Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUBILARNA OBLJETNICA

Završio 30. Festival glumca, najboljima dodijeljene nagrade

22.05.2023.
u 10:39

Ove je godine domaćin Festivala bio Grad Ilok, a ukupno je odigrano 15 predstava

Dodjelom nagrada i priznanja završen je jubilarni 30. Festival glumca kojemu je ove godine bio domaćin Grad Ilok. Ukupno je u okviru Festivala odigrano 15 predstava, a osim u Iloku predstave su odigravane i u preostala četiri grada Vukovarsko – srijemske županije.

- Apsolutno možemo biti zadovoljni kako je Festival prošao jer u organizacijskom smislu napravio je još jedan korak naprijed. Ono što me posebno veseli je da je na ovom Festivalu glumca šansu dobio velik broj mladih kolega koji su pokazali da mogu i da je, što se tiče glumaca, budućnost hrvatskog glumišta svijetla, a na nama je da on svake godine bude jači, bolji i veći - rekao je predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Ivica Pucar.

VEZANI ČLANCI:

Predsjednik Festivalskog vijeća Joško Ševo rekao je da kvaliteta Festivala apsolutno raste kao i da je od festivala monodrame i jako malih kazališnih formi narastao tijekom godina u svakom smislu te došao do titule našeg najvećeg festivala. -Festival se pretvorio u nešto prestižno, mjesto gdje glumci obožavaju doći. Prepoznati smo na ulici, u restoranima, kafićima i osjećam da stanovnici županije žive s nama – kazao je Ševo.

 Dodijeljeno je deset nagrada i dva priznanja. Nagradu „Vanja Drach“ za najbolju predstavu u cjelini dobio je ansambl predstave „Mala zabava“, autora Vanje Jovanovića i Petre Pleše, u režiji Vanje Jovanovića i produkciji Sveučilišta u Zagrebu – Studentskog centra – Teatra & TD iz Zagreba. Za svoju ulogu u istoj predstavi, za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina nagradom „Ivo Fici“ nagrađen je Luka Knez. U istoj kategoriji, ali konkurenciji dama, najboljom je proglašena Lucija Dujmović kojoj je uručena nagrada „Nada Subotić“.

Mlada glumica Zdenka Šustić dobitnica je nagrade „Nevenka Filipović“ za ulogu Vještice u predstavi „Ivica i Marica“. Nagrade imena glumačkog velikana i prvog domaćina Festivala, Fabijana Šovagovića, otišle su u ruke najboljim glumcima i glumicama – Ivanu Simonu za ulogu u predstavi „Mala zabava“, Davoru Jurešku za ulogu učitelja Škunce u predstavi „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, Oliveri Baljak za ulogu Bele u predstavi „Otočka terca“ te Arijani Čulini za ulogu Fani u predstavi „55 kvadrata“.

 Za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu nagrada „Ivo Gregurević“ dodijeljena je Zlatku Vitezu, a za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti nagradom „Zvonimir Torjanac“ nagrađen je Himzo Nuhanović. Posebno priznanje za osobni doprinos i dugogodišnje sudjelovanje u organizaciji Festivala dobio je Željko Sladetić, dok je drugo posebno priznanje uručeno tvrtki Iločki podrumi d.d., vjernom partneru Festivala. 

Festival je nakon ovogodišnje svečanosti zatvaranja i službeno ušao u svoje četvrto desetljeće, uz želju svih prisutnih da se ova tradicija nastavi barem još nekoliko puta toliko. 

-Smatram da Festival glumca uistinu svake godine raste i sve je više dobrih predstava i glumaca. Zahvalio bih se ocjenjivačkom sudu, organizatorima i domaćinima ovogodišnjeg Festivala. Trideset godina nije malo, ogromna je to tradicija. Želim svima nama da se Festival nastavi razvijati, iako moram naglasiti da je ovo što smo dosad postigli iznad svih očekivanja. Jedan poseban naboj i ljubav prisutni su tijekom trajanja Festivala i nadam se da će to potrajati još jako dugo – rekao je župan Vukovarsko – srijemske županije, Damir Dekanić, najavivši kako će se 31. Festival glumca održati u gradu Otoku.

Podsjetimo, izbornik 30. Festivala glumca bio je glumac Zijad Gračić, po prvi puta ulogu domaćina imala su dva glumca – supružnici Anja Šovagović Despot i Dragan Despot dok je o najboljim predstavama odlučivao ocjenjivački sud u sastavu Mirela Brekalo Popović, Maro Martinović i Miroslav Čabraja. 

VIDEO Održan prvi Pony Tour oko Jaruna, humanitarna biciklijada za udrugu Palčić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije