Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Očekivanje rezultata

Završila državna matura: Poznato kad će rezultati, bilo je i onih kojima je ispit poništen

Ilustracija za pisanje državne mature
Emica Elvedji/PIXSELL
28.06.2023.
u 15:11

Obveznim ispitima ove godine pristupilo je oko 29 tisuće pristupnika. Rezultate ispita, a time i rezultate upisa na fakultete maturanti će čekati do 12. srpnja, kada će biti objavljeni prvi, a 19. srpnja i službeni.

S jučerašnjim završenim ispitima više i osnovne razine matematike i službeno su, nakon pet tjedana provedbe, završili ispiti državne mature za ovogodišnju generaciju maturanata. Rezultate ispita, a time i rezultate upisa na fakultete maturanti će čekati do 12. srpnja, kada će biti objavljeni prvi, a 19. srpnja i službeni, konačni rezultati. Ako pak imaju prigovor na ispit ili njegovo ocjenjivanje, maturanti isti moraju i mogu dostaviti do 14.srpnja. Ova generacija pristupnika državne mature prva je generacija koja je ove godine pristupila jedinstvenom ispitu iz hrvatskog jezika, ne birajući razine ispita, i generacija kojoj je ponovno postavljen prag na esejskom dijelu ispita kao uvjet za polaganje hrvatskog jezika pa će biti i više nego zanimljivo sačekati rezultate iz materinjeg jezika koji prethodnim generacijama nisu išle u prilog. "Klimava" trojka je bila prosječna ocjena na tome predmetu već godinama, a uvođenjem jedinstvenog ispita pitanje je hoće li maturanti potvrditi ili umanjiti ocjenu na ovom za njih vrlo važnom predmetu.

"Prema prvim reakcijama učenici su i više nego zadovoljni, nije bilo pritužbi tako da možemo reći kako je uvođenje jedinstvene razine ispita iz hrvatskog jezika prošlo sasvim zadovoljavajuće. Sada treba sačekati rezultate. Ovoj generaciji maturanata vraćen je i prag na esejskom dijelu ispita tako da više nema predaje praznih papira kao prethodnih godina, jer takav postupak ili nedovoljna ocjena itekako utječu na cjelokupni rezultat iz hrvatskog jezika, a time i na samu maturu budući da je riječ o obveznom predmetu – kazao je Vinko FIlipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, zaduženog za provedbu ispita državne mature. Kako je kazao, ocjenjivanje ispita počet će u petak.

Obveznim ispitima ove godine pristupilo je oko 29 tisuće pristupnika, a među njima bilo je i njih troje koji su pomislili da za vrijeme pisanja ispita državne mature mogu koristiti mobitele. Sve troje pristupnika mobitele su imali na ispitu iz hrvatskog jezika – dvoje njih na eseju, jedan na samom ispitu. Ispit im je zbog toga poništen.

VEZANI ČLANCI:

Lani se tek jedan pristupnik koristio nedopuštenim uređajima za vrijeme pisanja ispita državne mature, a godinu prije to je pokušalo čak njih osmero. Ove godine ispit državne mature neće biti poništen niti jednom maturantu koji se zabunom potpisao na ispit i time otkrio identitet, takvi ispiti bit će proslijeđeni drugom ocjenjivaču uz prikrivanje identiteta maturanta. To je još jedna novost državne mature uvedena ove godine nakon što je lani jedna maturantica zbog te pogreške iskusila gorku posljedicu - poništavanje. Kazne zbog te pogreške više neće biti tako rigorozne, no maturanti i dalje trebaju voditi računa o zaštiti identiteta na ispitima kako bi imali garanciju objektivnog ocjenjivanja ispita.

Ključne riječi

Komentara 1

KI
kingtom
16:49 28.06.2023.

Slijedeći trendove svake godine su sve lošiji rrzultati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije