Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Produljeni odmor

Zastupnici se odmaraju, većinu dana sabornica prazna

Sabor/Ilustracija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.05.2018.
u 14:07

Na poslu jučer nije bilo ni većine SDP-ovih zastupnika, a među onima koji su došli na posao jest Gordan Maras koji kaže da je redovit jer poštuje svoje birače

Produljeni vikend zbog Praznika rada očito nije bio dovoljan za odmor većini zastupnika, pa je danas radni dan u sabornici provelo najviše 20-ak zastupnika, od ukupno 151 izabranog zastupnika. Kroz dan smo pratili njihov broj, varirao je od 15 do 21 zastupnika, a oko 13 sati u sabornici je sjedilo po osam mostovaca te HDZ-ovaca, troje HNS-ovca i dvoje SDP-ovca. S tako malim brojem zastupnika ni rasprave nisu dugo trajale pa su čak osam zakonskih prijedloga raspravili u tri i pol sata.

Mostov Nikola Grmoja na mali je broj zastupnika upozorio i tijekom rasprave, primijetivši kako u tom trenutku u sabornici sjedi više mostovaca nego HDZ-a, dok primjerice od zastupnika Živog zida nije bilo nikoga. Grmoja vjeruje da je za praznu sabornicu odgovoran HDZ jer je novim Poslovnikom zastupnicima onemogućeno repliciranje na izlaganje klubova zastupnika.

– Ne znam koliko je učinkovito sjediti u sabornici, a da ne možete iznijeti stav. Vjerojatno su zastupnici procijenili da im je bolje biti na terenu ili raditi nešto drugo nego sjediti u Saboru u kojem se ništa ne može reći. Ne mogu reći da mi je to nerazumljivo – smatra Grmoja. On je na posao došao jer ima raspravu uime Kluba zastupnika, ali i obvezu prema biračima, dodaje.

HDZ-ov Branko Bačić, ujedno i predsjednik Kluba zastupnika koji bi trebao voditi brigu o dolascima zastupnika HDZ-a, kaže da je dio njegovih kolega bio u sabornici. Nije ih, dodaje, propitkivao gdje su.

– Više od 30 zastupnika HDZ-a je prošlo kroz sabornicu. Neki su na odborima, neki su u sabornici. Ne mogu ničiji nerad opravdavati. Trebate svakog pojedinog zastupnika propitivati gdje je bio kad je Sabor počeo s radom. Odgovoran zastupnik treba biti u sabornici u 9.30 i uključiti se u raspravu – tvrdi Bačić. Ipak, ne slaže se sa stajalištem Nikole Grmoje da je za sve kriv HDZ zbog izmjena saborskog Poslovnika i znatno smanjenog broja replika.

– Ovakva rasprava nije posljedica izmjena Poslovnika nego odgovornosti svakog pojedinog zastupnika. Poslovnik omogućuje zastupnicima koji to žele itekako aktivan rad tijekom dana i nikakvo opravdanje da je izmjena poslovnika utišala zastupnike ne stoji. Nije dobro da je sabornica više nego poluprazna. To je loša poruka s jedne strane, a s druge na određeni način ruši dignitet rada ove institucije – komentira Bačić. 

Na poslu jučer nije bilo ni većine SDP-ovih zastupnika, a među onima koji su došli na posao je Gordan Maras koji kaže da je redovit jer poštuje svoje birače.

– S obzirom na to da se borim za svoje birače, meni nije neugodno. Je li nekom drugom neugodno, to ćete morati pitati njih – odgovara Maras na pitanje je li mu neugodno zbog prazne sabornice, dok na pitanje gdje je šef SDP-a Davor Bernardić, Maras kaže da to treba pitati njega.

Ključne riječi

Komentara 9

LU
Lujo123
14:50 02.05.2018.

toj bagri besposličara i krkana treba zabraniti ulazak u zgradu Sabora!

Avatar whack.tack
whack.tack
15:31 02.05.2018.

da im se uzme po 1000 kn na dan, ne bi tako. ovako za 100 kn stvarno im se ne isplati doci. pa zasto bikada o njihovom izboru ne odlucuju biraci vec sef koji ih stavlja vise ili nize na listu

Avatar Damir
Damir
14:54 02.05.2018.

Veliki radnici. Moraju i oni odmarat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije