Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.02.2014. u 11:23

Katolike nitko ne percipira kao moguće žrtve, već uvijek kao zločince, kao negativce, od inkvizicije, preko pedofilije pa sve do veće sklonosti korupciji.

Dvadeseta godina prolazi otkako je zbog korupcije s političke scene nestala jedna važna politička stranka u europskim okvirima, talijanska Democrazia cristiana, krcata praktičnim katolicima.

Nedavno je generalni tajnik Vijeća Europe, norvežanin T. Jagland, alarmantno kriknuo: “Najveća prijetnja današnjoj Europi je korupcija!” Neki znanstvenici, kao što je Luis de Sousa s Instituta za društvena istraživanja u Lisabonu, povezuju korupciju s Katoličkom crkvom tvrdeći da su najkorumpiranije zemlje u EU većinski katoličke, od Portugala preko Španjolske do Italije, dočim su zemlje s većinskim protestantskim stanovništvom na vrhu liste najnekorumpiranijih zemalja. Točno. Tako bi, s manje političke korektnosti, znanstvenik de Sousa korigirao političara T. Jaglanda: “Najveća prijetnja današnjoj Europi je korupcija, a izvor zaraze su zemlje s pretežitim katoličkim stanovništvom.”

Hrvatska se savršeno uklapa u tu tezu

Hrvatska, koja po percepciji korupcije zauzima “zavidno” mjesto, savršeno se uklapa u tu tezu povezanosti katoličanstva i korupcije. Zašto su katolici korumpiraniji od protestanata? U mnoštvu (hipo)teza jedna dominira: Katolička crkva stoljećima je stavljala naglasak na spolni moral, pa je u katoličanstvu veće zlo masturbirati nego tlačiti radnika, a uzeti pilulu protiv začeća puno veće zlo nego uzeti plavu kuvertu. Tako i Hrvati, onda, prema toj tezi, svoju raširenu sklonost korupciji o kojoj svednevice vrište mediji imaju zahvaliti korijenu toga zla, Katoličkoj crkvi. U ovoj relativno raširenoj tezi ima ne samo mnogo znanstvenih šupljina već i prikrivenog rasizma pod krinkom znanosti, no može li ona izdržati činjeničnu potvrdu? Mislim da ne.

Kao prvo, kako, na temelju te hipoteze, objasniti da je katolik sa sjevera Italije po pitanju korupcije više u rangu sa Skandinavcem nego s katolikom s juga Italije? Ili, kako objasniti da je katolik u Njemačkoj jednako (ne)korumpiran kao i njegov susjed protestant? Po tome bi katolička Bavarska trebala biti najnazadnija i najkorumpiranija pokrajina u Njemačkoj, dok stvari stoje upravo suprotno. Kada sam gledao izvješće Transparency Internationala za 2012. godinu još su mi neke stvari zapele za oko. Kako objasniti da su najkorumpiranije zemlje u Africi one subsaharske koje su kolonizirali protestanti? Ne može se negirati utjecaj religije na kulture, mentalitete i moralne te ine navade, no povezivati veću ili manju prisutnost korupcije s religijom je znanstveno suspektno, s puno šupljina. Na primjer, kako to da je katolička Belgija ili Austrija manje korumpirana od Ujedinjenog Kraljevstva?

Kinezi iz Singapura su među najnekorumpiranijima na svijetu

Mnogo je tu, ipak, važnijih faktora u igri od same religije, od siromaštva do “izvoza” korupcije od strane “uzornih” zemalja u “korumpirane”, i tako dalje... U tom kontekstu evo još zanimljivih činjenica: Kinezi iz Singapura su među najnekorumpiranijima na svijetu (5. mjesto), Kinezi s Tajvana su na 37. mjestu, dočim su Kinezi u Kini, komunističkoj državi, visoko korumpirani na 80. mjestu. Ili, kako to da su protestantski Nijemci iz bivšeg DDR-a korumpiraniji od Nijemaca protestanata iz Zapadne Njemačke? Zaključak se nudi sam od sebe, isti narod, ista religija, a razlike po stupnju korumpiranosti značajne. Je li tu više kriv komunizam kao uzrok veće korumpiranosti Kineza iz Kine nego Kineza iz Singapura, a ne nikakva religija? Ako bismo slijedili znanost koja u (katoličkoj) religiji vidi izvor korupcije, trebali bismo zaključiti sljedeće: Kinezi iz Singapura su protestanti, Kinezi s Tajvana su pravoslavci, a Kinezi u Kini, uključujući i Centralni komitet KP Kine, su katolici. Šalu, na stranu.

Ovdje se radi o nečemu drugome. Kada je sociolog Philip Jenkins napisao da je (anti)katoličanstvo jedina društveno dopuštena predrasuda danas, onda to možemo primijeniti i na ovu tezu o korupciji. Već dugo vremena katolike nitko ne percipira kao moguće žrtve, već uvijek kao zločince, kao negativce, od inkvizicije, preko pedofilije pa sve do veće sklonosti korupciji. Možda bi bilo dobro upitati bivšeg predsjednika Mesića, ako je točno, što tvrde tužitelji iz Finske, da je umiješan u koruptivnu aferu Patria, koliko ga je u tome motiviralo katoličanstvo? Ako se i pokrene postupak protiv njega, smatram, ne treba suditi njemu, već kardinalu Bozaniću.

>>Milanoviću i Bajiću udbaši, a Hrvatima kopanje po smeću

>>Predsjedniku države ne dolikuje širiti paranoju o radikalizmu

Komentara 8

ĆA
ćaćaća
11:55 06.02.2014.

svaka druga afera u zemlji je povezana s mesićem ex predsjednikom..a njega nikad nitko zbog toga nije privodio u lisčinama uz slikanje na državnim medijima..još jedan pokazatelj kako nam je pravosuđe neovisno i tko s njim upravlja..

NV
novo vriijeme
11:30 06.02.2014.

"Nedavno je generalni tajnik Vijeća Europe, norvežanin T. Jagland, alarmantno kriknuo: “Najveća prijetnja današnjoj Europi je korupcija!” Kada će u Hrvatskoj netko kriknuti ovako nešto.. pa de se više primimo posla riješavanja našeg najvećeg problema.

FR
frodododo
14:14 06.02.2014.

Pa ako nije problem u katoličanstvu i protestantizmu onda je sigurno u razlici u IQ-u Usporedite zemlje koje imaju natprosjecni IQ poput islanda, Švedske itd itd i južnih zemalja pa ćete vidjeti da je razlika od 20 bodova (kod nasnas je 89) OGROMNA. Na islandu je IQ 110 korupcija ne postoji, imaju svega 30 zatvorenika., žive na iznimno skrtoj zemlji, a imaju maltene besplatn uenergiju. A ima i jedna druga stvar..mi smo kao narod dosta skloni ljubomori...m isve dajemo strancima da se možemo pokazati u narodu kako imamo. Dam sve austrijancu i mađaru pa dok ja vozim bmw ili mercedes neka svi budu zavidni.. Umjesto da jedni druge pomažemo i guramo naprijed. Ja danas kod tebe kupim, ti sutra kod mene itd itd.... ovako nema nitko pa idemo u banku kod austrijanaca i dižemo kredit sa čijim kamatama on isustavnu kupuju naša zemljišta na moru. turizam cvjeta, a lova odlazi svima osim nama... Dakle ako nije katoličanstvo (naravno ima ljudi koji doista zive vjeru), onda je u deficitu IQ-a i pokazivanja po gradu....jer očito je da postoji korelacija između inteligencije i kriminala. Ne kažem da je velik IQ garancija za uspjeh, ali je nizak IQ definitivno garancija za neuspjeh jer je osoba zakinuta za bilo kakve sofisticiranije emocije od ljubomore, svađe, ratovanja i sl... Ovo se odnosi na cijelu "regiju"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije