Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovanje na rubu

Zatvoreno 179 obrta u posljednjih 14 mjeseci

obrtnici
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
27.03.2013.
u 10:42

Od 2005. godine do danas manje ih je za 666 ili čak jednu četvrtinu. Samo tijekom 2012. godine broj registriranih obrta smanjen je sa 2174 na 2038

Situacija u obrtništvu Karlovačke županije iznimno je teška. Samo tijekom 2012. godine broj registriranih obrta smanjen je sa 2174 na 2038. Dodatno, u prva dva mjeseca ove godine razlika između zatvorenih i novootvorenih obrta iznosila je 43. Ukupno u posljednjih 14 mjeseci broj obrta u županiji smanjen je za čak 179 – upozorava predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije Darko Stanković.

 Najteže u Ozlju

 Najteža je situacija na području Udruženja obrtnika grada Ozlja. Iako je to jedno od gospodarski najrazvijenijih prostora Karlovačke županije, tamo je broj obrtnika smanjen za čak osam posto. Nažalost, sve je to dio trenda započetog još prije osam godina.

Od 2005. do danas u županiji je broj obrtnika smanjen za čak 666 ili gotovo za četvrtinu. Zato HOK nizom poticajnih mjera pokušava pomoći u preživljavanju obrtnika. Uskoro će stići poticaji za mlade obrtnike, žene, tradicijske obrte te za marketinške aktivnosti. Nastavlja se projekt sufinanciranja kamata kod poslovnih banaka koji se provodi već desetak godina, a Komora pomaže i u procesu fiskalizacije.

Za ukupno deset obrtnika na području Karlovačke županije osigurana je donacija novih fiskalnih blagajni, a svi drugi koji su ušli u konkurenciju dobili su mogućnost kupovine novog sustava uz deset posto popusta. U pomoć obrtnicima počele su se intenzivnije uključivati i jedinice lokalne samouprave. Najdalje je u tom procesu otišao Karlovac, gdje se nalazi gotovo polovica registriranih obrtnika u županiji.

 – Zaista smo zahvalni Gradu jer su nas prepoznali i prihvatili kao partnera. Prije svega riječ je o smanjenju najma za 50 posto. I pregovori o otkupu prostora koje, prije svega za slučajeve dugogodišnjih najmova, vodimo još od 2007. godine konačno su počeli donositi rezultate – rekao je predsjednik Udruženja obrtnika Karlovca Davor Vinski.

Dodaje da će mogućnost otkupa tih prostora dobiti prvih 14 obrtnika, što je iznimno značajno za očuvanje obrtništva u gradu. Nadaju se da će i ostali koji se nalaze u sličnoj situaciji dobiti priliku za sličan otkup.

 Za iduće generacije

 – To nam je velika želja jer donosi obrtnicima sigurnost i mogućnost da osiguraju egzistenciju idućim generacijama – zaključuje Vinski.

 Najavljeno je kako su osigurana sredstva za ovogodišnje izdanje obrtničkog sajma koji će se opet održati na ŠRC-u Korana za vrijeme tradicionalnih Dana piva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije