Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURSKA

Zatrudnjela prva žena kojoj je transplantirana maternica

trudnice,trudnoća
Grgo Jelavić/PIXSELL
12.04.2013.
u 15:32

Derya Sert (22) u drugom je tjednu trudnoće, liječnici kažu da se osjeća dobro

Zatrudnjela je prva žena kojoj je uspješno transplantirana maternica, javlja France 24. Liječnici su danas izvijestili kako je 22-godišnja Derya Sert u drugom tjednu trudnoće nakon uspješnog usađivanja embrija u bolnici u Antalyji, provinciji na jugu Turske. Liječnik Mustafa Unal rekao je kako se Derya osjeća dobro.

Maternica mrtve donorke presađena joj je u kolovozu 2011. godine u istoj bolnici. Derya je rođena bez maternice, što se događa jednoj od 5000 žena na svijetu. Liječnici su čekali 18 mjeseci prije usađivanja embrija kako bi bili sigurni da organ još uvijek funkcionira. Očekuje se da će dijete biti porođeno carskim rezom, a maternica će biti uklonjena nekoliko mjeseci nakon porođaja kako bi se izbjegle daljnje komplikacije.

Prva transplantacija maternice izvedena je u Saudijskoj Arabiji 2000. godine, od žive donorke, no nakon 99 dana došlo je do odbacivanja organa zbog teškog zgrušavanja krvi. Liječnici su maternicu morali ukloniti.

>> Čudo: Žena rodila nakon što su joj transplantirali pet organa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije