Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
deinstitucionalizacija

Zatvoren Dom za psihički bolesne osobe. 'Nitko se ovdje nije rehabilitirao'

Čepin, zatvoren dom,Milanka Opačić
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/8
03.12.2014.
u 14:16

Ministrica Opačić istaknula je kako je novac utrošen za stanove u koje su raseljene osobe je najbolje utrošen

Simboličnim zaključavanjem vrata ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić zatvorila je danas dislociranu jedinicu Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Čepinu kraj Osijeka. Time je označila početak deinstitucionalizacije ustanove, odnosno povratka osoba u zajednicu, konkretnije njihovo raseljavanje u stanove. Kroz zgradu u Čepinu, rečeno je, posljednjih 30 godina, od kada je otvorena, prošlo 498 osoba koji su u njoj dočekali i kraj svojega života.

- Nitko se od osoba ovdje nije rehabilitirao i vratio u zajednicu. Prije dvije godine započeli smo s procesom deinstitucionalizacije. Svi smo bili napeti, a korisnici noćima prije toga nisu mogli spavati. Sada, kada su preseljeni u stanove, poručuju da nikada bolje nisu živjeli - rekao je prilikom zatvaranja zgrade ravnatelj osječkog Doma za psihički bolesne odrasle osobe Ladislav Lamza.

Ministrica Opačić istaknula je kako je novac utrošen za stanove u koje su raseljene osobe je najbolje utrošen. Od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI-ja) su, dodala je, uzeli sve stanove koji su stajali neiskorišteni.

- Opremili smo ih, smjestili korisnike. Dio novca smo dobili od Otvorenog društva, a sada smo aplicirali na fondove EU. Nastavljamo dalje s ovim projektom u svim gradovima i sa svim institucijama, ovisi samo o tome koliko je korisnika u ovom trenutku spremno izići u stambene zajednice - rekla je on. Djelatnici koji su radili u ovom domu s korisnicima, nastavljaju im dalje biti podrška u stambenim zajednicama gdje im postaju asistenti.

- Ovo je jako veliki korak u sustav. U ove tri godine smo izmjestili 400 ljudi iz ustanova u zajednicu. Ovo je druga ustanova koju smo zatvorili. To je doista novi početak za ove ljude - poručila je Opačić koju su na vratima iseljenih soba dočekale poruče njihovih sada već bivših stanara poput "Voljela bih ići kod frizera, ali ne domskog!" ili Sada i ja mogu reći da poslije posla idem kući" koju je ostavio Ivica. Na novinarski upit da komentira eksploziju javne nabave pred kraj godine, ministrica Opačić odgovorila je kako može govoriti samo o svojem sustavu u kojemu nema nikakvih kapitalnih ulaganja.

- Naš se proračun temelji u stvari na davanjima, odnosno transferima građanima i na ovakve projekte. Dakle mi imamo kontinuiranu potrošnju tijekom cijele godine - odgovorila je ona.

>>Teško su bolesni, a brinu se i za 94-godišnjakinju

>>Glasovali i korisnici Doma za psihički bolesne odrasle osobe

Komentara 6

DH
dalibor.hren
16:14 03.12.2014.

Danas je njezino ministarstvo u Krapini dobilo priznanje za učinjeno u poplavljenim područjima. Ministara (osim Mrak Taritaš) nije bilo. Vjerojatno će priznanje dobiti u "komšiluku."

DA
damirtankovic
16:01 03.12.2014.

Kad se nekaj lijepoga dogodi, uobičajeno je da nema komentara, tak je i kod ovog članka. A kad je politika u pitanju, komentara kolko hoćeš, sve frca od "lijepih" riječi. Još jedan dokaz kakva nam je opća kultura i kućni odgoj!

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
18:17 03.12.2014.

To je nevjerovatno kako nenarodna jugokomunistička vlast perfidno bojuje protiv elitnih postrojbi naše opozicije, organiziranih od veledomoljuba iz ustanova zatvorenog tipa. Ovima ruši njihove tople "vojarne" i tjeraju ih po kojekakvim "rupčagama", ne zato da ih rehabilitiraju (nemoguća misija), većć da eliminira njihove kompaktne "kohorte" i pretvori ih u dosadne i smućene muhe zujare, koje nisu u stanju napraviti im nikakvu štetu, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije