Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GURU ZA SIGURNOST

Zatvorili smo se u kolibu i programirali Facebook

23.11.2008.
u 19:17

Iako ima samo 22 godine o Zagrepčaninu Ivanu Krstiću moglo bi se pisati danima. Kao srednjoškolac u privatnoj školi u Michiganu profesoru je izradio sofver, do prije osam mjeseci bio je direktor za sigurnost i informacijsku arhitekturu projekta “Laptop za svako dijete” (OLPC), kojem je cilj bio omogućiti da svako dijete koje živi u nerazvijenim državama dobije svoje računalo, a lani potkraj rujna, nakon fizičara Marina Soljačića, postao je drugi Hrvat dobitnik prestižne nagrade tehnološkog časopisa Techology Review – TR 35.

Novo direktorsko mjesto
Ovih dana “guru za sigurnost”, kako ga je prozvao časopis Wired, dogovara najnoviji posao. Ponuđena mu je direktorska funkcija u jednoj industrijskoj tvrtki. Otkrio je to sam Krstić u subotu na Vip Eureki, smotri učeničkog stvaralaštva, gdje je bio gost tribine.

– Ne bih još otkrivao o kojoj je tvrtki riječ. Više ću znati za mjesec dana, no radi se o jednoj jako poznatoj firmi – rekao je Krstić. Mladi genijalac komentirao je i svoje razloge zbog kojih je u ožujku izašao iz projekta OLPC, koji je 2002. godine pokrenuo Nicholas Negroponte, znanstvenik sa Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Odstupili od cilja
Krstić je u OLPC-u bio najmlađi od 12 direktora i u sklopu projekta razvio je sigurnosnu arhitekturu Bitfrost, za koju je i dobio nagradu TR 35.

– Otišao sam jer se odstupilo od početnog cilja - obrazovanja siromašne djece. A ja nisam želio raditi za proizvođača laptopa – kaže Krstić, koji je kao prijatelj Marka Zuckemberga, osnivača danas 15 milijardi dolara ‘teškog’ Facebooka, pomogao u kreiranju softverske arhitekture toga websitea. Bilo je to prije dvije godine u Kaliforniji.

– Nas pet majmuna zatvorilo se u nekakvu kolibu i radilo na Facebooku. Loše smo se hranili, a spavali smo na smjene – prisjetio se Krstić. Otkrio je i da su cure razlog zbog kojeg je Zuckemberg osnovao Facebook.

– Na Harvardu svaka studentska kuća ima svoju web stranicu s fotkama i imenima studenata. Marku je išlo na živce što na svojoj web stranici ne može gledati slatke cure koje je upoznao na partyjima. Pa je probio lozinke svih kuća i povezao ih u jednu web stranicu. Site je živio svega 15 minuta. Ukinula ga je uprava fakulteta, no u tih 15 minuta Mark je vidio da su na njega nahrupile stotine studenata Harvarda – priča Krstić, kojemu još ne pada na pamet vratiti se u domovinu. Mlad je, i ima još puno toga za napraviti vani.

– No bilo bi mi drago da do toga jednog dana ipak dođe. To je i te kako moguće. Bitno mi je samo da imam uvjete pod kojima mogu dalje raditi i usavršavati se – istaknuo je Krstić.


Prvo mjesto Mariji Došlić

Marija Došlić, maturantica zagrebačke V. gimnazije ovogodišnja je pobjednica finalne smotre učeničkog znanstvenog stvaralaštva – Vip Eureke. Žiri je osvojila svojim radom “Nanometarska struktura čađe kao uzrok superhidrofobnosti”. Marijin rad koji može pomoći u proizvodnji sredstava za čišćenje drugim mjestom su nagradile i njezine kolege, sudionici smotre dok im je Marijin plakat za rad najbolji na ovogodišnjoj Vip Eureki. Marija je na smotri znanstvenog stvaralaštva sudjelovala i lani, no tada nije osvojila niti jednu nagradu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije