bubnju'?

Ilustracija
Dusko Jaramaz/PIXSELL
22.11.2023.
u 19:27

Iz sudskog dopise ne vide se razlozi zašto je došlo do pokretanja stečaja nad najvećom mitropolijom SPC u Hrvatskoj i oni se zasad mogu samo nagađati

Nad Eparhijom zagrebačko-ljubljanskom, čini se, nadvio se stečajni postupak. Naime, sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Stalne službe u Karlovcu, Jadranka Mađeruh, donijela je jučer rješenje i zaključak kojim se „pokreće prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, Eparhija zagrebačko-ljubljanska, Zagreb, Ilica 7/II".

Naime, u rješenju koje je javno objavljeno, naređuje se osobi ovlaštenoj za zastupanje dužnika mitropolitu Kirilu Bojoviću da u roku od osam dana dostavi sudu popis imovine i obveza dužnika, a koji se sastoji od nekretnina i pokretnina, imovinskih prava na tuđim stvarima, novčanih i nenovčanih tražbina, drugih prava i novčanih sredstava na računima dužnika. Zatim, druge imovine dužnika, razlučnih prava na imovini dužnika, izlučnih prava, prosječnih mjesečnih troškova redovnog održavanja poslovanja dužnika u posljednjih godinu dana te postupaka pred sudovima ili javnopravnim tijelima u kojima je dužnik stranka i visinu ili otpis tražbine koja je predmet postupka.

„U popisu imovine i obveza moraju se navesti podaci o pravnoj i činjeničnoj osnovi u odnosu na svaki dio imovine i obveza te o dokazima, osobito ispravama kojima se oni mogu potkrijepiti i potvrditi te ad su navedeni podaci točni i potpuni da ništa od imovine i obveza nije zatajio“, naložila je sutkinja i odredila da u slučaju neodazivanja sud može mitropolitu Kirilu odrediti dovođenje te ga kazniti novčanom kaznom od 1.327,23 eura.

VEZANI ČLANCI:

Iz sudskog dopise ne vide se razlozi zašto je došlo do pokretanja stečaja nad najvećom mitropolijom SPC u Hrvatskoj i oni se zasad mogu samo nagađati. Naime, SPC-u je država vratila veliki dio imovine i sve što nije korišteno za crkvene potrebe iznajmljivalo se, a po Zagrebu se pričalo da SPC ima problema u naplati najamnina, pa je možda i to jedan od razloga. Kao i velika ulaganja u prostor na zagrebačkom Svetom Duhu gdje se nalazi uprava mitropolije i srednja škola.

U svakom slučaju, budući da je ročište zakazano za 19. prosinca na sudu u Karlovcu, doznat će se i razlozi prijetećeg stečaja. Također, ovo je prvi put da je u Hrvatskoj nad jednom vjerskom zajednicom pokrenut stečajni postupak.

Komentara 2

MI
Mikis
19:49 22.11.2023.

sta ih ne donira kdz-sdss koalicija. ili pupi osobno kao naturalizirani poslije90ih vjernik. ili su duzni poreza drzavi Slučaj, jer ta novac aktivno prenamjenjuju u kupovanje napustenih katolickih crkava po Beču. to se zove, pametno investiranje i strateško širenje.. nene ono kako je ruski sber gurao agrokor da pljune milijardu duga prema domicilnim dobavljacima u slovenski extrasuvereni ekonomskom politikom ,propali mercator

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije