Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čvrsto stoje skupa

Zbog Brexita nam ne trebaju svađe, nego jedinstvo 27 zemalja

Brexit
30.04.2017.
u 00:30

Proeuropska atmosfera je zbog Brexita puno snažnija u 27 država članica EU nego prije, rekao je predsjednik Europskog vijeća D. Tusk

Razlog okupljanja 27 premijera i predsjednika u predprazničnu subotu u Bruxellesu nisu bili bilateralni problemi poput onoga na slovensko-hrvatskoj granici, nego usvajanje smjernica za pregovore s Velikom Britanijom o Brexitu, no ipak postoji veza između teme summita i činjenice da je pronađeno rješenje za gužve na granici između Slovenije i Hrvatske.

Osim oko toga, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker jučer je posredovao u pronalaženju rješenja za još dva slična “detalja”: za spor Španjolske i Portugala zbog nuklearnog otpada te za povratak Danske u suradnju s Europolom. Sva tri “detalja” postala su bitna liderima EU iz jednog razloga: kako bi 27 država članica EU pokazalo da je među njima zajedništvo, da su ujedinjenije nego prije pokretanja procedure za izlazak V. Britanije.

Potkopavanje jedinstva

– Juncker se želi pobrinuti da, kako se krećemo prema Brexitu u kojem EU 27 mora pokazati jedinstvo, svi “iritanti” budu uklonjeni s puta – rekao nam je jedan dužnosnik EU jučer ujutro, uoči summita i sastanka Juncker - Plenković - Cerar, koristeći izraz za (s)tvari koje iritiraju, nadražuju, u ovom slučaju to nešto je jedinstvo EU27 protiv Ujedinjenog Kraljevstva.

Drugim riječima, u Bruxellesu su shvatili da moraju pomoći da se riješi hrvatsko-slovenski problem novom uredbom o sustavnim kontroloma jer je za EU27 politički važno da nema takvih čarki.

I predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk naglasio je takvu poruku nakon završetka summita, na kojemu su smjernice za pregovore o Brexitu usvojene apsolutnim konsenzusom, kako je rekao hrvatski premijer Andrej Plenković.

– Proeuropska atmosfera je zbog Brexita puno snažnija u 27 država članica EU nego prije – rekao je Tusk.

Britansko tržište rada

Među smjernicama je naglašeno da je za ostale u EU bitno da se dogovore povoljna osobna prava (poput prava na rad) za državljane EU u V. Britaniji nakon njezina izlaska iz EU. Za ostale u EU bitno je da Britanci pri izlasku plate račun, koji prema neslužbenim informacijama može iznositi oko 60 milijardi eura, na ime prije preuzetih financijskih obveza. Obje stvari važne su i za Hrvatsku jer bi, primjerice, neplaćanje britanskih financijskih obveza stvorilo rupu u europskom proračunu pa bi bilo i manje novca za Hrvatsku u fondovima EU. Hrvatska želi i da njeni državljani, kojima dosad nije otvoreno britansko tržište rada kao drugima u EU (zbog prijelaznih razdoblja za nove članice), ne budu diskriminirani.

– Taj problem riješit ćemo kroz pregovarački okvir i uz Michela Barniera – rekao je Plenković spominjući ime glavnog pregovarača EU27 koji bi u pregovorima o Brexitu očito trebao zastupati i hrvatske posebne zahtjeve.     

Komentara 1

Avatar Pavel ic
Pavel ic
10:44 30.04.2017.

I opet će biti onako kako se dogovore svabe i francuzi sa Britancima u njihovu korist a ostali su nebitni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije