Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Živnulo gradilište

Završetak radova na jezeru Trakošćan do kraja lipnja

Trakošćan: Na isušenom jezeru radovi traju već tri godine
Foto: Josip Mikacic/PIXSELL
1/8
28.02.2024.
u 12:01

Ukupna vrijednost radova na temelju osnovnog ugovora je oko 2,5 milijuna eura

Živo je na gradilištu na jezeru Trakošćan, u Varaždinskoj županiji, gdje bageri vade sediment, a kamioni dovoze građevinski materijal za obnovu putova. – Ukupna vrijednost radova dogovorena je prošle godine u kolovozu, na temelju osnovnog ugovora, na 2,5 milijuna eura. Za ovu godinu ostalo je 2,13 milijuna eura s obzirom na to da je 360.000 eura utrošeno u pripremne radove na jezeru koji su se odnosili na izgradnju servisnih i gradilišnih putova od jezera do deponija, kao i na uređenje deponija na koji planiramo odložiti 201.000 prostornih metara sedimenta – izjavio je jučer Milan Rezo, direktor Hrvatskih voda – Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu, tijekom obilaska jezera Trakošćan. Ako posluži vrijeme, radovi bi trebali završiti do kraja lipnja, dodao je. Usporedo s vađenjem nataloženog sedimenta Hrvatske vode provode radove na sanaciji klizišta obale, koji bi također trebali završiti do kraja lipnja.

Podsjetimo, izmuljivanje jezera pretvorilo se u trakavicu jer je izvođač kasnio s radovima opravdavajući se većim količinama mulja od najavljenih pa su Hrvatske vode raskinule ugovor i posao dale drugoj tvrtki. No prvi izvođač je “damperom” i bagerom blokirao put pa strojevi novoizabrane tvrtke iz Višnjice, koja je radila na sanaciji staze, oko jezera nisu mogli proći. Najavljivale su se i sudske tužbe. Zbog kašnjenja s radovima Hrvatske vode našle su drugog izvođača, tvrtku Hidroing. Sve je to dovelo i do prekoračenja rokova, a investicija se s početnih 14,6 milijuna kuna popela na 18,9 milijuna kuna. Da je sve pošlo po planu, turisti bi se na jezero vratili prije godinu dana. Radove u potpunosti financiraju Hrvatske vode koje su, prema riječima direktora Reze, projekt prijavile za nastavak financiranja iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Ponovno punjenje jezera ovisi o količini padalina početkom jeseni.

– Bude li većih padalina, vrlo brzo možemo napuniti jezero jer uz padaline od 20 milimetara na četvorni metar, odnosno 20 litara na četvorni metar, u jezeru nakupimo između 15.000 i 17.000 kubika. Ukupan volumen akumulacije jezera Trakošćan je 500.000 kubika, a to znači 20 do 25 kišnih dana i mi smo napunili jezero – rekao je novinarima Rezo. Dvor Trakošćan, odnosno Ministarstvo kulture i medija, s Hrvatskim vodama obavljaju i radove na sanaciji staza, a negdje na sredini na najužem dijelu jezera predviđena je i gradnja visećeg mosta. Jezero je posljednji put od mulja očišćeno prije 70 godina pa se pojavila opasnost da se jezero pokraj dvorca pretvori u močvaru.

GALERIJA Trakošćan: Na isušenom jezeru radovi traju već tri godine

Trakošćan: Na isušenom jezeru radovi traju već tri godine
1/8
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije