Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatrogasci

Zbog 85 posto podmetnutih požara moramo jačati preventivu

vatrogasci2 (1)
presnimila Lj. Risek
02.09.2012.
u 16:55

Grudiček: Najveća vrijednost DVD-a naši su članovi; najponosniji smo na vatrogasnu mladež koja će braniti broje Županije na državnom natjecanju u Zadru

- Vatrogasno društvo u Radovanu daleke je 1952. godine osnovala šačica entuzijasta, od kojih je danas živ još samo Juraj Rogina. Počelo se s konjskom zapregom koja je vukla cisternu, nakon toga je nabavljen kombi, a onda i navalno vozilo koje, nažalost, koristimo do danas, već 32 godine. Vatrogasci su sami sagradili garažu na darovanom zemljištu i desetljećima bili i ostali nositelji dobrog dijela mjesnog društvenog života. Najveća vrijednost koju društvo ima jest njegovih 120 članova, od kojih je tridesetak članova vatrogasne mladeži. Jako smo ponosni na mlade, to više što se spremaju na državno natjecanje u Zadar na kojemu će braniti boje Ivanca i Varaždinske županije.

   Naglasio je to predsjednik DVD-a Radovan Miljenko Grudiček na svečanosti kojom su domaći vatrogasci s velikim mnoštvom gostiju obilježili 60. obljetnicu svoga rada. Naglašavajući da svaka obitelj u Radovanu pomaže DVD-u novčanim prilogom kod kupovine kalendara, Grudiček je uputio i zahvalu matičnom Gradu Ivancu koji ga uredno financira kroz donacije vatrogastvu. Međutim, nije izostala ni zamjerka:

- DVD Radovan je uz ivanečki DVD, središnje društvo za područje Ivanca, a požarna sigurnost ne može se održavati vozilom starim tri desetljeća. Mještani istočnog dijela Ivanca zaslužuju veću sigurnost i stoga očekujemo od lokalne samouprave da nam pomogne u nabavi novog vozila – naglasio je Grudiček.

- Gradovi i općine naše županije za vatrogastvo izdvajaju 25 milijuna kuna, što je golema svota. Nužno je da se u opremanje središnjih vatrogasnih društava napokon uključi država i to je cilj koji moramo postići uz toliko saborskih zastupnika s ovoga područja. Također, u organizaciji vatrogastva moramo jačati preventivu. Brojka od 85 posto podmetnutih požara je nedopustiva, pogotovo ako se zna da samo jedno polijetanje kanadera stoji 7500 dolara, a sve to ide iz džepa građana i osiromašenog državnog budžeta – poručio je predsjednik županijske VZ Zvonko Biškup. Domaćinima je jubilej čestitao i ivanečki dogradonačelnik Branko Putarek.

   Vatrogasnom spomenicom Hrvatske VZ, za 60 godina rada u društvu nagrađen je osnivač DVD-a Juraj Rogina. Zlatne vatrogasne plamenice za hrabrost i požrtvovnost uručene su Vladi Sedlaru i Zdravku Slunjskom dok su diplome za 50 godina rada dobili Lovro Sedlar i Branko Biškup. Vatrogascima su dodijeljena i odličja županijske vatrogasne zajednice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije