Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burno u Saboru

Beus Richembergh: Desnica želi destabilizirati državu, Burić: Pričat ću jezikom kojim mislim da treba

sabor
Foto: Pixsell
1/2
12.02.2015.
u 11:25

– Ovo je Sabor hrvatskog naroda, možete misliti što hoćete, pričat ću jezikom kojim mislim da treba, ne mrzim nikoga, ali onima koji su razarali Hrvatsku nije mjesto u Saboru – zaključuje Burić

Saborski zastupnici danas su oštro osudili govor mržnje koji posljednjih dana Branimir Glavaš i dio HDSSB-a upućuje Miloradu Pupovcu i ostalim zastupnicima SDSS-a.

HNS-ov Goran Beus Richembergh rekao je da njegova stranka oštro prosvjeduje protiv takvog širenja govora mržnje.

– Posljednjih nekoliko dana svjedočimo vrlo grubim verbalnim napadima na Milorada Pupovca, koji je legitimno izabrani zastupnik i lider nacionalne manjine više od 20 godina. Sve ovo vrijeme u Hrvatskom saboru istupao je u obrani ljudskih i manjinskih prava, za toleranciju i povjerenje te sužavanje prostora netrpeljivosti i govora mržnje. Ta poruka njemu je poruka cijeloj manjinskoj zajednici i svima koji su drukčiji – kazao je Beus Richembergh te dodao da je svaki političar zbog svoga rada izložen javnoj kritici, ali nitko od njih, dodaje, nije zaslužio niti smije doći u poziciju da ga se klevetama stigmatizira.

– Svi koji znaju da se netko ogriješio o zakon, da se bavi nedopustivim radnjama, dužan je o tome izvijestiti nadležne institucije, ali ne smije koristiti svoju poziciju narodnog zastupnika da na račun drugoga iznosi paušalne optužbe, pogotovo sada kada krajnja desnica želi destabilizirati državu i podijeliti društvo. Svaka riječ ima posebnu težinu jer u javni diskurs vraća govor mržnje – upozorio je HNS-ovac zaključivši kako se ne želi vraćati u '90-e godine pa zato poziva kolege da se suzdrže od govora koji unosi jezu i nelagodu u međunacionalne odnose koji očito nisu u tako dobri kako su svi mislili.

I SDP-ov Igor Dragovan kaže da njegova stranka oštro osuđuje uvođenje govora mržnje, netrpeljivosti i netolerancije.

– Oni koji misle da je to normalno, e nije, i mi kao zastupnicima moramo biti prvi koji će jasno reći da to nije dozvoljeno i da se tako ne može govoriti i da to više nije prihvatljivo. Molim sve da svojim kolegama jasno pošaljemo tu poruku jer naša je odgovornost braniti najviše demokratske standarde ove zemlje, a ne rušiti ih – kaže Dragovan te dodaje da onima koji ne znaju drugačije nije mjesto u Hrvatskom saboru.

HDSSB-ov Dinko Burić osjetio se prozvanim i, citirajući Miroslava Krležu, poručio da on nikoga neće varati, lagati ni laskanjem obmanjivati, već će svima pošteno ljudski reći što misli i govoriti istinu.

– Ne mrzim nikoga i zadnji sam koji bi rekao da mrzi jednog pripadnika srpske nacionalnosti, ali ću jasno reći da sam uvjeren i smatram da onima koji su sudjelovali u veliko-srpskoj agresiji na Hrvatsku nije mjesto u Saboru, ni u obnašanju bilo koje dužnosti. Zakon o oprostu ne znači da je oprošteno to što su učinili narodu, povukli ste nas za rep, pa rekli, ako netko nešto zna, onda je dužan o tome govoriti – tvrdi Burić te dodaje da se zato otvoriti jednu temu i neće stati dok je ne istjera na čistac.

– To je Tesla banka, koja je zastupniku Pupovcu postala etno-biznis za osobno bogaćenje i korist. Otvorit ćemo to i nisam siguran sada, kad više nema zaštitnika Sanadera, koji je naređivao gospodarstvenicima da pumpaju novac u banku, kako će to završiti i da neće završiti i u zatvoru. Gospodin Pupovac je dok je bio Sanader na vlasti, u mnogočemu bio njegov "kvisko", sada će imati priliku, vjerojatno, sa Sanaderom u Remetincu igrati "Čovječe ne ljuti se", ako pravna država bude radila svoj posao – nastavlja Burić, a Leko ga upozorava da ne smije nikome prijetiti. 

– Ne prijetimo nikome, a sve ostalo, kad je u pitanju stav Kluba HDSSB-a bit će rečeno u raspravi o izmjenama izbornog zakonodavstva. Tada ću progovoriti zašto smatram da u Saboru nije mjesto onima koji su veličali četništvo i koji se nisu se od njega ogradili, onima koji su se deklarirali i otvoreno slikali u kameru i govorili o ustašama i posljednjim ustaškim uporištima u Vukovaru – tvrdi Burić dodavši kako ga nitko neće zaustaviti da govori o veliko-srpskom projektu i četništvu koje je razaralo hrvatsku državu. 

– Ako je to govor mržnje, onda ne znam kako bi to okarakterizirali na Ravnoj gori. Ovo je Sabor hrvatskog naroda, možete misliti što hoćete, pričat ću jezikom kojim mislim da treba, ne mrzim nikoga, ali onima koji su razarali Hrvatsku nije mjesto u Saboru – zaključuje Burić.

Nezavisni Branko Vukšić dodaje - "Ubi nas prejaka riječ".

– Sve što se čuje proteklih dana nije primjereno demokratskoj praksi, ni čak nekim bivšim vremenima u kojima su se oporije riječi tolerirale. Vraćamo se negativno u '90-e kada je bilo važno prebrojavati krvna zrnca. Dok protiv Pupovca nema nikakvih dokaza, on je naš kolega i prema njemu se treba tako odnositi. Na Pupovca, njegova prsa ili glavu je stavljena meta, koliko god Burić kazao da to nije govor mržnje, riječi Glavaša jesu meta – kaže Vukšić kojeg je zaprepastilo što je ministar policije Ostojić rekao da Pupovac sam mora prijaviti Glavaševu prijetnju te se pita što je s postupanjem po dužnosti.

Manjinski zastupnik Furio Radin primijetio je da nije lako odnositi se prema tolikom primitivizmu zadržavajući dignitet koji mora imati svaki član Sabora.

– Zbog izjava Glavaša i Burića politika je tako nisko vrednovana, pogotovo kod mladih koji se ugledaju na takve izjave i takve političare, previše ljudi koji se bave politikom je primitivno, nasilno, neobrazovano i niskog profila – kaže Radin te dodaje da je Pupovac 20 godina u Saboru gradio državu, sviđalo se to nekima ili ne. 

– Ne možete nam oduzeti dignitet i osjećaj da vas se sramimo. Pupovac zaslužuje poštovanje, vaša agresija i vaš govor mržnje su oružje slabijih, nemate drugih argumente pa izvučete neki etno-biznis. Vi koji živite od nacionalizma, vi ste etno-biznismeni, to je vaše oružje. Ne čudimo se ničemu, pa ni tome, ima gorih od vas u svijetu, ali ni jedna stranka ne zaslužuje da ide s vama u koaliciju – zaključuje Radin.

Laburist Nikola Vuljanić podsjeća da ima dosta godina pa dugo pamti.

– Već 60 godina slušam istu priču, čiji je otac ustaša, partizan ili četnik. To je odrednica po kojoj bi se svi trebali podijeliti i ponašati, ne pristajem na to. U međuvremenu se švicarski bankari bogate, računi rastu, narod gladuje, sirotinje sve više, a nama je najbitnije čiji je otac ustaša ili partizan – tvrdi Vuljanić te dodaje kako je Glavašev posjet Saboru bio ružna provokacija zdravom razumu ili dobrom ukusu. I on smatra da je Pupovcu ovim napadima "na čelo stavljena meta i sada će čeka tko će je prvi pronaći". 

– Mi se moramo suprotstaviti tome, ne ograničavanjem riječi, treba uspostaviti pravila pristojnog ponašanja, iako to čovjek nauči do pete godine – smatra Vuljanić.

Predsjednik Sabora Josip Leko je podsjetio da svi zastupnici imaju povećanu odgovornost za svoje ponašanje i da je Hrvatski sabor mjesto gdje se mora govoriti otvoreno, ali u skladu s načelima koje smo verificirali kao standard u društvu i normama koje imamo u Ustavu. 

– A ne da bude načelo "poklopiti i uvrijediti". Nisu nam građani dali mandat da se međusobno obračunavamo, nego vodimo brigu o svakodnevnim problemima kojih ima mnogo – tvrdi Leko. Iako nije tražio stanku zajedno sa svim ostalim kolegama, Milorad Pupovac nakon svega izgovorenog želio je tražiti novu stanku da odgovori, no Leko mu je rekao da nije u redu tražiti stanku na stanku te da malo pričeka, pa je poslije zatraži.

>> Pupovac o objavi na Glavaševu Facebooku: Tipično za neke ljude u neljudskim vremenima

Komentara 161

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
11:42 12.02.2015.

Bravo gospodine Buriću.

DU
Deleted user
11:34 12.02.2015.

Glavaš je sve korektno napisao i mediji od Pupovca čine junaka srbovanja, što on baš priželjkuje i što ga čini silno ponosnim. U krutoj zbilji, etno drp državnog novca plus kukavičluk jer više branitelji cijene njegovog brata, koji je bio podoficir krajinske vojske i držao tandžaru u rukama nego te pričalice ispod Jorgan planine. Brat mu je barem muški izrazio stav do Hrvatske! Pupovac bi i novce i ovce odnosno džanki ovisan o kunama, a mrzi Hrvatsku iz dna duše!

BA
balic
11:37 12.02.2015.

Burno u saboru zbog Glavasa,a kad je Pupova cu saboru djelio sejlotep i laprdao da mu je akomulator bio tezak ,nije se raspravljalo.. Onda su svi bili slijepi i gluhi,ajde dosta vas je vise svih .. Umjesto raspravljat o velikom broju nezaposlenih i gospodarskim problemima u zemlji oni se uvatili gluposti, poceli ste se zgadzivat narodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije